Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Gilmore Girls - štyri posledné slová doprajú všetkým dokonalý koniec!

24.11.2016 13:05
debata
Gilmore Girls - čo je pre niekoho koniec, je...
Gilmore Girls - čo je pre niekoho koniec, je pre niekoho nový začiatok? Gilmore Girls - čo je pre niekoho koniec, je pre niekoho nový začiatok?

Nepremeškajte návrat jedného z najlepších seriálov na svete s minisériou A Year in the Life!

Neuveriteľné sa stáva skutočnosťou. Prosby divákov boli vypočuté a už o niekoľko hodín streamovací gigant Netflix splní všetkým fanúšikom prianie v podobe ďalšieho pokračovania kultového seriálu Gilmore Girls (Ženy z rodu Gilmorovcov)! Od polnoci 25.novembra sprístupní štyri nové epizódy. Uplynulo dlhých deväť rokov od momentu, keď sa mestečko Stars Hollow so svojimi obyvateľmi rozlúčili s fanúšikmi poslednou epizódou 7.série. A práve „záver“ seriálu bol dôvodom dlhoročného nátlaku divákov, aby sa seriál jedného dňa vrátil s dostatočným ukončením nielen príbehu Lorelai a Rory.

Keď v máji 2007 televízia The CW odvysielala poslednú epizódu Bon Voyage nebolo jasné, či seriál sa vráti s ôsmou sériou alebo sa zastaví natáčanie a preto dej seriálu zostal otvorený a nastal druhý scenár. K zrušeniu prišlo najmä kvôli klesajúcej sledovanosti siedmej série, ktorú však vytvorili bez pôvodných autorov, čo bol hlavný kameň úrazu a dôvod veľkej kritiky zo strany divákov a vo všeobecnosti sa toto označuje ako hlavný dôvod ukončenia natáčania. Určite v tom čase zavážil aj fakt, že herečka Lauren Graham (Lorelai) nechcela ďalej pokračovať v natáčaní s novým tímom tvorcov a požadovala ich návrat. K tomu sa pripojila aj Alexis Bledel (Rory), ktorá odmietla variant natáčania bez Laurel Graham a televízia seriál radšej uzavrela. Aj keď sa objavili snahy natočiť spin-off seriál o Rory a jej ďalšom živote, po odchode zo Stars Hollow, od čoho sa nakoniec upustilo.

Seriál si získal priazeň miliónov divákov niekoľkých generácií a doteraz reprízy sú celosvetovo nadpriemerne sledované. V tom čase nebolo zvykom a trendom, aby sa zrušené seriály vrátili dodatočne na obrazovku a preto všetky snahy a pokusy utíchli. Hlavné duo tvorcov, manželský pár Amy Sherman Palladino a Daniel Palladino, niekoľko rokov odmietali pripustiť návrat seriálu, hoci boli nato dotazovaní nepretržite, v prvom rade chýbal priestor, kam by Gilmore Girls mohli vrátiť. Návrat do televízie nepripadal do úvahy. Našťastie online a streamovací trend je natoľko silný a ďalšieho pokračovania sa ujal práve Netflix, vďaka ktorému sa vrátilo a vráti ešte niekoľko kultových seriálov a investoval miliardy dolárov do vlastnej tvorby, ktorá žne úspechy u kritikov, ale aj laickej verejnosti.

