Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Na jeden vzťah dvaja nestačia? Až po uši po troch rokoch pokračuje

Spočiatku to vyzeralo, že Až po uši pokračovať nebude. Nakoniec to trvalo tri roky, kým sa nová séria tohto kruto satirického seriálu dostala na obrazovky HBO. Fanúšikovia nekorektného humoru budú môcť od nedele, 12. novembra, sledovať ďalšie osudy náhodne prepletených postáv, ktoré budú ďalej hľadať svoje šťastie pod režisérskou taktovkou Jana Hřebejka.

12.11.2017 09:30
až po uši, až po uši 2, geislerová, havelka, hbo, Foto:
Šárka (Geislerová) našla šťastie pri Jakubovi (Havelka). Chýba im len bábätko.
debata

Nebudú chýbať ani hlavné postavy z prvej série: Anna Geislerová, Jiří Havelka, Jitka Čvančarová, Hynek Čermák, Jana Kolesárová, Anna Polívková a Radek Holub. Svieži vietor do vzťahovej pavučiny prinesú Stanislav Majer, Tatjana Medvecká, Zuzana Šulajová alebo František Němec.

Zaujímavosťou je, že pôvodne sa o druhej sérii ani neuvažovalo. Až po uši vychádza z izraelského formátu When Shall We Kiss, ktorý taktiež vrcholil prvou sériou a uzatvoreným dejom. Podľa slov kreatívnej producentky HBO Europe Terezy Polachovej o pokračovaní taktiež neuvažovali. Názor zmenil až divácky ohlas na prvú sériu a preto padlo rozhodnutie pokračovať v nakrúcaní a priniesť na obrazovky aj druhú sériu.

Nová séria prináša desať premiérových epizód, ktoré scenáristicky zastrešili Tereza Dusilová a Iva Klestilová, ktoré mali podstatne voľnejšie ruky pri kreovaní ďalších príbehov jednotlivých postáv, keďže pôvodný námet bol vyčerpaný a otvorila sa tak príležitosť uchopiť pokračovanie vlastným spôsobom, ale s dôrazom na zachovanie odkazu prvej série.

Prvá séria s trinástimi epizódami v roku 2014 rozohrala príbeh o láske, romantike, rodinných kostlivcoch, zrade, hystérii, falošnom tehotenstve, bezradnosti, jednoducho o (ne)predstavi­teľných problémoch v moderných vzťahoch. Nechýbali ani kontroverzné témy alkoholizmu a najväčšiu pozornosť pútal lesbický vzťah medzi Zuzanou (Čvančarová) a Lindou (Kolesárová). Seriál otvoril tému, o ktorej sa dovtedy hovorilo len sporadicky a možno aj s opovrhnutím. Keď matka, ktorá je pre rodinu vzduch zrazu zistí, že miluje inú ženu a nachádza šťastie v jej náručí.

O najväčšiu pozornosť sa v prvej sérii postaral... Foto: HBO
až po uši, až po uši 2, hbo, čvančarová, kolesárová, O najväčšiu pozornosť sa v prvej sérii postaral vzťah Zuzany (Jitka Čvančarová) a Lindy (Jana Kolesárová).

Tvorcovia netlačili na pílu a zbytočne neposúvali jednotlivé charaktery do vyhrotených situácií bezdôvodne. Každému absurdnému vyvrcholeniu predchádzal príbeh, ktorý bol postupne vystavaný a gradoval. Divák mal šancu pochopiť každú jednu postavu, jej príbeh, pohnútky a prechádzal s ňou až po zdanlivý koniec. Dej a do toho trefne vsadené humorné dialógy, preto pôsobil jednoliato a plynul prirodzene a nenútil divákov pochybovať o konaní postáv. Jednoducho sa s nimi zžil a prijal to, čo vidí.

Vďaka tejto kombinácii aspektov a skvelému obsadeniu dostali diváci uveriteľný, vtipný a najmä kvalitný seriál, ktorý im mohol – možno – pripomenúť peripetie, ktoré mohli zažiť vo vlastných životoch. Práve to je najväčšia devíza Až po uši.

Seriál nadviaže na osudy postáv tam, kde skončil

Druhá séria má snahu nadviazať na dobre rozbehnuté zápletky a chce rozvinúť rôzne formy šťastných koncov. Pre niekoho je happy end, keď sa na kľukatých cestičkách s niekým stretne a začne spoločný život. Pre iného je vykúpenie práve rozchod a vybrať sa sám po neprebádaných cestičkách života. Šárka (Geislerová) si našla novú pracovnú výzvu a má vlastný food blog, ktorý ju naplno pohltil. Žije v spokojnom vzťahu s Jakubom (Havelka). K úplnej šťastnej mozaike im chýba bábätko, o ktoré sa dlhší čas pokúšajú a nedarí sa im.

Ema (Polívková) s Karlem (Holub) sa starajú o polročnú dcérku a Ema sa stále desí konfrontácie s jej biologickým otcom Milanom (Čermák). Karel malú Bertu prijal za svoju. Milan po rozchode so Zuzanou (Čvančarová) prišiel o všetko a robí taxikára. Prahne po tom, aby všetko získal späť a pletie sa svojej exmanželke, aj exmilenke do života. Zuzana je sama, snaží sa priblížiť k svojej láske Linde (Kolesárová) a frustráciu zaháňa jedlom. Či chcú alebo nie, ich životy sa opäť začnú prepletať a rozbehnú sa nové interakcie medzi nimi, čoho výsledkom bude smršť vtipných, ale aj smutných situácií. Takých, ktoré prináša bežný život.

K dobrému dojmu seriálu prispieva aj kamera, ktorú mal na starosti Asen Šopov. Ten v prípade oboch sérii zasadil do deja nevšedné pohľady na Prahu a v prípade druhej série aj do českých Krkonoš. Hudobný podklad v novej sérii opäť skomponovala Vladivojna La Chia. Vďaka nezmenenej forme vizuálu sa – trošku- stiera dlhší čas čakania na nové epizódy, pretože pri sledovaní druhej série sa rýchlo naladí na tú správnu nôtu a rýchlo nadobudne pocit, že sleduje svoj dobre známy seriál a zabudne na roky čakania.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jan Hřebejk #Anna Polívková #HBO #Jitka Čvančarová #Až po uši #Aňa Geislerová #Hynek Čermák