Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Sarah Jessice Parker vyšiel Rozvod až na druhý pokus

Druhá séria Rozvodu (Divorce) z dielne HBO so skvelou Sarah Jessicou Parker má svoj záver za sebou. V prípade tohto seriálu platí, že kvalitnú zábavu sa podarilo priniesť až na druhý pokus. To, čo naznačil začiatok druhej série sa napokon splnilo do bodky v priebehu 8-dielneho pokračovania. Nové epizódy prišli do vysielania s ročnou prestávkou a priniesli diametrálne odlišnú kvalitu.

20.03.2018 07:00
debata
Druhá séria sa pre Frances (Sarah Jessica... Foto: HBO
divorce, sarah jessica parker, rozvod, Druhá séria sa pre Frances (Sarah Jessica Parker) neskončila šťastne. Je samota prehra?

Prvá séria mala byť trpko-vtipným pohľadom na rozpad dlhoročného manželstva. V skutočnosti to bolo ťažkopádne trápenie bez fungujúceho humoru a už sa zdalo, že veľkolepý návrat niekdajšej hviezdy Sexu v meste skončí vo vzduchoprázdne. Návrat štyroch priateliek na strieborné plátna sa konať nebude a dostal ranu istoty, o to väčší je tlak nato, či dokáže Parker prekročiť tieň Carrie Bradshawovej a byť po novom vnímaná ako pomerne zúfalá žena po rozvode Frances.

Sledovanosť Rozvodu rozhodne nezbúrala rebríčky sledovanosti. V prípade platených televízií platia úplne iné kritériá ako pri štandardných televíziách. Premiérové epizódy v priemere sledovalo na HBO 500-tisíc divákov a seriál bol najsledovanejší z celého nedeľného bloku, ktorý televízia ponúkala. Dobrou správou je, že sledovanosť oproti prvej sérii neklesla a stabilne si držala svoje hodnoty. Na druhú stranu, vzhľadom na lepšiu kvalitu mohla o čosi poskočiť vyššie. Nateraz sa nevie, či seriál bude pokračovať aj treťou sériou. O ďalšom osude Rozvodu HBO nateraz mlčí.

Tvorcovia si dokázali odpustiť možné chyby z prvej série a toto odpustenie preniesli aj na hlavné postavy. Druhá séria bola už taká, aká mala zrejme byť aj prvá. Začiatok bol v znamení konca. Frances (Sarah Jessica Parker) a Robert (Thomas Haden Church) podpísali rozvodové papiere a mohli začať nový život. Začali ho očividným odpustením jeden druhému a mohol sa rozbehnúť kolotoč nových nedorozumení medzi už exmanželmi a opatrné našľapovanie medzi sebou, aby krehký mier zachovali.

Počas druhej série si stihli hlavné postavy vymeniť pozície. Frances sa vrhla do pozdvihnutia svojej malej galérie, Robert mal spočiatku problém začať normálny život. Úlohy a úspechy sa však rýchlo vymenili. Robert si vybudoval nový domov, našiel si novú priateľku Jackie (Becki Newton), spolu rozbehli nový realitný biznis a vyzerá to tak, že čoskoro budú manželmi. Frances po prvých úspechoch v galérii zažívala už len sklamania. Jej maliarsky objav jej ukradla konkurencia, vzťah sa nestihol ani rozbehnúť, deti ju štandardne ignorovali. Frances zostala zaseknutá vo vákuu, ktoré jej čiastočne aj vyhovovalo.

Nakrúcanie druhej série prinieslo veľa vtipných momentov. HBO zverejnilo sériu nepodarených záberov.

Práve rozdielne polohy hlavných postáv boli dobrým základom pre humorné scény, ktoré zaváňali často absurdnosťou, ale dôveryhodne odrážali životné situácie Frances a Roberta. Obaja zostali paralyzovaní životom, o ktorom ani nedúfali, že ešte zažijú a prekvapil ich smerom, kam ich zavial. Bolo roztomilé sledovať, ako sa snažia popasovať s malými, ale aj veľkými výzvami a chybami.

Scenár dovolil častokrát trafiť klinec po hlavičke v tých pravých chvíľach a postavy sa mohli „vykúpať“ v situáciách, do ktorých sa častokrát právom dostali. Experiment s druhou šancou na život nebol vždy o úspechoch. Zostáva len dúfať, že HBO odmení Rozvod aj treťou sériou. Prvá séria nenaplnila očakávania, avšak druhá ukázala veľký potenciál, aký tento formát má. Rozvod si jednoznačne zaslúži pokračovanie, hoci pre hlavnú hrdinku sa druhá séria skončila nelichotivo. Alebo nie? Zostala síce úplne sama, ale samota občas je výhra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rozvod #Sarah Jessica Parker #HBO #oseriáloch