Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Ani sto miliónov nestačilo! Netflix stráca svoj tromf, Priatelia odchádzajú

Vo svete nových streamovacích televízií začína byť poriadne dusno a situácia sa vymyká spod kontroly, na celú situáciu tradične doplatia potenciálni diváci.

28.07.2019 07:00
seriál priatelia, priatelia, friends, Foto:
Seriál Priatelia aj 15 rokov po skončení sú horúcim artiklom. Netflix o nich prišiel.
debata

Na tomto poli pred pár týždňami oznámila vznik nová televízia. Sľub o vlastnej online televízii dodržalo štúdio Warner Bros., ktoré patrí medzi najväčších hráčov vo svete televíznej zábavy. Patria mu tie najväčšie televízne filmy a seriálu. Doteraz, napríklad aj taký Netflix, mu platil stámilióny dolárov za vysielacie práva. Aj vďaka tomuto sa Netflix stal jednotkou na trhu a atraktívnou alternatívou voči klasickým televíziám.

Posledný rok však ukázal, že obrovský potenciál online staníc chcú využiť viacerí hráči a postupne spustia vlastné projekty. Znamená to však drvenie pomerne kompaktného trhu spred pár rokov, na ktorom pôsobil Netflix, Hulu a Amazon. Na jeseň štartuje Disney +, ktorý si k sebe stiahol svoju obrovskú knižnicu titulov a avizuje vlastné filmy a seriály. Do boja o divákov vstúpi aj Apple + so zástupom zvučných hereckých tvorcov a hviezd.

Warner Bros. oznámil vznik HBO Max, štart je naplánovaný na rok 2020. Pochopiteľne, od konkurencie si stiahne vlastnú tvorbu a vznikne základ pre ďalšiu vlastnú tvorbu. Trh streamovacích služieb sa bude trieštiť ďalej.

Do budúcnosti sa ráta so vznikom ďalších online staníc. Otázkou zostáva, ako sa s tým vysporiada divák, keďže obľúbené filmy a seriály budú roztrúsené vo viacerých „stajniach“ a keď bude chcieť pozerať, bude si musieť predplatiť danú televíziu. Či si zvládne platiť viacero staníc je otázne.

Práve vznik HBO Max znamená najväčšiu pre Netflix, ktorý mal svoju knižnicu vybudovanú na programoch tohto štúdia, s tým bude čoskoro koniec. Najväčšia strata je vyobrazená prostredníctvom kultového sitkomu Priatelia. Za ten Netflix platil milióny dolárov štúdiu Warner Bros. a preplácal konkurenciu, len kvôli tomu, aby si udržal vysielacie práva. Vyzerá to tak, že kto vlastní Priateľov, ten má záruku úspechu.

Za rok 2019 dokonca cena za príbeh šestice kamarátov vzrástla na 100 miliónov dolárov, ktoré Netflix s radosťou zaplatil, oddialil o niekoľko mesiacov nezvratnú stratu. Tá sa začiatkom budúceho roka stane realitou. Priatelia opustia Netflix a budú jednou z vlajkových lodí HBO Max. Netflix navyše stratí práva na seriály z dielne televízie The CW, ktorá sa zameriava na mladšie publikum, presun čaká napríklad Riverdale, automaticky sem prídu novinky Batwoman alebo Katy Keene.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #priatelia #oseriáloch #HBO Max