Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Keď život prekvapí. Nie koncom, ale budúcnosťou, ktorá nemala prísť

Téma umierania je zväčša sprevádzaná smútkom, trápením a ničím pekným. Lenže seriál Life Sentence sa pozrel na túto tému z inej stránky a ukázal, že zostávajúci čas sa môže poňať aj šťastne.

29.03.2018 07:00
life sentence, lucy hale, Foto:
Herečka Lucy Hale dala zbohom svojej úlohe roztomilej mrchy. V Life Sentence hľadá pointu života, o ktorom nečakala, že príde. Na snímke so seriálovým manželom Wesom (Elliot Knight).
debata

Príbeh sa zameral na mladé dievča – Stellu (Lucy Hale), ktorá väčšinu svojho života strávila v nemocnici a pripravovala sa na to najhoršie. Spolu s ňou jej posledné chvíle prežívala aj celá rodina. Tá sa rozhodla, že zostávajúci čas svojej milovanej premenia na to najkrajšie a keď opustí tento svet, bude mať za sebou prežité všetky sny.

Po ôsmich rokoch však prišla šokujúca správa, liečba zabrala a Stella je vyliečená. Radostný moment sa čoskoro mení na krutú realitu. Stella svoj život už prežila a razom sa musí zaoberať tým, s čím nerátala – budúcnosťou. Rozplynula sa jej prehnane idylická predstava o dokonalej a usporiadanej rodine, ktorá bola jej oporou. Všetko to bola iba ilúzia. Kvôli Stelle sa každý člen rodiny tváril, že nežije svoj reálny život. Teraz sa mohlo všetko konečne rozsypať.

Rodičia hlavnej hrdinky sa mohli po rokoch konečne rozísť, keďže matka zistila, že je bisexuálka a začala žiť vo vzťahu so Stellinou krstnou matkou. Otec, vysokoškolský profesor, chcel dcére dopriať všetko, kým navždy odíde. A to ho stálo nemalé peniaze. Teraz musí predať dom, v ktorom „idylická“ rodina žila a on nemá nič. Brat stráca strechu nad hlavou a istotu svojho povaľačského životného štýlu. Využíval chorobu svojej sestry, aby vyvolal súcit žien, ktoré mu skákali do postele. Teraz čaká dieťa so svojou vydatou milenkou. Nechýba ani sesterská rivalita. Sestra vymenila svoje ambície za rodinu, aby kompenzovala bolesť rodičov, teraz ľutuje svoje kroky. Každý člen rodiny chcel, aby Stella odišla šťastná a vytvorili okolo nej umelú bublinu nekonečného šťastia o peknom svete. Tá teraz praskla. Sama Stella musí riešiť nielen začiatok svojho druhého života, ale aj manželstva. Jej manžel Wes ju úprimne miluje, no postavili zväzok na dokonalosti, ten však nikdy nie je len ružový.

Seriál Life Sentence s citom pracuje s témou rakoviny a umierania, ale aj následného života, ktorý môže nasledovať. Televízia The CW opäť stavila na roztomilý, zámerne gýčový vizuál, ktorý má podčiarkovať počiatočnú idylickú žiaru okolo hlavnej hrdinky, neskôr vtipne paroduje jej dopady normálneho života a tvrdej reality. Stella svoj život prežila, hoci je mladá. Nikto nerátal s možnosťou, že jej choroba zmizne. Každá jedna postava sa musí vyrovnáva s novou situáciou po svojom. Nemusia už jednať so Stellou v rukavičkách, môžu ju konfrontovať so svojimi problémami a umelo tlmenými výčitkami. Šťastný domov a život sa razom rozplynul a prichádza tvrdá realita. Stella je akýmsi mediátorom medzi rozhádanými členmi rodiny, kým aj ona sama musí riešiť budovanie kariéry a aj manželstvo. Z krátkodobého záväzku sa nakoniec stáva celoživotný.

Všadeprítomný gýč

Pilotná epizóda bola priam natrieskaná, v priebehu 42 minút sa muselo stať toho naozaj veľa, čo občas bolo aj kameňom úrazu a divák jednoducho nestíhal. Každá postava má svoj silný príbeh a nebol vytvorený priestor na to, aby sa vytvorilo puto s každým. Zachraňovala to príjemná atmosféra, ktorá z deja plynie a decentný humor. Tvorcovia nechceli vohnať diváka do depresie, keď sa stretne s bolestivou skutočnosťou o rakovine. Preto je umieranie vykreslené skôr ako užívanie si času, ktorý človeku zostáva. Tento gýč však spôsobuje, že divák sa rýchlo preje a ku koncu celý príbeh už začína pokrivkávať. Zachraňujú to ďalšie epizódy, keď sa dej začína rozkladať rovnomerne medzi postavy a prehustený dej zo začiatku sa začína zrozumiteľnejšie roztrieďovať a zo seriálu sa stáva príjemnejšia záležitosť. Postupne sa vysvetľujú pohnútky postáv a ukazuje sa aj ťažký boj Stelly s chorobou. Dej je dojemný, no nie patetický a zbytočne neznásilňuje city divákov.

Postavy sú cielene, ako dej, vybrané citlivo a do celého konceptu prinášajú tú sympatickejšiu stránku. Kde hapruje dej, dokáže to zachrániť oku lahodiaci hrdina. Nad všetkými kraľuje Lucy Hale, ktorá sa krátko po skončení Roztomilých mŕch (Pretty Little Liars) vracia na obrazovky. Lenže v úlohe, ktorá svojim prejavom nápadne pripomína jej predchádzajúcu úlohu Arye. Pre jej fanúšikov to iste nie je problém. Pre nových divákov je jej poňatie Stelly príjemným prekvapením. Svojim „bambi“ výrazom strháva na seba všetku pozornosť a veľmi pekne pracuje s ťažkou témou ťažkej choroby. Life Sentence je oddychovka na dlhé večery, ktorá ničím neurazí, ale nie je to ani žiadne majstrovské dielo, ktoré bude žať úspech na odovzdávaní cien.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lucy Hale #The CW #oseriáloch #Life Sentence