Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Mladý Sheldon zaskočil. Nečakajte humor ako z Teórie veľkého tresku

Príbeh o mladom Sheldonovi z Teórie veľkého tresku bol od začiatku odsúdený na úspech. O tom nikto nepochyboval. Televízia CBS si jeho úspech poistila aj spoločným štartom s 11. sériou veľkého tresku. A oplatilo sa.

12.10.2017 07:00
debata
Herec Iain Armitage dal postave Sheldona nový... Foto: CBS
mladý sheldon, young sheldon, iain armitage, Herec Iain Armitage dal postave Sheldona nový rozmer.

Silný komediálny tandem si vybojoval rekordnú sledovanosť. Premiéru Teórie veľkého tresku si nenechalo, koncom septembra, ujsť 17.65 milióna divákov s ratingom 4.1. Začiatok príbehu o mladom Sheldonovi si pozrelo 17.25 milióna Američanov s ratingom 3.8. Reakcia televízie nenechala na seba dlho čakať a začiatkom októbra oznámila, že si objednáva plnohodnotnú 22-dielnu prvú sériu už z úspešného spin-offu.

Pilotná epizóda zaujala aj vďaka silnej reklamnej kampani a spojeniu s jeho silným seriálovým súrodencom, čo len vyburcovala prirodzenú divácku zvedavosť. Udrží si mladý Sheldon sledovanosť aj keď sa vráti do vysielania začiatkom novembra vo svojom regulárnom vysielacom slote? Je prirodzené, že sledovanosť pilotu býva najvyššia a postupne klesne. Pri Sheldonovi to nemožno zatiaľ s istotou povedať, keďže ťaží zo silného základu. Divákov však mohol zaskočiť vizuál samotného seriálu.

Prekvapujúco je mladý Sheldon úplne iný

Zrejme mnohí očakávali rovnakú podobu ako má Teória veľkého tresku, teda klasický sitcom nakrúcaný v kulisách, pred živým publikom a plný vtipov. Lenže nový spin-off je úplne iný a to môže skalných fanúšikov odradiť, keďže nedostali to, čo očakávali. Jediným spojením medzi dvoma seriálmi je hlas Jima Parsonsa (Sheldon z veľkého tresku), ktorý má pod palcom úvodný a záverečný monológ.

Mladý Sheldon je nakrútený v exteriéroch na viacero kamier, pochopiteľne bez publika a umelého smiechu. Dej sa odohráva v roku 1989, čo sa podarilo veľmi vierohodne zachytiť vďaka štedrému rozpočtu, ktorý umocnil retro atmosféru. Je to teda nakrútený ako plnohodnotný seriál.

Toto by ešte nemusel byť kameň úrazu, tvorcovia zvolili správne túto podobu, aby sa odlíšili. Problémom môže byť humor, ktorý tam nie je. Výbuchy smiechu vystriedali skôr dojemné a horkosladké scény, ktoré ukazujú neľahký život 9-ročného chlapca, ktorý pre svoju inteligenciu je hanbou pre svoju rodinu, má problémy sa socializovať, nadviazať priateľstvá a vonkajší svet je preňho strašiakom.

Skvelo stvárnený hlavný hrdina

Mladého Sheldona stvárňuje herec Iain Armitage, ktorý tejto postavy vdýchol nový rozmer, ktorý jeho dospelej verzii Jim Parsons nedal. Krehkosť, naivitu kombinovanú s inteligenciou, ktorá ho vysúva do polohy malého outsidera, ktorý nie vlastnou vinou je tŕňom v oku niektorým členom vlastnej rodiny, čo vyvoláva ľútosť nad jeho nevinnosťou.

A divák zabúda nato, že má ísť o komediálny seriál. Práve toto je dôvod, prečo humor nezafungoval. Scenár má dobre mienené pokusy o vtipy, avšak dá sa na nich úprimne zasmiať asi tak dvakrát počas celého 22-minútového pilotu.

Skôr trpká komédia

Celú atmosféru „komédie“ prehlušuje skôr trpký pohľad na mierne disfunkčnú rodinu, ktorá trpí Sheldona a jeho asociálne zvyky. Jeho jedinou útechou a oporou je matka Mary (Zoe Perry), oproti tomu jeho otec George (Lance Barber) lomcuje medzi láskou a hanbou, pričom viac víťazí druhá možnosť. Zjavné je aj jeho zúfalstvo z toho, že jeho syn je iný a dostáva sa pod tlak okolia, ktoré v ňom prehlbuje pocit hanby. Práve v pilote bol srdcervúci moment, keď Sheldon chytí otca za ruku bez toho, aby použil rukavicu, pričom sa bojí všetkým baktérií. Pochopil, že otec musel spraviť veľkú obetu, keď kvôli nemu stratil miesto a museli sa presťahovať do Texasu.

Najviac je však vyhrotená nevraživosť medzi súrodencami. Najstarší syn Georgie (Montana Jordan) má pocit ukrivdeného syna, keďže všetku pozornosť si ukradol Sheldon. Navyše teraz ho musí trpieť aj v triede, keďže Sheldon začal navštevovať 9. ročník, kde sa nemieni dlho zdržať. Sheldonova sestra – dvojička Missy (Raegan Revord) je tradičným samorastom, ktorá vie kruto trafiť klinec po hlavičke a slovne ublížiť najmä Sheldonovi.

Pilot nepredstavil Sheldonovu starú mamu Meemaw (Annie Potts), ktorá sa však veľmi skoro objaví, aby bola svojmu vnukovi veľkou oporou. Meemaw je svojská, má však potrebný nadhľad, asi aj vďaka odsudzovaniu za jej alkoholickú náklonnosť. Zahŕňa Sheldona láskou a darčekmi a drží ho častokrát nad vodou.

Young Sheldon je zatiaľ rozporuplným dielom, v ktorom sa bijú dva žánre, dva spôsoby ako ukázať jeho detstvo. Bude zaujímavé sledovať, ako diváci budú reagovať na očividnú a priepastnú inú podobu oboch seriáloch, hoci ich spája jedna postava.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jim Parsons #Teória veľkého tresku #Young Sheldon #oseriáloch