Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Pred rokom sa skončila Teória veľkého tresku! Hlasy o pokračovaní neutíchajú

Americký sitkom o partii trochu excentrických vedcov z Teórie veľkého tresku, ktorý poznajú aj slovenskí diváci, sa skončil 17. mája 2019 odvysielaním poslednej epizódy po dvanástich rokoch. Nebyť rozhodnutia Jima Parsonsa, predstaviteľa fyzika Sheldona Coopera, ktorý už nechcel v natáčaní za žiadnu cenu pokračovať, asi by sa na obrazovkách ešte pár rokov objavoval. Diváci totiž o tento komediálny seriál záujem rozhodne nestrácali.

22.05.2020 07:00
teória veľkého tresku, big bang theory, the big... Foto:
Teória veľkého tresku slávi smutné výročie, je to už rok od odvysielania poslednej časti.
debata

Od septembra 2007, keď sa na obrazovkách televízie CBS objavil premiérový diel, postavy prešli pomerne výrazným vývojom a niektorým kritikom vadilo napríklad to, že Sheldon už je predsa len schopný sociálnej interakcie alebo že Raj stratil svoju ostýchavosť pred opačným pohlavím. A niekdajší veľký „sexuálny predátor“ Howard si nielen našiel manželku, ale ako jediný z hlavných hrdinov sa dočkal aj potomkov. Na druhú stranu asi neexistuje podobne dlhoveký seriál, v ktorom by od začiatku až do konca bolo všetko rovnaké.

Základná premisa TBBT – ako sa podľa originálneho názvu The Big Bang Theory medzi fanúšikmi seriál označuje – sa nemenila, zo stretu nadpriemerne inteligentných až geniálnych vedcov so svetom obyčajných ľudí vyťažili scenáristi nespočet vtipných situácií. A aj keď sa výnimočne inteligentný, ale podľa odborníkov Aspergerovým syndrómom trpiaci Sheldon treba postupom času zmieril s existenciou sarkazmu a irónie, stále mal často problémy obstáť v kontakte s obyčajnými ľuďmi.

Tie od samého začiatku stelesňovala hlavne pôvabná Penny, trochu prostoduchá neúspešná herečka a servírka z Nebrasky, ktorej prisťahovanie sa do susedného bytu v prvej časti seriálu obrátilo život Sheldona Coopera aj jeho spolubývajúceho a kolegu fyzika Leonarda Hofstadtera hore nohami. Penny (dievčenské priezvisko postavy zostalo aj po 12 rokoch tajomstvom) nebola jedinou ženou, ktorá vyvádzala oboch vedcov z miery. Sheldona treba často vykoľajila jeho bigotne veriaca matka Mary z Texasu.

S matkou mal problémy aj Leonard, hoci z iného dôvodu. Ako syn uznávanej psychiatričky bol od narodenia predmetom vedeckého skúmania, čo ovplyvnilo celý jeho život. Úplne normálny nebol jediný zo štvorice hlavných mužských hrdinov, ktorými sú okrem fyzikov Sheldona a Leonarda astrofyzik pôvodom z Indie Raj Koothrappali a inžinier Howard Wolowitz. Prvý z nich stále hľadal tú pravú, zatiaľ čo druhý si vzal ženu povahou až príliš podobnú jeho dominantné matke.

Vzťahy medzi mužmi a ženami (partnerku, neurobiologičku Amy našiel aj Sheldon, Leonard si po rokoch vzal Penny) tvorili významnú – a možno dôležitejšiu – časť seriálu „civilizovaná“ štvorica mladých vedcov. Tí spočiatku trávili všetok voľný čas hraním stolových a počítačových hier, sledovaním sci-fi filmov a seriálov alebo debatami o komiksových superhrdinoch. V tých patrilo posledné slovo Sheldonovi, bezpochyby geniálnemu vedcovi, ktorý však na začiatku takmer nevedel fungovať v bežnom svete.

Nevyhnutnou súčasťou Teória veľkého tresku bola tiež veda, v seriáli sa to len tak hemžilo termínmi z teoretickej fyziky a Sheldon spolu s Amy vo finále dostali dokonca Nobelovu cenu. Vďaka popularizácii odboru, ktorý však úplná väčšina divákov príliš nechápe, sa v sitkome objavili napríklad slávny kozmológ Stephen Hawking (na ktorého smrť reagoval predvlani štáb s hercami dojemným rozlúčkou) alebo Elon Musk, zakladateľ kozmickej spoločnosti SpaceX a automobilky Tesla.

Medzi novšími americkými komediálnymi seriálmi – teda tými hranými – má TBBT s dvanástimi sériami bezkonkurenčne najväčšiu výdrž a len málo iných seriálov sa mu v minulosti aspoň priblížilo. Dvanásť rokov sa vysielal Dva a pol chlapa (2003 až 2015), MASH vydržal 11 sezón (1972 až 1983), rovnako ako Na zdravie (1982 až 1993) alebo Ženatý so záväzkami (1987 až 1997). Ešte dlhšie vydržali niektoré animované sitkomy – Simpsonovci sa vysielajú už 31. sezónu, South Park potom beží od roku 1997, teda 23 rokov.

Ani po roku od poslednej časti neutíchajú hlasy fanúšikov o možnom pokračovaní. V súčasnosti sa vysiela spin-off o mladom Sheldonovi, ktorý uzavrel v máji svoju tretiu sériu a štvrtá sa pripravuje. Tesne po skončení pôvodného seriálu sa hovorilo o možnosti ďalšieho spin-offu. V hre bol samostatný seriál s Penny a Leonardom alebo Rajom a Howardom. Nateraz sa ani jeden nápad nezrealizoval a televízia, ale aj tvorcovia oficiálne prípravy neohlásili. Navyše už niekoľko mesiacov je okolo týchto projektov hrobové ticho a šanca na ich realizovanie rapídne klesá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Teória veľkého tresku #oseriáloch