Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Trumpa čakajú ťažké chvíle. Ďalší seriál mu poriadne naloží

Éra návratov starých seriálov pokračuje. Šťastie sa usmialo na legendárny sitkom Murphy Brownová, ktorý sa vracia po 30 rokoch od premiéry. Televízie v posledných rokoch skúšajú rôzne návraty, tento je viac ako potešujúci. Murphy Brownová bola prelomová v mnohých smeroch.

27.09.2018 07:00
debata
Murphy Brownová je späť so staronovým zložením.... Foto: CBS
murphy brownová, candice bergen, Murphy Brownová je späť so staronovým zložením. Starý sitkom bude čeliť novým svetovým výzvam.

Slovenskí diváci dobre poznajú tento seriál so skvelým dabingom. Je však zaujímavé, že ani jedna zo slovenských televízií v posledných rokoch nezaradila reprízy, kým iné seriály sa točia dokola nonstop.

Pripomenúť si Murphy a jej televízny tím by určite potešilo mnohých divákov. Prvá epizóda bola odvysielaná v roku 1988 a celkovo sa seriál dočkal až 10 sezón a 247 častí. Úspešné ťaženie pretavil aj do víťazstiev v mnohých kategóriach. Hlavná predstaviteľka Candice Bergen vďaka neopakovateľnému prejavu získala niekoľko cien Emmy, pričom po piatich nomináciách už ďalšie odmietala.

Seriál vytvorila televízia CBS, ktorá chcela čo najdôveryhodnejšie reflektovať dianie v Amerike, najmä otvorenou a drsnou kritikou politických pomerov. Bez ohľadu na časy minulé, politická satira je nadčasová a zdvíhala žlč mnohým vtedajším predstaviteľom, začo si sitkom vyslúžil kritiku z najvyšších miest, no bol vynášaný do nebies zo strany verejnosti, ktorá ho odmeňovala vysokou sledovanosťou a tak nebol dôvod poslať Murphy do televízneho dôchodku.

Dej sa točil okolo fiktívnej časti televízneho spravodajstva televízie CBS s názvom FYI a stále sú pamätné každotýždenné boje o najlepšiu reportáž, v ktorej dostal na frak nejaký politik. Prípadne nekonečné hľadanie sekretárky pre Murphy, do toho treba pripočítať smiešne charaktery, ktoré vytvorili neopakovateľnú skupinu. Naivná Corky, producent Miles, ktorý bol vďačným terčom štipľavých posmeškov, sebavedomý Frank alebo Miles.

Dvadsať rokov od ukončenia seriálu usúdila televízia, že nastal ten správny čas, aby sa Murphy vrátila a opäť tvrdo a trefne „podkúrila“ pod kotlom politickej nekorektnosti, ktorá sa v poslednom čase v USA opäť rozmohla. Aktuálny prezident sa môže „tešiť“, že pôvodní tvorcovia sa nebudú držať späť, rovnako ako pri pôvodnom seriáli, tak aj teraz sa treba pripraviť na tvrdý humor, ktorý si nebude brať servítku pred ústa.

Trump bude mať opäť dôvod lamentovať na Twitteri, z väčšiny médií sa naňho hrnie posmešná kritika, televízia Showtime dokonca vytvorila animovaný seriál My Cartoon President, v ktorom na celej jeho administratíve nenechala nitku suchú.

Murphy Brownová prinesie síce trefný, ale mimoriadne inteligetný humor, ten sa dodnes najviac cení a položil základy novodobej tvorby situačných komédií a mnohí tvorcovia sa učili práve na tomto seriáli, ako tvoriť humor.

Najnovšieho pokračovania sa, žiaľ, nedožili všetci pôvodní herci. Stále však bola väčšina hercov ochotná sa vrátiť. Bez Candice Bergen by Murphy nebola Murphy, nebude chýbať Corky, Frank, Miles. Novými postavami bude Avery, teda syn hlavnej hrdinky, ktorý v pôvodnom seriáli vystupoval ako bábätko. Zástupca novej generácie bude Pat.

Dej seriálu nadviaže na rozhodnutie vrátiť seriál, teda FYI bude opäť obnovené a veteráni povolaní späť do služby. Lenže za desiatky rokov, čo boli mimo sa svet médií výrazne zmenil a starej škole novinárov nebude pochuti nový svet sociálnych médií, nového poňatia televízie, fakenews. Ich poslanie je však jasné, vrátiť zašlú slávu overených informácií na vrchol a tak stará partia pustí do boja so svetom, ktorí nepoznajú, ale spoznajú ho.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oseriáloch #Murphy Brownová #Candice Bergen