Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Česká Prima ide opäť proti Slovákom. Neuvidia ďalší seriálový ťahák

Začína sa stávať pravidlom, že slovenské mutácie českých staníc sú len odpadkovým košom a naše publikum ich ani nesleduje. Nie je sa čomu čudovať. Ďalším príkladom je nový český seriál Čierne vdovy, ktoré česká Prima uvedie od 17. februára. Na Slovensko sa seriál nedostane.

08.02.2019 07:00
čierne vdovy, čvančarová, plodková, siposová, Foto:
V susedných Čechách začnú čoskoro vyvádzať Čierne vdovy, Slováci to neuvidia.
debata (24)

Keď dvaja najväčší komerční hráči na českom trhu – Nova a Prima – opúšťali Slovensko, založili pre náš región „slovenské“ verzie samých seba. Pôvodne to vyzeralo tak, že Slováci neprídu o obľúbené české programy, ktoré majú bohatú históriu a vždy boli značne sledované. Predpokladalo sa, že „nové“ televízie prispôsobia vysielanie do takej miery, keď len vylúčia zahraničné akvízie, o ktorých tvrdili, že sú hlavným dôvodom odchodu zo Slovenska.

Vo výsledku vznikli ťažko pozerateľné hybridy, ktoré sú, v drvivej väčšine, vyskladané z archívnych relácii, častokrát s pravekým dátumom výroby a len počas večera sa ponuka televízie čiastočne zhoduje s českou. Na Slovensko sa totiž nedostáva ani tých zopár premiérových českých seriálov, ktoré tieto dve televízie ponúkajú svojim divákom za riekou Moravou.

Ďalším exemplárnym príkladom je prístup Primy Plus. Táto televízia najviac koriguje ponuku premiér pre Slovensko. Nova International aspoň počas podvečerov a večerov prechádza na zhodné vysielanie. Nie je sa čo čudovať, že napríklad sledovanosť Primy Plus sa pohybuje na úrovni absurdných 0.7 percentného podielu na trhu. Je to len prirodzená odozva, za trápny program trápna sledovanosť.

Česká Prima, ktorá aktuálnu televíznu sezónu zasvätila svoju okrúhlemu výročiu, v nedeľu 17. februára predstaví jeden zo svojich prvých veľkorozpočtových seriálov s názvom Čierne vdovy. Aj táto televízia skúša trend kratších formátov s vyšším rozpočtom.

Je preto prirodzené, že by sa chcela s novým seriálom podeliť aj so Slovákmi. Opäť však majú smolu. Osemdielny seriál s poriadne čiernym humorom je navyše hviezdne nabitý. Hlavnú trojku čiernych vdov stvárni Jitka Čvančarová, Jana Plodková a slovenská herečka Lucia Siposová.

Práve Čierne vdovy sú hlavným ťahákom pre jarnú časť televíznej sezóny. Je to kombinácia komédie a krimi, ktorá rozpovie príbeh troch žien. Tie spája priateľstvo a firma, v ktorej pracujú ich traja manželia. K svojim ženám sa správajú násilne alebo nevšímavo. Všetci traja potom tragicky zomrú. Ženy začnú žiť nový život, ale ich predstavy nového spokojného života sa nestretávajú so skutočnosťou. Detektív, ktorý prípad vyšetruje, čoskoro zistí, že nešlo o nešťastnú náhodu. Čoskoro pochopí, že vo veci je niečo omnoho väčšieho než manželské vraždenie.

Pred časom v rozhovore pre Pravdu Jitka Čvančarová naznačila čosi viac o svojej úlohe v novom seriáli. „V Čiernych vdovách nehrám úplne pozitívnu postavu. Vediem tam partiu troch žien, ktorým manželia prerástli cez hlavu a rozhodli sa ich vyprevadiť z tohto sveta a ja som mozgom celej tejto vražednej operácie,“ prezradila.

O seriáli sa rozhovorila aj jediná slovenská zástupkyňa v inak českom obsadení – Lucia Siposová. „Bol to osemdielny náročný projekt. Mali sme dva mesiace nato, aby sme to celé natočili. Museli sme si zvyknúť na veľmi rýchle tempo výroby, robila som celé dni, nebola to až taká sranda. Po profesionálnej stránke som cítila, že by to takto nemalo byť, bolo to príliš. To je celkový problém súčasnej výroby. Všetci chcú veľa muziky za málo peňazí a, samozrejme, veľmi rýchlo,“ uzavrela.

Kedy a či vôbec sa na Prima Plus tento zaujímavý počin objaví je otázne. Oficiálne vyjadrenie neveští nič pozitívne, z televízie znie len strohé posolstvo, že nateraz sa vysielanie tohto seriálu na Slovensku neplánuje. Na jeseň už takto slovenskí diváci nevideli ďalší highlight s názvom Tátové na tahu, pričom ide o akúsi variáciu našich Oteckov. V Čechách však z tohto formátu nespravili denný seriál, ale klasický seriál s jednou epizódou týždenne a vyšším rozpočtom.

Mal Tomáš Maštalír strach pri nakrúcaní Trhliny? Čo ho desilo? Pozrite si exkluzívne video na TV Pravda!

Video

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Lucia Siposová #Jitka Čvančarová #Prima PLUS #Čierne vdovy