Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Či veríte alebo nie, Boh má plné zuby ľudstva a Zeme!

Boh má plné zuby Zeme a jej hriešnych obyvateľov! Nastal čas nechať modrú planétu explodovať a vybudovať niečo úplne nové a tentokrát bezchybne. Ľudstvo je jedno veľké sklamanie a ten najvyšší to mal tušiť, keď už to nefungovalo medzi Adamom a Evou.

22.03.2019 07:00
miracle workers, nebo s.r.o., daniel radcliffe,... Foto:
Nový seriál Nebo s.r.o. je osviežujúcim dielom, ktoré neurazí a najmä pobaví.
debata

To je pointa nového komediálneho seriálu Nebo s.r.o. z dielne televízie Starz, na Slovensko ho prináša HBO spolu so svojou online platformou GO. Seriál púta pozornosť už na prvý pohľad. Tvorcovia poňali celú pointu cez atraktívne a originálne pôsobiaci vizuál, ktorý je korunovaný hereckým obsadením na čele so Steveom Buscemim a Danielom Radcliffom.

Nebo s.r.o. je naozaj komediálny seriál, aj keď hlavná zápletka pôsobí apokalypticky. Na prvý pohľad je očividné, že táto miniséria bude niečo špeciálne. Obsahovo, ani vizuálne nie je nič prvoplánové a najmä nenúti sa diváka neustále smiať sa. Vtipy prichádzajú v pravý čas, skôr je prvotný pocit údivu nad absolútne vyhratými detailmi v deji.

Nebo nie je žiadna zelená lúka s nekonečným pokojom. Je to obrovská továreň pripomínajúca rafinérie, kde vládnu tvrdé korporátne vzťahy a hierarchia. „Ľudia“ tu pracujú tisíce rokov, bez emócii, poslušne na starostlivo roztriedených pozíciách. Všetko šliape ako švajčiarske hodinky. Lenže pohľad Boha na Zem je viac ako kritický. Tisícky rokov sa dennodenne musí pozerať na svoj nepodarený projekt, ktorý sa mu vymkol spod kontroly. Zem je pokraji existencie a tak spraví rázne rozhodnutie. Zem musí zmiznúť nadobro z vesmíru.

O poslednú šancu bojuje bezvýznamný úradník z oddelenie vypočutých modlitieb Graig (Radcliffe) a jeho nová „nabudená“ kolegyňa Eliza (Geraldine Viswanathan). S Bohom sa stavia, že ak do dvoch týždňov spravia na Zemi zázrak, dá ľudstvu ešte jednu šancu. Graig a Eliza však musia do 14 dní – prirodzene – docieliť, aby sa do seba zamilovali dvaja mladí ľudia. Aby vznikla čistá a pravá láska, ktorá ukáže Bohu, že ľudstvo má nádej.

Začínajú sa tak preteky s časom s chladnou korporáciou, ktorá už ruší všetky nebeské oddelenia zaoberajúce sa ľudstvom a pripravujú sa na nový božský projekt.

Poučná pointa, ale aj humor

Príbeh v sebe skrýva aj poučnú pointu, keď tvorcovia poukazujú na rozpadávajúcu sa civilizáciu, vojny, medziľudské konflikty, politické slepé uličky. Práve to podsúva zamyslenie, či Boh naozaj má pravdu a chce to reštart. Väčšia pozornosť je venovaná vyobrazeniu neba a fungovania celej tejto fabriky, kde sa vzťahy medzi nebeskými obyvateľmi nelíšia od ich pozemského bytia. Avšak v nebi sú už duše za vodou a nemusia sa zaoberať malosťou čias, keď boli smrteľníci.

Totálnym gólom je duo hlavných postáv. Asi len málokto by si povedal, že Boh bude vyzerať ako herec Steve Buscemi, ktorý nie je prototypom veľkolepého muža. A práve táto paralela je trefou do čierneho. Buscemi vdýchol do tejto úlohy neopakovateľný šarm znudeného „šéfa“ celej fabriky, ktorého nonstop otravujú zástupcovia jednotlivých oddelení so „životne dôležitými“ problémami. Boh nie je vôbec majestátny milý pán, ktorý má nekonečne dobré srdce. Aj ten najvyšší má svoje maniere a hranice s poddanými.

Sekunduje mu Radcliffe, ktorému zrejme prischne nálepka Harryho Pottera, aj keď herec prijíma rôzne a diametrálne odlišné úlohy, aby sa zo svojho „prekliatia“ vymanil. Lenže kedykoľvek sa objaví na obraze, okamžite prichádza asociácia s mladým čarodejníkom. Jeho postava Graiga je symbolom nebeského outsidera, ktorý pracuje v tom najhlbšom suteréne na oddelení vypočutých modlitieb. Tisíce rokov tu pracuje sám, kde mu nikto nenarúša jeho asociálnu bublinu. Až do momentu, keď príde Eliza.

Graig nemá priateľov, nemá aktívny spoločenský život, je neviditeľný a s týmto statusom sa vyrovnal. Po svojom. Áno, aj v nebi sa žije aktívne a vyvrheli sú terčom posmechu. Aj nebo má svoje hriechy. Postupne sa aj on sám vracia do druhého života, keď bojuje o prežitie Zeme. Ide o dvojitý boj. Celý seriál je založený na roztomilosti a prepracovaných detailoch, ktoré pobavia, poučia a nútia sa zamyslieť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Radcliffe #Steve Buscemi #oseriáloch #Nebo s.r.o. #Miracle Workers