Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Recenzia: Návrat Priateľov je epický, skvelý, plný emócií. Treba si ho naplno užiť

Konečne nastal deň D! Seriálová udalosť tohto roka má svoju dlhoočakávanú premiéru za sebou. Každý nefalšovaný seriálový fanúšik dobre vedel, že 27. mája sa svetu predstavia Priatelia, vo svojej špeciálnej epizódu s podtitulom Reunion (Zase spolu). Roky vyčkávania, dúfania v epické stretnutie sa konečne naplnilo. A bolo to skvelé! Všetky obavy o kvalitu treba hodiť za hlavu.

27.05.2021 12:56 , aktualizované: 14:48
priatelia, Foto:
Kultoví Priatelia sa po prvýkrát spoločne stretli na jednom pódiu po 17 rokoch od skončenia seriálu.
debata (1)

UPOZORNENIE: Nasledujúci text obsahuje vyzradenie deja špeciálnej epizódy Priateľov.

Po celom svete je špeciálne obhliadnutie sa za kultovým sitkomom dostupné na platformách HBO GO a HBO Max. Priateľov netreba nikomu predstavovať. Seriál sa dočkal desiatich sezón medzi rokmi 1994 až 2004, nakrútilo sa 236 epizód, ktoré sú dodnes vysielané po celom svete, Slovensko nie je výnimkou. Ani zub času neubral šestici hercov na humore.

Priatelia stále patria medzi najsledovanejšie seriály sveta. Dôkazom je boj o vysielacie práva, spred pár rokov, keď bol Netflix ochotný zaplatiť neuveriteľných 100 miliónov dolárov za rok streamovania. Priatelia sa vysielali vo viac ako 200 krajinách sveta, seriál si diváci pustili viac ako 100 miliárd krát!

Dlhá cesta na obrazovku

Premiéra „reunion“ epizódy sa mala udiať ešte minulý rok. Mala byť ťahákom pri štarte streamovacej služby HBO Max. Avšak drvivý nástup pandémie zmenil plány, svet sa otriasal v základoch. Zábavný priemysel sa aj v USA dostal do slepej uličky a niekoľko mesiacov bol úplne paralyzovaný. Nenakrúcalo sa doslova nič. Mizéria trvala pomerne dlho, kým sa televízie boli schopné prispôsobiť novému normálu. A produkcia stretávky hercov, ktorí od skončenia seriálu neboli spolu na jednom pódiu, sa neustále odsúvala. V hre bolo viacero dátumom, leto, jeseň 2020…

Nakoniec sa podarilo zapnúť kamery s ročným meškaním. Tvorcovia si chceli byť istí, že všetko bude bezpečné a nikto nebude ohrozený. Predsa len, nakrúcalo sa so živým publikom, v šou vystupovalo mnoho hosťujúcich hviezd. Jednorazový návrat Priateľov musel vyzerať epicky, bez náznaku obmedzení, ktoré koronavírus priniesol do každodennej rutiny.

priatelia, Čítajte aj Priatelia sa vracajú za veľké peniaze

Hovorí sa, že trpezlivosť ruže prináša. Pri Priateľoch sa toto porekadlo naplnilo do bodky. Panovali obavy, ako bude vyzerať 103 minút trvajúci špeciál vyzerať. Aktuálne televíznym svetom hýbe trend revival starých seriálov. Niektoré návraty sa podarili, no väčšina sa stretla z rozporuplnými reakciami. Navyše od začiatku bolo jasné, že nepôjde o priame pokračovanie príbehu, ale o dokumentárnu talk-šou, v ktorej sa stretnú hlavné, ale aj mnohé vedľajšie postavy. Do bodky sa naplnili slová Jennifer Aniston (Rachel), ktorá pred časom hovorila, že nebude opäť stvárňovať svoju postavu, ale zachovajú sa iba určité fragmenty.

zväčšiť Herci zo seriálu Priatelia po 17 rokoch opäť... Foto: Terence Patrick/HBO
priatelia. Herci zo seriálu Priatelia po 17 rokoch opäť spolu na jednom pódiu.

Nostalgia všade, kam sa pozrieš

A tak sa aj stalo. Od prvej sekundy sledovania špeciálu Priatelia: Zase spolu sa vyvalila obrovská dávka emócii, nostalgie, smiechu, ale aj sĺz dojatia. Razom sa šestica nezabudnuteľných hercov v podaní Jennifer Aniston, Courtney Cox, Lisy Kudrow, Matty LeBlancy, Matthewy Perryho a Davida Schwimmera ocitla v pôvodných kulisách, ktoré boli znova postavené práve kvôli tejto epizóde. Tvorcom sa famózne podarilo zostrihať celú epizódu, ktorá má skvelú dynamiku a divák sa nevie nabažiť každého záberu.

Vo výsledky ide o mix spomienok hercov, ktorí sa rozprávajú priamo vo „svojich“ bytoch, kultovej kaviarni Central Perk, všetko je pretkané vsuvkami s prvkami talk-šou moderovanej známym moderátorom Jamesom Cordenom. Táto časť sa odohráva pri fontáne, ktorá poslúžila pri nakrúcaní úvodného intra. Inovovanej podoby sa dočkal aj v tejto časti! A keby len to! Jedným z vrcholov je „návrat“ kultového songu Smradľavá mačka, ktorý sa dočkal hviezdnej posily!

normal people, Čítajte aj Čo je obyčajné, to nie je zlé! Tento seriál je brilantný kúsok, ktorý zasiahne každého

Nechýbali krátke spomienky viacerých hosťujúcich postáv ako Reese Witherspoon, tá si zahrala mladšiu sestru Rachel, nechýbal Tom Selleck, upišťaná Janice (Maggie Wheeler), ale aj pán Heckles v podaní Larryho Hankina. Ten bol neodmysliteľnou súčasťou seriálu v prvých sezónach, pričom sa neustále sťažoval na Rachel a Monicu.

