Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Rasistka Roseanne má smolu. Seriál dokázal prežiť aj bez nej

Zdá sa, že ďalší seriál dokázal prežiť bez svojej hlavnej hviezdy. Reč o The Conners, teda voľnom pokračovaní legendárneho sitkomu Roseanne. Televízia ABC pred časom potvrdila druhú sériu, ktorá sa objaví na jeseň tohto roka a bude mať až trinásť epizód. Prvá séria mala jedenásť.

11.04.2019 07:00
conners, the conners, Foto:
Klan Connerovcov to zvládol. Seriál bude pokračovať druhou sériou aj po vyhadzove hlavnej hviezdy Roseanne Barrovej.
debata (2)

Škandál okolo rasistickej Roseanne hýbal televíznym svetom ešte v lete minulého roka. Vtedy herečka Roseanne Barr na Twitter zavesila svoj dnes už „legendárny“ status, v ktorom prirovnala exporadkyňu Baracka Obamu k opici.

Trvalo len 27 minút, kým stanica bez milosti zrušila seriál, ktorý sa len na jar minulého roka vrátil a zbúral rekordy v sledovanosti za poslednú dekádu. Všetky plány s Roseanne expresne padli. Následne sa mesiace hľadalo riešenie, ako priviesť ostatných hercov späť a zachovať sa správne, keďže nie ich vinou všetci prišli o prácu. Nakoniec vzniklo voľné pokračovanie bez Roseanne. Mnohí seriálu nedávali šancu.

Prvá epizóda, prirodzene, pútala pozornosť, mesiace sa totiž špekulovalo, aký scenár si televízia prichystala pre herečku, ktorá medzičasom posielala jedovaté odkazy cez sociálne siete. Desať miliónov divákov bolo zvedavých na celé rozlúsknutie. Problémom celého voľného pokračovania bola strata akejsi typickej atmosféry, ktorú Roseanne okolo seba šírila. Bol to špecifický seriál postavený na dominantnej žene, ktorá doňho vložila svoje špecifický pohľad na svet a humor.

Celý úvod bol venovaný polemizovaniu okolo smrti a nachádzaniu skrytých liekov po celom dome. Tvorcovia jej nedarovali a spravili z nej labilnú „feťáčku“, ktorá sa z tohto sveta vyprevadila sama a následne celá rodina stratila o hlave rodiny všetky ilúzie a zistili, že ju poriadne ani nepoznali. Dokonalá pomsta.

To však nie je dobrý základ pre ďalšie pokračovanie. Roseanne bola pilier, ťahúň všetkého, ostatné postavy boli jej kulisami. Teraz tieto kulisy sa musia stať ťahúňom a nato jednoducho nemajú. Hoci je scenár napísaný v starom štýle, pri týchto postavách nefunguje a dôvodov sa zasmiať je ako šafránu. Neustále lomcuje jediná otázka. Prečo tento seriál vôbec pokračuje?

A to je mimoriadne zlý predpoklad na akékoľvek ďalšie a najmä vtipné pokračovanie. Zaujíma vôbec niekoho, ako pokračujú životy ostatných členov rodiny, keď hlavná myšlienka sa rozlúskla v prvej dvadsaťminútovke? Štafetu po matke preberie dcéra Darlene, ktorá bude stmeľovať celú rodinu a zároveň potiahne aj svojho otca, ktorý sa len veľmi ťažko zmieril s tým, že prišiel o manželku.

Lenže sledovanosť sa ustálila na siedmich miliónoch divákov, čo je značný úspech, čo dalo televízie signál, že sa oplatí pokračovať. Pôvodne sa uvažovalo, že pôjde len o jednorázovú záležitosť. Opäť sa teda otvorili rokovania s hercami a niekoľko týždňov sa hľadalo finančné riešenie. Našlo sa. The Conners dostali 13-dielnu druhú sériu.

Na margo tohto rozhodnutia zareagovala aj sama Roseanne Barr, opäť štipľavo. Obvinila svoju seriálovú dcéru Darlene (Sara Gilbert), že to bola práve ona, kto jej zničil kariéru. Gilbert bola totiž prvá, ktorá veľmi ostro reagovala na jej status a bola hybnou silou, na ktorú reagovala aj stanica a vyhodila vulgárnu herečku, ktorá sa netají sympatiami k prezidentovi Trumpovi a jeho názorom.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Roseanne Barr #Roseanne #oseriáloch #The Conners