Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Priatelia sa vracajú za veľké peniaze

Keď sa pred 27 rokmi tri herečky a traja herci postavili pred kamery, nakrútili jeden z najobľúbenejších seriálov na svete. Priatelia sa stali diváckym hitom. Po 17 rokoch od vysielania poslednej časti sa šestica opäť ukáže svojim fanúšikom. Pribudnú k nim pritom viaceré celebrity. Pôvodní účinkujúci si spočiatku nevedeli predstaviť, že si spolu ešte zahrajú, ale napokon ich presvedčila nová podoba Priateľov.

26.05.2021 07:00
priatelia, Foto:
Zľava David Schwimmer, Lisa Kudrowová, Matthew Perry, Courtney Coxová, Jennifer Anistonová a Matt Leblanc na snímke z Los Angeles v roku 2002.
debata

Televízna sieť HBO Max oznámila návrat Priateľov vo februári minulého roka s tým, že kamery sa spustia v máji. Pandémia koronavírusu však filmárom zmarila plány. Začiatok nakrúcania sa musel posunúť o dlhé mesiace.

Autori seriálu pritom ešte pred dvoma rokmi odmietali špekulácie, že Priatelia by sa niekedy mohli vrátiť. Zdôrazňovali, že kedysi v spolupráci s hereckou šesticou odviedli skvelú prácu, čo im stačí, a o návrate pred kamery nechcú uvažovať.

Podobne sa vyjadrovali herečky aj herci. „Neviem si predstaviť, že by nás diváci chceli vidieť s barlami,“ poznamenal položartovne v roku 2018 podľa časopisu Elle 54-ročný David Schwimmer, ktorý hral Rossa.

V rovnakom roku odmietla možnosť návratu Priateľov 57-ročná Lisa Kudrowová, ktorá stvárnila Phoebe. Povedala, že veľa filmov aj seriálov sa nakrúca znovu, ale v tomto prípade to považuje za nepredstaviteľné. „Priatelia boli o ľuďoch v ich dvadsiatich či tridsiatich rokoch. Táto šou nie je o štyridsiatnikoch alebo o päťdesiatnikoch,“ upozornila vo vysielaní televíznej siete TBS.

priatelia, seriál priatelia, friends, Čítajte aj Veľký dôvod na radosť! Noví Priatelia mieria aj na Slovensko

Nezáujem o seriálové repete dali jasne najavo aj ostatní: 52-ročná Jennifer Anistonová (Rachel), 56-ročná Courtney Coxová, (Monica), 53-ročný Matt Leblanc (Joey). A 51-ročný Matthew Perry (Chandler) dokonca hovoril o úplnej nechuti. „Nevtipkujem: keď zaspávam, mávam nočnú moru, že nakrúcame Priateľov znovu a nikoho to nezaujíma. Robíme seriál, vraciame sa a nikoho to nezaujíma. Takže ak sa ma niekto na to opýta, odpoviem nie. Dosiahli sme veľa. Prekonať to nemôžeme,“ povedal v roku 2017 pre časopis Vanity Fair.

zväčšiť Budova v New Yorku, kde sa nakrúcali zábery... Foto: SHUTTERSTOCK
priatelia, Budova v New Yorku, kde sa nakrúcali zábery seriálu Priatelia v exteriéri. Videli ho aj diváci na Slovensku.

Dostali veľké honoráre

Odmietavé názory hereckej šestice, ako je už jasné, sa stali minulosťou. Nejde však o návrat k seriálu, ale len o jeden mimoriadny diel. Špeciálna epizóda sa dostane na televízne obrazovky už 27. mája, čiže najbližší štvrtok. Jej dĺžka bude okolo šesťdesiat minút.

Priatelia boli o ľuďoch v ich dvadsiatich či tridsiatich rokoch. Táto šou nie je o štyridsiatnikoch alebo o päťdesiatnikoch. (Výrok z roku 2018)
Lisa Kudrowová

Herečky a herci inkasovali po 2,5 až 3 milióny dolárov, čo je zhruba dvojnásobne vyšší honorár, ako mali v Priateľoch kedysi za každú časť vo finále nakrúcania. Medzi týmito známymi tvárami sa objavia zvučné mená zo šoubiznisu. Napríklad bývalý futbalista David Beckham, spevácke hviezdy Lady Gaga a Justin Bieber, niekdajšia topmodelka Cindy Crawfordová. Objaví sa aj Malala Júsufzajová, historicky najmladšia nositeľka Nobelovej ceny za mier, ktorú táto Afganka získala, keď mala ešte len sedemnásť rokov (teraz má o šesť rokov viac).

Prvý o odkladanom štarte nakrúcania informoval v novembri minulého roka Perry, keď to oznámil na sociálnej sieti Twitter: „Priatelia sa znovu zídu začiatkom marca 2020. Páči sa mi to!“ Schwimmer neskôr spresnil termín – napokon sa natáčalo v apríli.

priatelia, Čítajte aj Takto vyzerajú Priatelia po 17 rokoch od poslednej klapky! Pozrite si trailer k špeciálnej epizóde

Keď to HBO Max potvrdila, vydala správu o tom, ako bude epizóda vyzerať. „V snahe zabrániť nedorozumeniu, o čom tento špeciál je, chceme veľmi jasne povedať, že nejde o novú, originálnu časť seriálu. Účinkujúci sa objavia ako oni samotní, nie ako ich obľúbené seriálové postavy,“ citoval Hollywood Reporter pred mesiacom z informácie tejto televíznej siete.