Ešte v máji 2015 pri výročnom stretnutí tvorcov a hercov zo seriálu tvorcovia rezolútne zamietli špekulácie o možnom návrate seriálu, čo vyvolalo opakovaný smútok divákov, lenže v tom čase to bol zjavne iba zastierací manéver a minuloročná jeseň spôsobila davovú psychózu, keď v septembri Netflix s veľkou slávou avizoval návrat Gilmore Girls! Správa preletela v priebehu niekoľkých hodín všetky printové a webové portály a patrila medzi najčítanejšie príspevky za posledné mesiace a okamžite sa začalo špekulovať o obsadení. Tí, ktorí si mysleli, že predchádzajúcich sedem sérii a 153 epizódach dostane jeden záverečný film bol vyvedený z omylu, Netflix poňal návrat Gilmoriek naozaj veľkolepo a natočil štyri 90-minútové epizódy, ktoré zmapujú celý rok života v Stars Hollow. Jednotlivé epizódy sú pomenované po ročných obdobiach. Poradové číslo jeden má epizóda Winter (Zima) a logicky budú nasledovať Spring (Jar), Summer (Leto) a celý príbeh uzavrie Fall (Jeseň). Návrat seriál dostal podtitul A Year in the Life, ktorý plne korešponduje s názvami jednotlivých epizód, pôvodne sa pracovalo s podtitulom Seasons. Netflix sa na návrat svedomito pripravil a už niekoľko mesiacov majú diváci možnosť sledovať všetky epizódy a vrcholom bude piatkové globálne sprístupnenie nových epizód, k čomu sa viazalo aj prvé promo video s Lauren Graham (Lorelai).

O nové pokračovanie sa opäť postaralo pôvodné duo tvorcov manželov Palladinovcov, ktorí sa pre nezhody s televíziou rozišli na konci 6.série a 7.sériu natočili noví showrunneri, ktorým je dodnes vyčítané, akým spôsobom nasmerovali seriál a nepripravili ani čiastočný záver, keď zrušenie seriál v tom čase viselo vo vzduchu. Zaujímavosťou je, že pôvodní tvorcovia nikdy nevideli 7.sériu a pri príprave nového pokračovania im museli hlavné zvraty prerozprávať a oni sa rozhodli, či budú vývoj deja brať do úvahy. Teraz by všetky krivdy mali by napravené a Gilmore Girls by sa mali dočkať aj záverečných štyroch legendárnych slov, ktoré hlavná autorka Amy Sherman Palladino mala vždy pripravené a nemala možnosť ich zrealizovať prostredníctvom Lorelai a Rory, ktoré ich mali pôvodne vysloviť.

Veľký rozsah epizód dovolil priviesť späť takmer všetky postavy, ktoré sa kedy mihli v seriáli počas siedmich rokov vysielania, s výnimkou Edwarda Herrmanna, ktorý sa žiaľ pokračovania nedožil a v roku 2014 náhle zomrel na infarkt. Lepšie povedané, najprv sa vytvoril priestor pre návrat, čo najväčšieho počtu postáv, ktoré sú divákom notoricky známe a vytvorili neopakovateľný kolorit Stars Hollow. Pochopiteľne ako prvý bol oznámený návrat Lauren Graham (Lorelai), Alexis Bledel (Rory), Scott Patterson (Luke) a Kelly Bishop (Emily), ktorí boli piliermi seriálu. Vďaka neopakovateľnej atmosfére na natáčaní a priateľským vzťahom s tvorcami, ktoré pretrvali dodnes väčšina hercov okamžite a bez váhania potvrdili, že si zopakujú úlohy postáv, pre ktorých sa stali legendárne, aj napriek tomu, že drvivá väčšina hercov je viazaná na iné projekty. Neváhali a našli si čas, aby sa mohli objaviť prinajmenšom v niekoľkých záberoch.

