Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Kultový sitkom nadobro zmizol! Nepomohli ani stovky miliónov dolárov

Začiatkom januára nastala v televíznom svete nevídaná situácia. Kultoví Priatelia skutočne zmizli z ponuky Netflixu. Lenže v dnešnej dobe, keď je všetko online a k dispozícií v priebehu sekúnd ide o zaujímavú situáciu. Americkí diváci, ktorí sú zvyknutí na istú formu pohodlia sa vrátili do roku 2005, keď sa obľúbený seriál skončil a neexistovala platforma, na ktorej by si mohli epizódy pustiť.

21.02.2020 07:00
priatelia, friends, Foto:
Pre americké publikum, ktoré je zvyknuté na okamžitú dostupnosť všetkého je odobratie Priateľov na niekoľko mesiacov ťažko stráviteľným sústom.
debata

Štúdio Warner Bros. už dlhodobo avizovalo, že sa jeho partnerstvo s Netflixom v USA skončí. Boom online televízií mal za následok, že aj jedno z najväčších filmových štúdií sveta zašípilo príležitosť, ako získať ďalšie finančné prostriedky od divákov a založilo novú platformu – HBO Max. Tá odštartuje v máji 2020, ako devíza bude obrovská knižnica programov, ktoré pod WB patria.

V USA dlhodobo platí, že ten, kto má v talóne Priateľov, tak má v rukách veľké eso. Nečudo, že Netflix bol ochotný dlhé roky platiť premrštené sumy za výhradné vysielacie práve k tomuto seriálu.

Len za rok 2019, keď reálne hrozilo, že si Warneri zoberú Priateľov, ich presvedčil 100 miliónmi dolárov, len aby šestica priateľov zostala ešte rok v jeho stajni. Ešte predtým uzavrel päťročnú dohodu za 425 miliónov dolárov. Netflix dobre vedel, že Priatelia sú stále silný artikel, keďže aj po 25 rokoch od poslednej klapky je sitkom na popredných miestach v rebríčkoch sledovanosti.

Tentokrát už nepomohli ani milióny a 31. decembra o polnoci sa Netflix musel vzdať svojho dlhoročného komediálneho piliera. Priatelia sa nadobro vyparili a na niekoľkom mesiacov budú nedostupní pre americké publikum, čo sa aktuálne považuje za veľký mediálny precedens.

Diváci v zámorí si buď musia kúpiť celú DVD kolekciu so všetkými 236 epizódami alebo počkať do mája, kým odštartuje nová streamovacia platforma HBO Max, ktorú si budú môcť predplatiť za necelých 15 dolárov mesačne. Rok 2020 bude zrejme prvým, keď ukáže bujnenie streamovacích služieb a dopady na divákov, ktorí zrejme si budú musieť dobre rozmyslieť, ktorú online televíziu si budú ochotní predplatiť. V súčasnosti funguje Netflix, Hulu, Amazon, Disney+, Apple TV+, CBS All Access a čoskoro pribudne HBO Max.

Koniec Priateľov na Netflixe zaplavilo aj sociálne siete, kde nespokojní fanúšikovia nevedia predýchať to, že svoj obľúbený seriál stratili na niekoľko mesiacov.

Nová služba HBO Max láka už teraz potenciálnych divákov a to nielen na „starých“ Priateľov, veľkých ťahúňom štartujúcej online televízie má byť akýsi bližšie nešpecifikovaný návrat starej partičky. Zrejme však nepôjde o plnohodnotné hrané epizódy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #priatelia #oseriáloch #HBO Max