Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Hrozil čudný koniec, skvelý sitkom pevne uchopil druhú šancu

Jeden z najlepších sitkomov súčasnosti smeruje k svojmu záveru. Siedma séria sa vracia do roka a do dňa od konca predposlednej série. New Girl sa lúči.

10.04.2018 07:00
new girl, zooey deschanel, Foto:
Sitkom New Girl sa lúči, divákov čaká 8-dielna záverečná 7. séria.
debata

A pritom pred rokom to vyzeralo veľmi biedne s pokračovaním. Televízia FOX až na poslednú chvíľu rozhodla o nakrútení siedmej série. Záver šiestej série bol čiastočne prispôsobený ako záver seriálu, vznikol však významný priestor na ďalšie pokračovanie.

Zaujímavé bolo aj konanie tvorcov, keď „podvedome“ priviedli osudy jednotlivých postavičiek k ich šťastným koncom. Na jednu stranu táto gradácia bola aj k prospechu veci, lebo dej sa jednoducho tak vyvinul a iná cesta nebolo ani možná. Ich peripetie sa už zbytočne umelo nedramatizovali a vznikla príjemná 6.séria, ktorá mala svoj koniec.

Prečo vôbec vznikla polemika o konci seriálu? Výnimočne to nebolo len na základe nízkej sledovanosti. Každý utorok si pozrelo novú epizódu v premiére 2 milióny divákov s ratingom 1.0, z čoho je cítiť istá „unavenosť a vyčerpanosť materiálu“, no stále to sú dostatočné hodnoty, ktoré bez problémov nebránili skoršiemu schváleniu 7.série.

Prvým problémom bolo druhé tehotenstvo hlavnej predstaviteľky Zooey Deschanel. Počas jej prvého tehotenstva, ktoré zasiahlo 5.sériu, sa tvorcovia rozhodli jej stav nezakomponovať do deja a odložili vysielanie o pol roka. Jess sa na niekoľko epizód vyparila z deja, nahradila ju Megan Fox ako chladná Reagan. Práve menšie vystriedanie postáv malo za následok, že sledovanosť piatej série po niekoľkých rokoch sa opäť zvýšila a New Girl ukázalo ešte svoj potenciál.

Šiesta séria teda bola prirodzeným vyvrcholením úspechu jej predchodkyne. Tvorcovia sa rozhodli opäť do deja zapojiť aj Megan Fox, ktorá hrala vo väčšine epizód druhej polovice 6.série a dúfali, že opäť sa im podarí osviežiť dej. Aj napriek pompéznemu návratu nakoniec potenciál jej postavy bol priam mizivý a poslúžila len nato, aby si Nick uvedomil, že nie je šťastný vo vzťahu s ňou a stále miluje Jess a opačne.

V predchádzajúcej sérii bola Reagan vykreslená ako vtipne chladná, ironická distribútorka liekov, ktorá svojimi hláškami bola častokrát ťahúňom už „unavených“ hlavných postáv. Z neznámeho dôvodu počas šiestej série sa jej vtipná stránka dostala do úzadia a prvoradý bol nefungujúci vzťah, v ktorom sa spolu s Nickom trápila. Megan Fox mohla byť budúcnosťou seriálu a skvelou ďalšou postavou, nakoniec s ňou tvorcovia pomerne nedôstojne naložili a v predposlednej epizóde sa nelichotivo odpratala z deja. Tentokrát natrvalo. Svojmu účelu poslúžila, jej odchod bol opodstatnený, nevyužitie jej potenciálu bolo trestuhodné.

Druhé tehotenstvo opäť koncepčne nezapadalo do deja a tvorcom skomplikovalo ďalšie natáčanie. Jess sa síce nevytratila úplne z deja. Utiekla pred Nickom s nevyslovenými citmi k otcovi do Portlandu, kde prežívala svoju depresiu z lásky a scenáristi tak mohli šikovne maskovať jej rastúce bruško. Síce sa Deschanel nikdy netajila tým, že by rada pokračovala, avšak komplikuje sa skĺbenie jej hereckých a rodičovských povinností.

Druhým problémom bola časová zaneprázdnenosť väčšiny hereckých predstaviteľov, ktorí už neboli schopní garantovať návrat na plnohodnotnú 22-epizódnu sériu, dokonca ani na skrátenú 13-dielnu sériu. Do celého procesu vstúpila hlavná autorka seriálu Liz Meriwether, ktorá v expresne rýchlom čase dokázala vylobovať dohodu medzi hercami a televíziou a dokonca dokázala dohodnúť miesto vo vysielaní. FOX mal pripravenú vysielaciu štruktúru, v ktorej sa predsalen našiel priestor aj záver New Girl. Televízia ukázala veľkú ochotu dopriať tvorcom, aby našli schodnú cestu, ako priviesť všetkých účinkujúcich poslednýkrát na pľac a pripraviť záverečnú 7.sériu, v ktorej diváci uvidia ešte lepšie konce pre obľúbené postavy, aké videli na konci predchádzajúcej sezóny. Ako nakoniec bude vyzerať 7.séria?

Tvorcom sa podarilo uzavrieť dohodu o nakrútení 8-dielnej záverečnej série. Okrem toho sa dej dočká trojročného časového posunu. Hoci sa cesta k obnoveniu seriálu bola viac kľukatá, bolo v záujme oboch strán priviesť seriál ešte raz na obrazovky. Jess s Nickom sa vracajú z európskeho turné propagácie Nickovej knihy, z ktorej sa stal hit. Schmidt so Cece majú trojročnú dcérku Ruth a prežívajú bežné strasti rodičovstva, Winston a Aly sa tešia na vlastný prírastok. Priatelia sa opäť stretávajú, aby prežili posledné bláznivé a absurdné situácie a pritom sa do seriálu vrátia na krátke hosťovanie známe tváre.

Práve New Girl bola pre FOX po dlhých rokoch veľkou spásou v hraných sitcomoch a doteraz patrí medzi najsledovanejšie. Keď sa k tomu pripočíta dohoda s Netflixom o exkluzívnom streamovaní všetkých sérií, pričom za jednu epizódu zaplatí 900-tisíc dolárov, tak sa ukáže, že tento komediálny seriál je stále dostatočne atraktívnym výnosom a prínosom pre všetkých.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zooey Deschanel #New Girl #Jake Johnson #oseriáloch