Podobné slová použil Schwimmer: „Neexistuje nič napísané v scenári. Nie sme fiktívne postavy. Sme sami sebou, skutoční ľudia,“ povedal pre stanicu BBC.

Zo zverejneného trajleru sa dá usúdiť, že epizóda bude nielen plná smiechu a zaujímavých spomienok zo zákulisia, ale potečú aj slzy, keď účinkujúci zalovia v pamäti. „Áno, budem plakať,“ povedal Perry v trajleri a pri ňom sediaca dojatá Anistonová mu položila ruku na rameno.

Nakrúcanie trvalo týždeň. Schwimmer 2. apríla oznámil, že letí do Los Angeles, 10. apríla sa kamery zastavili a do práce sa pustili strihači. „Trajler pôsobí veľmi sľubne,“ poznamenala BBC. Diváci uvidia aj niekoľko scénok, ktoré patrili v Priateľoch medzi najvydarenejšie. Herečky a herci ich predvedú nanovo. Špeciálna epizóda sa nakrúcala na pôvodných miestach, čiže v štúdiu 24 v kalifornskom Burbanku.

zväčšiť Jennifer Anistonová na snímke z roku 2019. Je... Foto: SHUTTERSTOCK
priatelia, jennifer aniston, Jennifer Anistonová na snímke z roku 2019. Je na nej vidieť, že ani dlhé roky od natáčania Priateľov jej neubrali na pôvabe.

V zápase o Priateľov je víťazom HBO

Mimochodom, o originál Priateľov je vo svete stále veľký záujem. Práva na vysielanie tejto seriálovej klasiky kúpila internetová streamovacia spoločnosť Netflix v roku 2015 za 30 miliónov dolárov. O tri roky zaplatila ešte 80 miliónov za povolenie, aby Priateľov mohla vysielať do konca roka 2019.

Keď zaspávam, mávam nočnú moru, že nakrúcame Priateľov znovu a nikoho to nezaujíma. Dosiahli sme veľa. Prekonať to nemôžeme. (Výrok z roku 2017)
Matthew Perry

O úspešnosti seriálu svedčí aj to, že získal niekoľko ocenení, ako sú Zlatý Glóbus a Emmy. Keď Netflixu vypršalo právo ponúkať Priateľov divákom svojej platenej služby, prišla ponuka, ktorá prebila finančné možnosti tejto spoločnosti. Vysielacie práva, ktoré patria filmovým štúdiám Warner Bros., prešli na HBO Max za závratných 425 miliónov dolárov na dobu sedem rokov.

Televízna stanica CNN upozornila, že pre HBO Max ide o veľmi významnú vec, aby jej rástol počet predplatiteľov. Priatelia majú byť jedným z kľúčových nástrojov, ako to dosiahnuť. „Spoločnosť WarnerMedia, pod ktorú HBO a HBO Max patria, informovala, že majú 44,2 milióna (amerických) predplatiteľov a 63,9 milióna celosvetových predplatiteľov,“ uviedla CNN.

prodigal son, Čítajte aj Tento seriál čaká na slovenskú premiéru a už teraz má problém! Bez milosti ho zrušili

Denník Wall Street Journal podotkol, že strata Priateľov je pre Netflix bolestivá: „Tento seriál bol v ponuke tejto streamovacej spoločnosti v roku 2018 totiž druhý najsledovanejší.“ Autormi Priateľov sú David Crane a Marta Kaufmannová, ktorí sa čiastočne podieľali aj na príprave špeciálnej epizódy. Nápad nakrútiť seriál dostali pred troma desaťročiami, keď spolu spomínali na svoje začiatky v živote dospelých ako mladí Newyorčania. „Budúcnosť bola vtedy pre nás otáznik,“ poznamenala Kaufmannová pre televíznu stanicu NBC.

Ich zhmotnené spomienky mali nakoniec cenu zlata. Sledovanosť Priateľov bol taká veľká, že televízna spoločnosť, ktorá vysielala záverečnú časť v roku 2004, za reklamu mohla pýtať obrovské peniaze. Vo finále seriálu vyšiel 30-sekundový spot až na dva milióny dolárov!

Komediálny seriál Priatelia (Friends)

  • Stal sa jedným z najúspešnejších seriálov na prelome 20. a 21. storočia. Finále seriálu, ktoré sa vysielalo 6. mája 2004, sledovalo približne 52,5 milióna amerických divákov, čím sa stalo piatym najsledovanejším finále seriálu v histórii televízie v USA. Dej sa odvíjal od troch ženských a troch mužských postáv.
  • V období 1994 – 2004 vzniklo 10 sérií, ktoré mali celkovo až 236 častí. Každá trvala 20 až 22 minút. Jedna epizóda sa zakaždým nakrúcala až 6 hodín, dvakrát toľko čo väčšina sitkomov, hlavne kvôli niekoľkým klapkám a prepisovaniu scenára.
  • Priatelia zarábajú doteraz. Licenčné poplatky prinášajú filmovému štúdiu ročne v prepočte zhruba takmer miliardu eur. Každá herečka a každý herec dostáva z tejto sumy dve percentá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #priatelia #oseriáloch #HBO Max