Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Nehanbite sa! Tento seriál rúca humorom všetky tabu, o ktorých ste ticho

Ani začiatok roka 2019 sa nezaobišiel bez objavenia sa nového seriálového hitu, ktorý má ako inak pod palcom Netflix. A o rok neskôr prichádza už druhá séria! Mimoriadne kvalitný počin však neprišiel z USA, ale z Británie. Nie je tajomstvom, že streamovací gigant sa čoraz viac zameriava na lokálnu produkciu a jeden z výsledkov sa volá Sex Education.

16.01.2020 07:00
sex education, Foto:
Chýbali vám? Od piatku 17. januára sú vtipní britskí tínedžeri späť!
debata

Britský osemdielny seriál so svojou prvou sériou priam uchvátil pozornosť miliónov divákov, preto niet divu, že po krátkom čase Netflix ohlásil vznik aj druhej série. Mnohí prirovnávajú seriál k filmovej sérii Prci, Prci, Prcičky, avšak už niekoľkokrát sa ukázalo, že britská produkcia nie je v tomto smere vôbec tak prvoplánová. Práve naopak. Po zhliadnutí zanechá seriál v každom hlbokú stopu a odkaz, nad ktorým bude ešte nejaký čas rozmýšľať.

Iste, Sex Education sa primárne zaoberá životne dôležitými otázkami súčasných tínedžerov, spočiatku vtipné postrehy, ktoré prinútia k smiechu aj staršie ročníky sa postupne zmenia na nuansy s hlbším významom. Príbeh je vyskladaný do posledných detailov a jednotlivé epizódy majú všetko, nápad, humor, poučenie a neraz aj posolstvo, ktoré by mali „násťroční“ počuť a nepodľahnúť tlaku okolia a zachovali si vlastnú identitu a tvár.

Zároveň ponúka aj rodičovskej základni cenné rady a neraz im nastavuje zrkadlo vlastných zlyhaní a márnych pokusov priblížiť sa k vlastným deťom. Sex Education predstavuje rafinovanú pascu pre všetkých divákov, ktorí si myslia, že budú sledovať prvoplánovú hlúposť plnú nízkych vtipov a sexu. Vzhľadom na to, že ide o primárne komediálny seriál, tak je tu x dôvodov zabaviť sa.

Úvodné epizódy sú napísané, aby sa divákovi seriál dostal rýchlo pod kožu, následne tvorcovia rozohrajú vlastnú hru, aby „prinútili“ publikum počúvať a vnímať témy, o ktorých sa nahlas nehovorí a pokúšajú sa búrať bariéry medzi deťmi a rodičmi. Možno aj vďaka Sex Education sa neraz priepasť medzi generáciami trošičku zmenšila.

Tvorcovia rozohrali viacero príbehov a obsiahli mnohé citlivé, ale aj kontroverzné témy. Ústredný príbeh je o utiahnutom 16-ročnom tínedžerovi Otisovi (Asa Butterfield), ktorému status outsidera absolútne vyhovuje. Jeho život nie je vôbec obyčajný, jeho problémy pramenia z prostredia, v ktorom vyrástol.

Jeho matka Jean (Gillian Anderson) je sexuálna terapeutka a celý život bol Otis akýmsi pokusným králikom a nikdy nezažil klasický vzťah medzi rodičmi. Otca prichytil ako dieťa pri nevere a táto trauma mu spôsobila problémy s vlastnou sexualitou. Jeho najlepší priateľ Eric (Ncuti Catwa) sa netají, že je gay, avšak nemôže dať prechod svojej identite, keďže žijú v malom malomeštiackom britskom mestečku.

Náhoda chcela, aby sa ich životy prepojili s ďalšou outsiderkou Maeve (Emma Mackey) a z Otisa sa stal tajný sexuálny poradca všetkých spolužiakov. Sám si nevie poradiť so svojimi démonmi, avšak od matky pochytil všetko, čo dobrý sexuálny terapeut potrebuje. Razom sa z outsidera stane akási šedá eminencia miestnej školy a on nie je pripravený byť obľúbený.