Nebude chýbať herečka Keiko Agena (Lane) ako najlepšia priateľka Rory s manželom Zackom a ich dvojičkami, ani jej prísna a bizarná matka Lane pani Kimová. Nebude chýbať neriadená strela Paris Geller (Liza Weil) s Doylom, v hoteli u Vážky bude opäť hostí vítať nevrlý Michel (Yanic Truesdale), vráti sa aj Lukova dcéra April, skupina Hep Alien, v uliciach Stars Hollow sa objaví aj Kirk, slečna Patty, Babette, Morey, Gypsy, vždy protivný Taylor, svoje miesto má samozrejme aj pes Paul Anka a takmer všetky postavičky, ktoré sa kedy mihli v meste. Nostalgiu podporí návrat Rory a Paris na strednú školu Chilton, kde sa stretnú s ľuďmi z tej doby. Zaujímavosťou je, že do epizód zakomponovali aj niektoré postavy zo seriálu Bunheads, ktorý Amy Sherman-Palladino natočila počas absencie Gilmoriek. Seriál podobný úspech nezožal, dočkal sa dvoch sérií, no Amy bolo na svoj výtvor natoľko pyšná, že chcela s niektorými hercami ešte raz spolupracovať. V Bunheads jednu z hlavných úloh stvárnila Kelly Bishop (Emily Gilmore) a seriál bol o baletnej škole. V Year in the Life sa tie isté baletky mihnú počas letného festivalu v Stars Hollow a herečka Sutton Foster sa objaví ako psychologička Lorelai. Veľkým lákadlom je účasť všetkých troch doterajších priateľov Rory, z ktorých by si podľa tvorcov mala na záver jedného vybrať. Diváci môžu očakávať návrat Deana (Jared Padalecki), Jess (Milo Ventimiglia) a Logan (Matt Czuchry). Koho si Rory vyberie a nájde s ním šťastný koniec?

Zoznam navrátilcov ešte rozšíri otec Rory Christopher (David Sutcliffe), verní priatelia Logana Finn a Colin, objaví sa manžel Sookie, Jackson. A práve tu nastal azda najväčší problém. V nových častiach sa objaví Jackson a dlho to vyzeralo, že herečka Melissa McCarthy odmietne návrat, čo sa nakoniec nestalo, no opätovná cesta do Stars Hollow bola pre ňu viac ako komplikovaná. Médiá mesiace s radosťou zásobovali nedočkavých divákov so správami o potvrdenom návrate konkrétnych hercov a samozrejme sa rátalo aj so Sookie a jej úloha mala byť rozsiahlejšia ako to bolo v pôvodnom seriáli. Lenže od konca natáčania sa veľa zmenilo, najmä pre Mellisu McCarthy, ktorej sa podarilo naplno rozbehnúť áčkovú kariéru v Hollywoode a dnes je jednou z najväčších komediálnych hviezd a jej kalendár je beznádejne preplnený a jej účasť v nových častiach začala mať vážne trhliny. Nervozitu fanúšikov ešte umocnilo vyjadrenie herečky, že ju nikto neoslovil na spolupráci na nových epizódach, čo následne vyvrátila autorka seriálu.

Palladino dokonca už zašla tak ďaleko a mala pripravenú alternatívnu dejovú líniu, ak by sa nepodarilo dohodnúť s herečkou a jej absencia by bola vysvetlená, hoci by to asi dobre nevyzeralo, ak by po mestečku behal jej manžel s deťmi. Dokonca na jar, keď sa rozbehlo naplno natáčanie stále nebolo jasné, či sa Sookie objaví, preto prišlo k ďalšej zmene v rozsahu jej možného návratu a do scenára sa vsunula iba možnosť, že by sa mohla objaviť. Autorka seriálu hovorila, že potrebuje Mellisu na niekoľko hodín, mala presne pripravené scenáre, scény, stačilo, aby prišla na pľac, natočila potrebné zábery a mohla sa ísť venovať iným projektom. V hodine dvanástej si zrejme zúčastnené strany sadli za rokovací stôl a prestali si posielať odkazy cez médiá a dohodli sa. Mellisa McCarthy zdôraznila, že nikdy nepovedala, že sa nechce vrátiť, potrebovala si len ujasniť celé podmienky a časový plán, keďže natáča niekoľko filmov ročne. Kríza bola zažehnaná, žiaľ, Sookie sa nakoniec objaví vo veľmi obmedzenom rozsahu a podľa informácii z natáčania by si mala obliecť svoj legendárny kuchársky oblek.

