Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Pokračovanie Až po uši stratilo iskru. Nekorektný humor dal za sebou bodku

A je koniec. Podľa všetkého definitívny. HBO len v nedeľu večer dovysielalo druhú sériu Až po uši a zdá sa, že príbeh je uzavretý. A je to dobre.

15.01.2018 07:00
až po uši, až po uši 2, hbo, čvančarová,... Foto:
O najväčšiu pozornosť sa v prvej sérii postaral vzťah Zuzany (Jitka Čvančarová) a Lindy (Jana Kolesárová). V druhej sérii sa veľmi rýchlo skončil.
debata

Na pokračovanie príbehu s prvkami nekorektného humoru čakali diváci tri roky, desaťdielne pokračovanie prešlo viacerými zmenami. Už nevychádzalo z pôvodného izraelského námetu, ale popruhy prebrali českí scenáristi a pokračovali na vlastnú päsť s vlastnými nápadmi. To bolo v konečnom dôsledku aj kameňom úrazu, najmä druhej polovice série.

Prvých niekoľko epizód ešte ťažilo z deja prvej série a tak Šárka (Geislerová) a Jakub (Havelka) mali úprimnú snahu budovať svoj vzťah a povýšiť ho na vyššiu úroveň v podobe dieťaťa. Čo sa im nedarilo. Šárka, paradoxne, rozbehla svoj food blog, hoci nevie variť. Jakub kúpil starú nákladnú loď, kde chcel vybudovať domov. Obaja ťahali, no každý za iný koniec a z toho vyplynuli ich prvé nezhody a nedorozumenia. Milan (Čermák) prišiel o všetko a bol taxikár, Zuzana (Čvančarová) vybudovala nový domov, v ktorom bola väčšinu času sama. Stále dúfala, že si opäť nájde k ceste k Linde (Kolesárová). Ema (Polívková) s Karlem (Holub) sa starali o polročnú dcérku. Prežívali však krízu v tom, že sa nevedeli fyzicky zblížiť. Emu desila predstava, že sa prevalí pravda o jej vzťahu s Milanom. Do príbehu zasiahli dve nové hlavné postavy, Adela (Šulajová) a Richard (Majer).

Akosi príbeh prestal fungovať

Druhá séria mala snahu nadviazať na dobre rozbehnuté zápletky a chcela, respektíve mohla rozvinúť rôzne formy šťastných koncov. S blížiacim sa koncom sa to, bohužiaľ, nedarilo. Výsadou Až po uši bol aj fakt, že počas prvej série tvorcovia netlačili na pílu a bezdôvodne nedegradovali jednotlivé postavy nelogickým konaním. Čo nebolo v prvej sérii, scenáristi „dobehli“ v tej druhej. Ich zúfalstvo bolo očividné a gradovalo s blížiacim sa koncom. Prvá séria bola svieža, mala drive. Druhá séria veľmi rýchlo začala strácať smer, začala byť ťažkopádna.

Razom fungujúce prepojenia medzi postavami pretrhli a divák sa zrazu musel pozastaviť a začať uvažovať nad tým, prečo razom postavy konajú, tak ako konajú a vymykajú sa doterajším zvyklostiam. Nešlo pritom o pozitívny moment prekvapenia. Celý príbeh začal byť rušivý a obťažujúci a ťažko stráviteľný. Priam neuveriteľne plný klišé. Vzťah Šárky a Jakuba sa otriasol v základoch, načas sa rozdelili pre nedorozumenie s neverou s Adelou. A Šárka ako odpoveď na zranené city skončila v posteli s Richardom. Tak veľká láska medzi Zuzanou a Lindou sa razom dokázala skončiť v priebehu jednej epizódy. Následne Zuzana začala vyčíňať ako neriadená strela a opäť sa vrátila k mužom. Milan márne bojoval o dcéru, ale aj stratenú rodinu. Adela skončila prekvapujúco v náručí Lindy, Richard opustený a rozvedený. Šárka tehotná, nakoniec s Jakubom. Jednoducho povedané, postavy si zahrali „škatule, hejbejte se“ a väčšina si povymieňali buď partnerov alebo sa vystriedali v krátkodobých flirtoch. Veľmi ťažko bolo uveriteľné „zázračné“ oplodnenie Lindy po sexe s Adelou.

Zdá sa, že je koniec

Remeselne druhá séria nezaostávala za tou prvou, soundtrack či kamera si zachovali kontinuitu. O príbehu ako celku sa to už povedať nedá. Útechou bolo, že častokrát v haprujúcich zápletkách jedinou záchranou bol humor, ktorému ku koncu už tiež dochádzal dych. Vyslobodením bol záver, v ktorom sa postavy dočkali svojich happy endov, mnohé mali inú podobu, ako si mnohí priali alebo očakávali. Šárka s Jakubom sa k sebe vrátili a s radosťou očakávali príchod prvého potomka, rovnako na tom bola Linda s Adelou. Richard zostal sám. Zuzana sa prekvapujúco vrátila k Milanovi a spolu s deťmi si dali ďalšiu šancu. Ema s Karlem prekonali vzájomný ostych, vzali sa a poriadne nato vhupli. Ema si uvedomila, že nikdy nebola šťastnejšia a Karel je ten pravý.

Dá sa usudzovať, že tentokrát sa český Sex v meste nadobro skončil. Postavy sa už nemajú kam posunúť a nie je ani potrebné v sledovaní ich osudov pokračovať. Tak či onak, Až po uši, aj napriek chybám patrí medzi zaujímavú alternatívu v ponuke seriálov a prináša príjemnú oddychovú dávku humoru, vtipu, situácií, ktoré sa môžu stať každému. Chyby, ktoré seriál má, by sa dali odpustiť, ak sa HBO rozhodne nepokračovať. Neznamená to, že by malo rezignovať na tento žáner. Práve naopak, len treba predstaviť úplne nové postavy a začať od nuly a poučiť sa z chýb, ktoré sa spravili.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HBO #Až po uši #oseriáloch