Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Toľko nadávok ste ešte nepočuli! Tento seriál sa vysmieva zo všetkého, najmä zo smrti

Napísať kvalitný scenár nie je vôbec jednoduché. To dobre vedia samotní tvorcovia, ale aj diváci, ktorí to veľmi rýchlo vedia posúdiť a sami rozhodnú o osude daného seriálu. Avšak dať dokopy naozaj dobrú komédiu je občas nadľudský výkon. Odhliadnuc od klasického sitkomu, ktorý je šablónou doslova ako pesnička, má svoj rytmus, dynamiku a záverečný dôraz na záverečné vtipy. Lenže komédia nie je len o sitkomoch, ale má rôzne odnože. Ak sa pridá dávka drámy, hĺbky pre postavy, vážnejšia pointa, môže vzniknúť divácky lákavý počin.

13.08.2020 07:00
dead to me, Foto:
Seriál Dead to Me má istú tretiu sériu na Netflixe, tá však bude posledná.
debata

Je to však omnoho náročnejšie pretaviť do finálneho produktu a tvorcovia riskujú viac. Preto sa neraz robia žarty, že ak sa diváci nesmejú, tak sa k popisu komédia pridá prívlastok trpká, aby sa „ospravedlnil“ nepodarok. Potom tu je aj tragikomédia, ktorá takisto môže dopadnúť pomerne trpko. To sú však negatívne scenáre, s ktorým musí každá televízia počítať. Ak sa však podarí sa dostať divákom pod kožu a tí reagujú na daný seriál pozitívnou kritikou, zrodí sa nový hit. To je aj prípad seriálu Dead to Me (Smrť nás spojí) od Netflixu.

Trailer k 1. sérii Dead to Me.

Nenápadný štart, rýchly hit

Ten začal pomerne nenápadne ešte minulý rok, avšak tohtoročná druhá séria potvrdila to, že streamovací gigant má v talóne aj kvalitnú komédiu. Za seriálom stojí ostrieľaná televízna autorka Liz Feldmanová, ktorá má na svedomí niekdajší hit 2 Broke Girls (Dve baby na mizine) alebo sa podieľa aj na šou Ellen Degeneres. Humor je jej teda veľmi blízky a pretavilo sa to aj v jej najnovšom seriáli, ktorý je prudko pozerateľný a najmä sa vymyká klasickým poučkám o komediálnych seriálov.

Dead to Me má za sebou už dve desaťdielne série, tá tretia príde v roku 2021 a bude tento formát finálna. Pritom rozhodnutie o ukončení nie je vôbec zlou správou. Pre špecifický námet je dobré, ak komédia skončí skôr, kým bude zlá alebo dostane nejaký nelichotivý prívlastok. Tento seriál sa podaril z viacerých dôvodov a to nielen kvôli ostrieľanej showrunnerke, ktorá veľmi dobre vedela, čo chce vytvoriť.

Kamarátkami proti svojej vôli, nakoniec... Foto: Netflix
dead to me, Kamarátkami proti svojej vôli, nakoniec spoločne utekajú pred vlastnými zločinmi, ale aj svedomím.

Pohltí vás

Absolútnou devízou je samotný príbeh, ktorý je založený na dvoch osobnostne rozdielnych ženách, ktoré si „nechtiac“ zabili svojich osudových mužov a osud ich cesty vôbec nie náhodou spojil. Zdanlivo temnému príbehu kraľuje herecké obsadenie založené na dvoch ženských pilieroch, na ktorých stojí a padá. Herečka Christina Applegate, dobre známa aj slovenským divákom zo seriálu Ženatý so záväzkami, má na konte svoju životnú rolu. Jej Jen Hardingová v prvej sérii prišla o manžela, ktorého zrazilo auto a páchateľ ho nechal zomrieť ako psa na krajnici.

Zničená žena zasvätila život, v prvej sérii, nájdeniu páchateľa tohto ohavného činu. Avšak veľmi rýchlo sa ukázalo, že jej manželstvo nebolo vôbec ideálne ako ho prezentovala a musela sa zmieriť s tým, že jej zväzok bol plný nevery.

Treťou hlavnou postavou v seriáli sú nadávky.

Neopakovateľné herecké výkony

Applegate vdýchla svojej postavy neopakovateľného ducha. Jen je neurotická, cholerická, náladová, neraz psychopatická, nevyspytateľná žena nadovšetko milujúca žena svojich dvoch synov. Pre zachovanie ako takej rodiny bola ochotná spraviť úplne všetko. Oproti nej stojí Judy Haleová v podaní herečky Lindy Cardellini, ktorá je opakom Jen. Práve ona nechtiac zabila Jen manžela. Votrie sa jej do života a stanú sa najlepšími priateľkami a Judy dúfa, že raz bude schopná Jen sa priznať a všetko jej vysvetliť.