Zachované fragmenty postáv bolo cítiť, keď herci si znova zahrali nezabudnuteľné scény a tak na pár minút bolo teda možné zahliadnuť opäť pojašenú Phoebe, neurotickú Monicu, ale vzťah Rachel a Rossa. Či suché Chandlerove vtipkovanie a povestný Joeyho baliaci úsmev.

Špeciálna epizóda Priatelia: Zase spolu Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Záber zo špeciálnej epizódy Priatelia: Zase spolu.

Vyladený formát

Priatelia: Zase spolu sú jeden obrovský darček pre každého fanúšika seriálu. V tomto smere je to výhoda, ale aj sčasti aj nevýhoda. Nová generácia, ktorá seriál si ešte nestihla pozrieť alebo ju nezaujíma, tak z tohto špeciálu nebude mať nič. Avšak omnoho väčšia skupina zažije predčasné Vianoce. Pretože na niekoľko desiatok minút sa vrátia do čias, keď tento seriál sledovali, milovali, prežívali, smiali sa s ním, ale aj plakali.

Podarilo sa namiešať priam dokonalý mix, keď sa spomenuli všetky kľúčové momenty seriálu, mimoriadne zaujali vsuvky pôvodných tvorcov, ktorí sa rozhovorili o jeho počiatkoch. Potešili informácie o dlhom hľadaní tých pravých hercov a ich neraz komplikovanej ceste. Mnohí z nich boli súčasťou iných projektov, Davida Schwimmera dokonca museli intenzívne prehovárať, aby kývol na ponuku, keďže scenár bol písaný priamo na telo.

call me kat, mayim bialik, Čítajte aj Neuveriteľná blbosť! Hviezda Teórie veľkého tresku šliapla poriadne vedľa

Zazneli teda spomienky a informácie, ktoré doteraz neboli vyslovené a o to viac boli údernejšie, po 17 ročnom čakaní, kým sa všetci zídu pospolu, aby dopriali vzácne chvíle skalným fanúšikom. Na stôl sa dostala aj téma možného pokračovania a zároveň aj dôvod, prečo sa tak nikdy nestalo a ani nestane. Priatelia boli takí úspešní, lebo zmapovali istú fázu života a tá je nenávratne preč.

zväčšiť Záber zo špeciálne epizódy Priatelia: Zase spolu. Foto: Terence Patrick/HBO
priatelia, Záber zo špeciálne epizódy Priatelia: Zase spolu.

Verdikt

Tento špeciál Priateľov priniesol mimoriadnu kvalitu a najmä opodstatnenie, čo mnohé seriálové návraty nemali a stratili tak pointu existencie. Pri Priateľoch všetko do seba dokonale zapadlo. Aj forma, ktorú tvorcovia zvolili. Nakoniec sa ukázalo ako správne rozhodnutie spraviť neskriptový špeciál.

Bolo to emočne nabité obzretie sa za epickým dielom, ktoré zmenilo televízny svet a stalo sa inšpiráciou pre ďalšie komediálne tituly. Diváci dostali presne to, čo sa očakávali, mohli nasávať a užívať si každú scénu plnými dúškami. Teda pohľad na svojich obľúbených hercov, ktorí im zahrali krátke scénky. Zaspomínali si na, pre nich, nezabudnuteľné momenty počas desaťročného nakrúcania.

priatelia, seriál priatelia, friends, Čítajte aj Veľký dôvod na radosť! Noví Priatelia mieria aj na Slovensko

A navyše všetko bolo autentické, uveriteľné. Nie je zvykom, aby aj po desiatkach rokoch boli herci ozajstní, nefalšovaní priatelia. Zo všetkých sršala pozitívna emócia, úprimná radosť, že sa vidia. Slzy boli pravé, nič nebolo hrané. A presne toto sa prenieslo aj diváka. Salvy smiechu sa striedali s úprimnými slzavým údolím, pocitom nostalgie, radosti, šťastia.

Seriál Priatelia Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Slovenskí diváci dostanú jedinečnú príležitosť...

Prekvapujúce boli výpovede divákov rôznych vekových kategórií, ktorí hovorili o svojich pocitoch so seriálom. Dokonca sa tam dostalo aj Slovensko! Na pár sekúnd dostali príležitosť zapojiť sa aj viaceré vedľajšie postavy. Ozvali sa viaceré hviezdy sveta. Priatelia zasiahli do životov každého človeka, či už známej osobnosti alebo obyčajného smrteľníka.

Špeciál Priatelia: Zase spolu sú skvelou chuťovkou. Hodnotným darčekom, ktorý splní všetky očakávania. Do bodky. Treba si vyložiť nohy a nasávať každý scénu, každý zážitok a každú emóciu, ktorá ide ruka v ruke s umne vytvorenou šou. Bolo skvelé vidieť milovaných hercov takto pokope!

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #priatelia #HBO #HBO Go #oseriáloch #HBO Max