Na pozadí hlavnej linky sa rozohrajú aj iné príbehy o školskej šikane, ohováraní, nenormálnej hierarchii, ktorá je na strednej škole povinnou jazdou. Nechýba alkohol, sex, drogy, sexuálna frustrácia, objavovanie samých seba, ale aj zistenia sexuálnej orientácie a potláčanie jej. Sú tu komplikované vzťahy s rodičmi, keď vlastný otec zrejme nenávidí vlastného syna.

Gillian Anderson je v tomto seriáli... Foto: Netflix
sex education, gillian anderson, Gillian Anderson je v tomto seriáli neprekonateľná! Jej úloha Jean, slobodomyseľnej matky a sexuologičky jej sedí ako uliata.

Potom neštandardné rodinné zázemia, keď mladé dievča žije samo, keďže rodičia sú väzení, prípadne je tu ukážka lesbického spolužitia a tvorcovia ukazujú, že aj páry rovnakého pohlavia môžu vychovať úplne normálneho muža a ukazuje sa, že takáto rodina zažíva rovnaké problémy ako tradičný model. Je tu aj dojemný vzťah otca a syna, ktorý o svojom potomkovi vie, že je gay a rád sa prezlieka za ženu a tají to pred zbytkom rodiny a veľmi citlivo si k nemu nájde cestu.

Sex Education má jednoducho všetko, čo moderný seriál potrebuje. Tvorcom sa podarilo veľmi citlivo, uveriteľne a civilne spracovať mimoriadne náročné témy a pritom zápletky nevyznievajú trápne. S láskyplnou intimitou o nich nahlas hovoria a hlásajú, že je normálne o nich rozprávať, vnímať ich a nehanbiť sa. Každý na svete si niečo podobné prežil.

Lahôdkou je aj herecké obsadenie. Pre našinca je drvivá väčšina hercov neznámym pojmom, čo len podčiarkuje atraktivitu, pretože divák netuší, aký prejav môže od jednotlivých hercov očakávať. V konečnom dôsledku je v každom prípade bezchybný. Netflix jednoducho vie trafiť s obsadením do čierneho.

Čerešničkou na torte je účasť herečky Gillian Anderson, ktorú má svet zafixovanú ako agentku FBI Scullyovú z Aktov X. Teraz sa predvádza v úplne novej a dosiaľ nepoznanej polohe a je radosť sa pozerať. Hoci jej úloha nie je primárne hlavná, na obraze je pomerne často a je vidno, že si úlohu sexuálnej terapeutky užíva plnými dúškami.

Úloha nespútanej Jean jej sadla, je vzdelaná, vtipná, užíva si, keď dostáva svoje okolie do pomykova pri otvorených diskusiách o sexe. Pasovala sa do úlohy neštandardnej matky, ktorá si rada vypije, vyfajčí jointa, neskôr narazí na to, že jej syn potrebuje klasickú matku, ktoré sú pre ňu nebezpečným prežitkom a musí prejsť obrovský kus cesty, aby si našla cestu k synovi, ale aj vlastnému šťastiu.

Sex Education je ten typ seriálu, ktorý by si zaslúžil aj viac epizód. Vďaka ôsmim epizódam si zachoval nadpriemernú kvalitu a možno dlhšie spracovaniu by mu uškodila, avšak na tento seriál sa dá rýchlo namotať a jednoducho divák chce viac. Príbeh nie je bez chýb, sú tu klasické klišé veci, ktoré musia mať seriály o mladých, sú však dávkované v takom minime, že nerušia a sú vnímané len ako povinná jazda. Čakanie na druhú sériu bude naozaj dlhé, no trpezlivosť sa oplatí.

Druhá séria štartuje 17. januára 2020.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #oseriáloch #Sex Education