Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Ako keby uťalo. Sarah Jessica Parker je zrazu vtipná, aj s Rozvodom

Jeden seriál, dve rozdielne série. Aj to je seriál Divorce (Rozvod) so Sarah Jessicou Parker, ktorý má na svedomí HBO. Pre herečku to bol veľký návrat do sveta seriálov koncom roka 2016, keď sa upísala úlohe Frances v trpko-komediálnom seriáli.

25.01.2018 07:00
divorce, rozvod, sarah jessica parker, Foto:
Sarah Jessica Parker je v druhej sérii Rozvodu uvoľnená a vtipná.
debata

Ľadová sprcha pre divákov nenechala na seba dlho čakať. Prvá 10-dielna séria nebola taká, ako diváci očakávali. Televízie prezentovala Rozvod ako komediálny seriál, no po humore nebolo ani stopy. Namiesto toho dočkali trpkého pátosu a ťažkopádneho deja, ktorý im privalil ako tonový kameň. Seriál vyvolal skôr negatívnu kritiku ako pozitívnu.

Mnohí sa mylne domnievali, že Parker bude cupitať v ihličkách ako v Sexe v meste a bude zo seba chŕliť jeden vtip za druhým a bagatelizovať túto vážnu, no aktuálnu tému. Nestalo sa. Pôvodne to však vyzeralo, že to tak bude. Trailer vyzeral sľubne a bol šikovne zostrihaný. Prvá séria nenaplnila očakávania. Čo je v konečnom dôsledku veľká škoda. Spolu so svojím hereckým exmanželom Robertom (Thomas Haden Church) sú skvelou dvojkou, ktorá si doslova pýtala vtipy, ktoré by medzi sebou kontrovali ako ping-pongovú loptičku. Scenár im to nedovolil. Bolo očividné, že si zrejme tvorcovia ventilujú vlastné frustrácie skrz svoje postavy. Všetko bolo akési ponuré, bezfarebné, smutné, ťažké a keď sa objavil náznak humoru, nezafungoval. Bol totiž úplne zabitý celkovou atmosférou.

Hurá! Druhá séria je lepšia

Prvá séria bola o zrade, o nefungujúcom manželstve, kríze osobností oboch hlavných hrdinov a hľadanie cesty, ako sa z tohto celého dostať. Až na pár svetlých momentov to bolo prudko nevtipné, až zlé. Po roku, začiatkom januára, HBO ponúklo druhú sériu, z ktorého sú vonku už dve epizódy. Druhá séria bude mať osem epizód. A ako keby uťalo. Prvá scéna jasne ukázala koniec a nový začiatok. Koniec manželstva Frances a Roberta a podpis rozvodových papierov a nový začiatok nielen pre nich dvoch, ale aj samotný seriál. Razom sa z Rozvodu stal lepší seriál.

Striasol sa chýb z minulosti. Iste téma rozvodu ako takého nie je vtipná téma. No očakávania divákov sa začínajú napĺňať až v druhej sérii. Obaja hlavní hrdinovia začínajú odznova. Majú krízu stredného veku a nemajú v podstate nič. Je to depresívna situácia, no skvelá možnosť ako začať znova žiť. Postaviť si nový život na nových pevných základoch. Občas sa im to darí, občas nie. Najmä, keď neustále do seba narážajú a budú navždy spojení skrz ich ignorantské deti.

V ich častokrát žalostnom prejave, keď si uvedomujú vlastné city (a neboja sa ich prejaviť), ktoré roky potláčali sa z pozadia derie von sloboda, o ktorej neverili, že raz príde. Začína fungovať aj humor. Teda aspoň dôvod na úsmev. Sarah Jesicca Parker je razom uvoľnená a vtipná, aj keď je bezradná. To isté platí aj Thomasa Hadena Churcha. Ten sa vzdáva svojich čudných fúzikov, ktoré boli akýmsi symbolom ich spoločného života.

Dobre sa to pozerá

Konečne začínajú mať pointu smeče trošku „zabrzdeného“ Roberta a Frances. Síce sú rozvedení, no vzájomné doťahovanie dostáva správny šmrnc. Nová séria ukazuje tieto postavičky v póze, keď majú žiť oddelene a slobodne, no akosi sú častejšie spolu akoby chceli a nevedie vykoreniť staré zvyky. Hoci sa snažia o opak a výčitky, ktoré si predtým nahlas vykričali, teraz musia zostať v rovine len ľahkého provokovania a pretekov, kto je viac nad vecou.

Pokračovanie Rozvodu je na začiatku druhej série očividne omnoho lepšie ako celá prvá séria. Nachádza tak potrebný humor, otvára sa priestor pre oboch hercov na väčšie manévrovanie s postavami a vysunúť ich do vtipnejšej polohy. Prvé dve epizódy slušne napravili reputáciu, ak to tak bude pokračovať ďalej, bolo by zaujímavé sledovať Frances aj Roberta aj naďalej. Snáď HBO toto zlepšenie ocení aj treťou sériou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rozvod #Sarah Jessica Parker #HBO #oseriáloch