Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Bombastický záver z toho nebude! Teória veľkého tresku má problém

Mal to byť bombastický záver, je z toho vlažné prijatie. Reč o je o poslednej sérii obľúbenej Teórie veľkého tresku, ktorá koncom septembra vstúpila do posledného dvanásteho roku vysielania.

30.10.2018 07:00
teória veľkého tresku, big bang theory, sheldon, Foto:
Posledný rok vysielania kultového sitkomu sa javí ako najslabší.
debata (7)

Tvorcovia a televízia CBS niekoľko týždňov pred vysielaním avizovali, že nadchádzajúci rok bude pre partičku geekov ten posledný, hoci boli enormné snahy najmä zo strany televízie, aby sa zdržali na obrazovkách o čosi dlhšie. Snahy boli márne. Dôvodom ukončenia bola požiadavka herca Jima Parsonsa (Sheldon), ktorá hovorila jasne – chce skončiť. Bez Sheldona by Teória nebola tým pravým orechovým a tak v spoločnom vyhlásení tvorcov a CBS odpískali koniec.

Ešte predtým však presakovali správy, že dvanásta séria nakoniec nebude musieť byť posledná, hoci samotní herci už niekoľko sezón túto skutočnosť okato naznačovali. Televízia bola ochotná pristúpiť na nové finančné požiadavky a docieliť tak dohodu na ďalšie nakrúcanie.

CBS chcela docieliť husársky kúsok, podobne ako pred dvoma rokmi, keď s hlavnými predstaviteľmi kultových postáv uzavrela exkluzívnu dohodu a po desiatej sérii sa mohlo avizovať vznik ďalších dvoch sezón. Teraz sa mala história zopakovať. Teória veľkého tresku, ak by podarila dohoda uzavrieť, by sa mohla dočkať až štrnástich sérií. Z odvážnych plánov nič nebude.

Aj napriek očividnej snahe jednotlivých hercov deklarovať akúsi únavu z dlhoročného nakrúcania a zdôrazňovanie toho, že diváci by si mali zvykať, že jedného dňa sitkom skončí, ich reakcie na zrušenie boli viac prekvapujúce. Zrejme požiadavka ich kolegu Parsonsa im spravila „škrt cez rozpočet“ a boli by ochotní pokračovať v nakrúcaní a na sociálnych sieťach sa s celým svetom delili so srdcervúcimi odkazmi o tom, ako si nevedia predstaviť, že sa blíži posledná klapka. Tá padne 30. apríla 2019 a veľkolepé finále, ktoré avizuje celý štáb sa bude vysielať v polovici mája budúceho roka.

Ak by sa aj podarilo uzavrieť nové kontrakty a seriál by dostal ďalšie dve série, nemal by problém so sledovanosťou? Po prvýkrát vo svojej dlhoročnej histórii? Teória veľkého tresku bola pre CBS neochvejnou stálicou, ktorá dostávala automaticky objednávky na nové série. Sledovanosť bola vždy o niekoľko levelov vyššia ako ostatné seriály a bez problémov drvila aj konkurenciu. K tomu treba prirátať celosvetové predaje vysielacích práv a všetkým je jasné, že Teória je zlaté vajce pre domovskú stanicu.

Lenže posledný rok vysielania na pomery seriálu sa javí ako zatiaľ najslabší, hoci by sa dalo čakať, že sa stane presný opak. Už samotná premiéra uhrala najhorší výsledok, začiatok konca Teórie veľkého tresku si nepozrelo ani dvanásť miliónov divákov. Ostatné už odvysielané epizódy dosiahli veľmi podobný výsledok. Oproti premiére spred roka zmizli dva milióny divákov. V porovnaní s ostatnými sériami sa toto číslo zniekoľkonásobí. Klesli aj ratingy. Kým predtým sa seriál udržoval pri hranici 4%, teraz je to len čosi vyše dvoch. Posledná séria tak pristáva pevnými nohami na zemi.

I keď v porovnaní s konkurenciou sú dosahované hodnoty stále vysoké a CBS stále vyhráva štvrtkové večery, záver seriálu má od začiatku trpkú príchuť. Vidina bombastických ratingov sa premenila na sklamanie.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Teória veľkého tresku #oseriáloch