Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Slováci majú smolu. Legendárne komediálne seriály už neuvidia

Svetom seriálov posledné roky najviac lomcuje trend revivalov starých seriálov. Americké televízie objavili čaro návratu seriálov, ktoré kedy boli doslova fenoménom a teraz nastal ten pravý čas, keď sa môžu vrátiť a diváci ich vo väčšine prípadov vítajú s otvorenou náručou. Sú však aj výnimky.

02.11.2018 07:00
murphy brownová, candice bergen, Foto:
Murphy Brownová je späť so staronovým zložením.
debata (11)

Svoj úspešný alebo aj neúspešný návrat má za sebou napríklad seriál Hrdinovia (Heroes), Akty X, Will & Grace, Gilmore Girls (Ženy z rodu Gilmorovcov), Murphy Brownová, Plný dom, Roseanne, Čarodejnice. A mnohé na svoj návrat z histórie čakajú. Hovorí sa o tom, že by sa mohol vrátiť aj kultový Frasier alebo Pestúnka Fran.

Nie všetky revivaly zožali úspech, niektoré nedosiahli kvalitu pôvodných verzií a veľmi rýchlo sa skončili, iné zase si vybojovali svoje miesto a je šanca, že sa zdržia na obrazovkách dlhšie a nebudú to len jednorázové návraty. A o jednom sa iste vie, že sa nikdy nevráti. Sú to Priatelia, pričom sa vie, že toto jeden asi seriál, ktorého návrat by spôsobil svetový ošiaľ.

Mnohé z klasických sitkomov sa pred rokmi a s úspechom vysielali aj na Slovensku. Bola to zlatá éra komediálnych seriálov so skvelým slovenským dabingom a vtipným slovenským prekladom.

K týmto seriálom patrí napríklad klasická rodina Addamsovcov, Murphy Brownová, Perfektní príbuzní alebo Alf. Pričom je nezabudnuteľný dabing napríklad Božidary Turzonovovej a Mateja Landla v Addamsovcov či Táne Radevy v Murphy Brownovej. Pamätáte si na sitkom Perfektní príbuzní, v ktorom exceloval Peter Kočiš? O Stanovi Dančiakovi alias Alfovi netreba ani hovoriť.

Práve v súvislosti s návratom starých seriálov na obrazovky vyvstáva otázka, či sa vrátia aj na Slovensko. Americké televízie okrem nových verzií vracajú aj pôvodné verzie, aby ich priblížili novej generácii divákov, ktorá si ich nepamätá a zároveň dopriala dávku nostalgie tým, ktorí ich pred rokmi aj pozerali. Čaká aj slovenských divákov prekvapenie v podobe klasických sitkomov, ktoré by mnohí radi videli.

Žiaľ, vyzerá to tak, že nie. Komediálne seriály ako Murphy Brownová, Roseanne, Perfektní príbuzní, Alf vysielala televízia Markíza a tá návrat týchto sitkomov nateraz vylučuje.

„Pri nákupe vysielacích práv musíme vždy dôsledne zohľadňovať pomer ceny a potenciálneho výkonu. Posledné pokusy vrátiť do vysielania staršie sitkomy ako napríklad Alf, Roseanne, či Rodina Addamsovcov nedopadli z hľadiska sledovanosti uspokojivo, preto nákup ďalších obdobných titulov v súčasnosti neplánujeme. Sústreďujeme sa na vysielanie aktuálnej produkcie ako Teória veľkého tresku, Mama, 2 baby na mizine, Mike a Molly, či chystaný Dr. Ken, a vybraných legendárnych sitkomov, ktoré prežili svoju dobu a sú neustále divácky žiadané a sledované ako Priatelia, Dva a pol chlapa, či Krok za krokom. Mnohé zo starších seriálov sú navyše dostupné iba v obrazovej kvalite, ktorú by už súčasný divák nebol ochotný akceptovať“, píše sa v stanovisku, ktoré poskytol Lukáš Kočišek – PR manažér Markízy.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #priatelia #Alf #oseriáloch #Murphy Brownová #televízia Markíza