Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Pokračovanie nasilu. Roseanne bez Roseanne je patetická katastrofa

Meno herečky Roseanne Barr je prepierané vo svete seriálov už niekoľko mesiacov a asi len málokto netuší, ako si niekdajšia komediálna hviezda pod sebou „podpílila konár“ kvôli rasistickému škandálu a tým dala predčasnú bodku za svojou kariérou.

29.10.2018 07:00
the conners, connners, Foto:
Connerovci sa opäť stretli, už bez Roseanne a nápadu.
debata (5)

Rovnako málokto nepozná legendárny sitkom Roseanne, ktorý sa úspešne vysielal aj na Slovensku, príbehy tak trochu neštandardnej rodiny Connerovcov bavil milióny divákov deväť rokov a stal sa kultom vo svojom žánri.

Keď sa televízia ABC rozhodla vrátiť Roseanne po desiatkach rokov na obrazovky, spôsobilo to ošiaľ. Trend revivalov starých seriálov je momentálne veľmi silný a šťastie sa usmialo aj na Roseanne, navyše sa vrátili aj pôvodní tvorcovia a aj celé obsadenie. Teda sa splnili všetky podmienky odsúdené na úspech celého projektu. Roseanne sa v marci tohto roka vrátila po 30 rokoch od premiéry pôvodného seriálu. Sledovanosť predčila aj tie najdivokejšie sny domovskej stanice. Prvú epizódu si nenechalo ujsť takmer 30 miliónov divákov s ratingom 5.2. Bol to najlepší výsledok za posledné desaťročie.

Krátko po skončení deväťdielnej návratovej série a potvrdenej ďalšej série prišiel rasistický škandál hlavnej predstaviteľky, expresné zrušenie seriálu a následne hľadania cesty, ako priviesť zbytok obsadenia späť na obrazovky. Problémom bolo, že sitkom je dielom herečky a televízia prišla so šalamúnskym riešením. Objednala si voľné pokračovanie s názvom The Conners, samozrejme, bez Roseanne Barr, ktoré sa tvári, že s pôvodným seriálom nemá nič spoločné, aby neexistovali právne páky na vysúdenie miliónov. Pritom každému je jasné, že The Conners sú pokračovaním Roseanne bez Roseanne.

Rozvetvený a poriadne hlučný klan mal premiéru v polovici októbra a len málokto pochyboval, že neuspeje. Na prvú epizódu, najmä po niekoľkomesačných mediálnych ťahaniciach, bolo prirodzene zvedavých rekordný počet divákov. Síce sa sledovanosť nedostala do extrémnych rekordov ako pri návrate pôvodného seriálu, avšak desaťmiliónová sledovanosť je dnes obrovským úspechom. Najmä pri projekte, ktorý od začiatku vnímaný rozporuplne.

Celé zle

Na jednej strane je evidentná snaha tvorcov sa zbaviť ducha Roseanne a dištancovať sa od jej názorov, na strane druhej si musí udržať akýsi podobný esprit, aby bol lákadlom pre divákov aj bez dominantnej hlavnej postavy. Úvodná epizóda The Conners bola mimoriadne čudná, s minimom spontánneho humoru a od začiatku bolo cítiť, že niečo nie je v poriadku. Príbeh síce pokračoval v zabehnutom tempe, postavy chŕlili jednu hlášku za druhou, no akosi sa na ničom nedalo zasmiať.

Všetko bolo sílené, rovnako ako snaha televízie priviesť späť seriál, ktorý mal skončiť s odchodom Roseanne Barr. Prvá časť by dobre poslúžila ako dodatočný záver pôvodného seriálu a viac nie je nutné pokračovať. Nateraz je objednaných desať epizód prvej série. Ak si seriál udrží vysokú sledovanosť, dočká sa aj pokračovania. Lenže je otázne, či si ju udrží. The Conners ničím nepresvedčili, aby ich niekto sledoval ďalej. Prečo?

Už sa totiž vie, ako si scenáristi poradili so zápletkou okolo Roseanne a na herečke nenechali nitku suchú. Prvá epizóda, okrem iného, poslúžila ako pomsta a vybavovanie si účtov. Dej sa začal tri týždne po smrti Roseanne, o ktorej si mysleli, že zomrela na infarkt. Až neskôr sa ukázalo, že sa predávkovala liekmi proti bolesti po operácii kolena.

Celý úvod bol venovaný polemizovaniu okolo smrti a nachádzaniu skrytých liekov po celom dome. Tvorcovia jej nedarovali a spravili z nej labilnú „feťáčku“, ktorá sa z tohto sveta vyprevadila sama a následne celá rodina stratila o hlave rodiny všetky ilúzie a zistili, že ju poriadne ani nepoznali. Dokonalá pomsta.

To však nie je dobrý základ pre ďalšie pokračovanie. Roseanne bola pilier, ťahúň všetkého, ostatné postavy boli jej kulisami. Teraz tieto kulisy sa musia stať ťahúňom a nato jednoducho nemajú. Hoci je scenár napísaný v starom štýle, pri týchto postavách nefunguje a dôvodov sa zasmiať je ako šafránu. Neustále lomcuje jediná otázka. Prečo tento seriál vôbec pokračuje?

A to je mimoriadne zlý predpoklad na akékoľvek ďalšie a najmä vtipné pokračovanie. Zaujíma vôbec niekoho, ako pokračujú životy ostatných členov rodiny, keď hlavná myšlienka sa rozlúskla v prvej dvadsaťminútovke? Štafetu po matke preberie dcéra Darlene, ktorá bude stmeľovať celú rodinu a zároveň potiahne aj svojho otca, ktorý sa len veľmi ťažko zmieril s tým, že prišiel o manželku. The Conners však nebudú depresívnym miš-mašom. V prvej epizódy dali všetci členovia bodku za Roseanne a ďalej sa všetci budú tváriť, že sa nič nestalo.

The Conners sú očividným výkrikom do tmy zo strany televízie, ktorá sa chcela zachovať správne po vyhadzove Roseanne Barr voči ostatným členom štáby, aby neprišli o dobre platenú prácu nie svojou vinou. Lenže seriál potrebuje kvalitný obsah a dlhodobú myšlienku, tú tento sitkom, žiaľ, nemá a veľmi rýchlo ju stratil hneď na svojom začiatku.

Ak už bolo nutné dať bodku za celým seriálom, tak mal vzniknúť len záverečný film a nenaťahovať zbytočne a umelo celý seriál. Zrejme to takto budú vnímať aj diváci, tí dostali potrebnú bodku za postavou Roseanne a viac nie je potrebné, aby pokračovali v sledovaní.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Roseanne Barr #Roseanne #oseriáloch #The Conners