Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Mladý Sheldon sa vracia tam, kde bol predtým. K nude

Do druhého roku vysielania vstúpil koncom septembra aj seriál Young Sheldon (Mladý Sheldon), ktorý patrí medzi ďalšie úspešné spin-off seriály. Svojmu úspechu určite vďačí aj faktu, že spolu s Teóriou veľkého tresku od začiatku tvoria spoločný silný tandem a mladší seriálovú súrodenec výrazne ťaží z úspechu už etablovaného sitkomu.

01.11.2018 07:00
young sheldon, mladý sheldon, Foto:
Druhá séria príbehu o mladom Sheldonovi opäť stráca dych. Chýba humor.
debata

Preto bude veľmi zaujímavé sledovať, ako sa bude vyvíjať sledovanosť, keď sa Teória v máji 2019 a tretia séria Mladého Sheldona takto o rok bude stáť osamotená. Sú dve možnosti. Buď sa diváci presunú v hojnom počte k spin-offu a nájdu v ňom náhradu za skončenú Teóriu alebo Sheldon nedokáže zaujať bez svojho seriálového súrodenca a krivka naberie strmhlavý pád.

Zatiaľ Sheldon kopíruje vývoj sledovanosti svojho predchodcu. Túto sezónu je slabšia aj Teória veľkého tresku a počas svojho posledného roku vysielania zažíva najmenšiu sledovanosť. To sa odráža aj na výkone nasledujúceho Sheldona, ktorému oproti prvému roku vysielania o čosi klesol výkon. Rovnako oba komediálne seriály majú stále nadštandardnú sledovanosť a preto aj súčasné poklesy nie sú problémom.

Tak či onak, Sheldon pravidelne láka v priemere 10 miliónov divákov. Prvá séria bola o čosi úspešnejšia. Po bombastickej 17 miliónovej premiére seriálu sa krivka ustálila na dvanástich miliónoch. Medziročne tak seriál mapujúci život mladého génia stratil dva milióny divákov. Rating takisto nabral klesajúcu tendenciu a stabilne podlieza dvojpercentnú hranicu.

Za poklesom obľúbenosti zrejme môže aj kvalita druhej série. Pred rokom svet šokoval nevtipný spin-off, ktorý je diametrálne odlišný od Teórie veľkého tresku, kde chŕlia postavy jednu hlášku za druhou. Mladý Sheldon bol iný a neraz sa strácal vtipnú nôtu, ktorá beztak prichádzala len sporadicky. Neskôr sa prvá séria veľmi príjemne rozbehla a dalo sa na seriáli celkom dobre pobaviť, hoci na stále nechytal na staršieho seriálového súrodenca.

Príbeh ponúkol možnosť prilákať aj nových divákov, ktorí nesledujú Teóriu, dôvod bol prozaický. Trošku sa zdalo, že sa tvorcovia chcú dištancovať od kultového sitkomu a priniesť inak spracovaný komediálny seriál. Gro diváckej základne bezpochyby tvoria skalní fanúšikovia dospelého Sheldona a partičky geekov a tí dostali ľadovú sprchu. Mladý génius aj počas druhého roku vysielania nemá potrebu končiť každú vetu vtipnou bodkou. A to v istým spôsobom stáva kameňom úrazu o čosi menšieho záujmu o tento seriál.

Neraz si dej vyžaduje viac humoru, toho povestného krutého, ktorým sa oháňajú postavy z Teórie, v Mladom Sheldonovi je všetko postavené väčšinou iba na odlišnosti malého chlapca a jeho okolia a neustále poukazovanie na túto skutočnosť po čase začína reálne nudiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Teória veľkého tresku #Young Sheldon #oseriáloch