Prvá séria priniesla poriadnu dávku drámy vyváženej skvelým humorom, neuveriteľnou smršťou nekonečne rýchlych dialógov plných nadávok. Práve expresívne slovník je ďalšou hlavnou postavou. Postavy jednoducho hrešia ako pohania a totálne to k tomuto seriálu patrí. Postavy sa dostali do neuveriteľných životných situácií a k tomu poriadne korenistý slovník jednoducho patrí a fantasticky sa dá pobaviť na rôznych variáciách nadávok, ktoré by obyčajného smrteľníka častokrát ani nenapadli.

Druhá séria, ktorú Netflix priniesol počas jari nadviazala na svoju predchodkyňu a hoci sa ženám podarilo uniknúť spravodlivosti, karme nie. Úlohy sa vymenili a Jen, ktorá odsúdila Judy za jej činy sa ocitla na tej istej strane barikády, keď náhodou zabila osudového Judinho muža Stevea (James Marsden).

Trailer k 2. sérii Dead to Me.

Jeden námet, viaceré variácie

Stále najnovšia séria tak priniesla skvelý zvrat, keď sa úlohy žien vymenili a nemali si viac, čo vyčítať. Museli už len ťahať za jeden povraz a nájsť spôsob, ako za sebou zamiesť stopy. Nedarí sa im to, keď po nezvestnom bratovi príde pátrať jeho identické dvojča Ben, znova v podaní Marsdena. Steva a Ben boli ako oheň a voda. Kým Steve bol špekulant, citový vydierač a tak trochu násilník, Ben spĺňa podmienky pre ideálneho muža. Popletie hlavu Jen, ktorej výčitky svedomia sa ešte viac umocnia.

Dead to Me akcentuje práve na svoj názov. Smrť spojila všetky hlavné postavy, či sa im to páči alebo nie. Skôr sa im to nepáči a neraz sú zúfalé z vlastných činov, životov a slepých uličiek, kam sa dostali vlastnou vinou. Potom nepomôžu ani nadávky a mentálna horská dráha, ktorú zažívajú. Neraz sa ťažko verí tomu, že sa im podarí unikať spravodlivosti, ale keby ich chytili, bolo by po seriáli, preto tieto neuveriteľné dejové kľučky sú potrebné. Avšak už spomínaná karma sa oklamať nedá a dáva všetkým poriadne zabrať.

Herečka Christina Applegate predviedla... Foto: Netflix
dead to me, christina applegate, Herečka Christina Applegate predviedla nadľudský výkon.

(Ne)prvoplánový humor

Seriál skvele kombinuje dobre posadený, naozaj premyslený a vtipný príbeh. Navyše minutáž epizód, okolo tridsiatich minút, dovoľuje tvorcom vniesť svižné tempo jednotlivých príbehov. Nie je potrebná vata na naťahovanie epizód ako pri klasicky trvajúcich častiach okolo 45 minút. Obe série zvestovali v príbehoch, čo mienili, trefne, kruto, ale aj smiešne a divák zostal ako prikovaný. Všetko fungovalo bez väčšieho drhnutia.

Netflix má jednoducho čuch nielen na tvorcov, hercov, ale silu námetu. Každopádne je nepredstaviteľné, že by Dead to Me mala vo svojom košiari štandardná plnoformátová televízia, ktorá je obmedzená rôznymi zákonmi a napríklad by scenár musel byť štipľavých nuáns.

Verdikt

Herecky si Dead to Me získa každého. Christina Applegate je jednoducho neprekonateľná. Jej postava aj napriek neraz humorne ladeným situáciám je mimoriadne ťažká na stvárnenie. Nie je to vôbec plochý charakter, ktorý drvivú väčšinu hučí, trieska vecami a nadáva. Všetko má svoje opodstatnenie a svojimi excentrickými prejavmi sa vyrovnáva s danými situáciami. Naproti tomu jej najlepšia priateľka a spolupáchateľka Judy všetko v sebe dusí a snaží byť tou dobrou za každú cenu a pod tlakom pácha škody, ktoré potom Jen musí „upratovať“.

Hoci nadchádzajúca tretia séria bude rozlúčková, je jasné, že bude opäť poriadne divoká a dopraje postávam dostatočné konce. Pritom je ťažké si predstaviť, aké konce si tieto postavy zaslúžia. To je ďalšia devíza tohto seriálu. Divák je nútený vyjsť zo svojej komfortnej zóny a lavírovať na hrane zákona. Pôjdu nakoniec všetci do väzenia? Priznajú sa? Alebo budú žiť na slobode s poriadnymi výčitkami svedomia, čo sa rovná v podstate väzeniu a nebudú vedieť už nikdy normálne fungovať?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #Christina Applegate #netflix #oseriáloch #Dead to me #leto 2020