Pozitívom je, že sa podarilo dohodnúť jej účasť a Gilmore Girls: A Year in the Life už teraz je skvelým revivalom s účasťou so všetkými kľúčovými postavami a diváci si nové epizódy vychutnajú pri každom zábere, čaká ich návrat plný nostalgie, humoru, emócií a šialene rýchlych dialógov. Zaujímavosťou, že Netflix uvalil na akékoľvek konkrétne informácie o deji prísne embargo, do istého času bolo zverejnených iba niekoľko fotiek, ktoré v podstate nič neprezrádzali, len potvrdzovali návrat mnohých postáv a to, že nové časti nadviažu na udalosti z finále 7.série, keď seriál končil a teda najmä to, že Lorelai bude s Lukom a dej sa bude odohrávať v súčasnosti, teda deväť rokov od epizódy Bon Voyage. Fanúšikovia doslova bažili po každom novom zábere, z ktorého by sa dalo vydedukovať aspoň niečo z deja, dokonca aj ďalšie promo, ktoré Netflix zverejnil bolo natočené špeciálne a nie je súčasťou žiadnej zo štyroch epizód. Zachytáva klasickú scénu medzi Lorelai a Rory ako vedú svoje polemizujúce rozhovory v kuchyni.

Čo možno očakávať o návratu Gilmoriek? Potvrdené sú teda reálie, že Lorelai žije už niekoľko rokov s Lukom s predpokladom, že sa doteraz nevzali. Špekuluje sa o tom, že by ich v úplnom závere malo čakať prekvapenie v podobe príchodu ich spoločného potomka. Rory po skončení školy a po záverečnej rozlúčkovej epizóde bola súčasťou prezidentskej kampane Baracka Obamu a začala kariéru úspešnej novinárky, tak ako vždy snívala. Počas rokov sa ešte viac vypracovala a okrem písania odovzdáva svoje vedomosti ďalej a začala vyučovať. Stále je single a zrejme sa jej stali osudnými jej traja muži v živote, z ktorých by si mala vybrať alebo stretne niekoho nového a konečne sa odpúta od nich?

Smutnou súčasťou bude aj dôstojná rozlúčka s Richardom, hoci je herec po smrti viac ako dva roky, dej seriálu bude pracovať s tým, že od jeho náhlej smrti ubehlo iba niekoľko mesiacov a táto rana tvrdo zasiahla všetky tri generácie Gilmorových žien a každá sa bude s touto stratou vysporiadať po svojom. Bude to ťažké najmä pre Emily, ktorá sa bude musieť naučiť žiť sama, opustená a udržať si prestíž, na ktorej si vždy zakladala. Richard bol ten, ktorý zabezpečil prostriedky na pohodlný život a on ich využila a zveľadovala, už na toto všetko bude sama. Dá sa predpokladať, že smrť Richarda konečne stmelili večné rivalky, teda matku s dcérou, Emily a Lorelai. Jedno je isté, pôvodné čaro seriálu sa podarilo zopakovať, čo dokazuje tretie promo, ktoré bolo zverejnené na internete.

Najdôležitejším momentom majú byť posledné štyri slová, ktoré mali uzavrieť dej seriálu pred rokmi, len pôvodní tvorcovia nedostali priestor ich úmysel zrealizovať. Od začiatku seriálu mala Amy Sherman Palladino vymyslený koniec seriálu, zrejme ani sama netušila, že k úplnému záveru povedie tak komplikovaná cesta. Zverila sa, že v úplne poslednej scéne Lorelai s Rory vyslovia štyri slová, ktoré boli vždy naplánované, aké to však budú je prísne tajné a dokonca sa odporúča nedočkavým divákom, aby si nepúšťali záverečnú skôr ako si pozrú predchádzajúce epizódy. Netflix totiž zverejnil všetky štyri epizódy naraz ako to máva zvykom pri vlastnej tvorbe, keď sa nespráva ako klasické televízie, ktoré dávkujú premiérové epizódy postupne, streamovací gigant sprístupňuje na svojej platforme celé séria naraz. Niekoľko dní pred premiérou sa rozbehla kampaň, v ktorej „Lorelai a Rory“ apelujú na divákov, aby počkali so zverejnením týchto slov, čo najdlhšie. Chcú tak zachovať pocit zadosťučinenia pre dostatok divákov, ktorí by si mali dopriať dostatok času na zhliadnutie epizód. Tvorcovia spočiatku mali snahu dohodnúť sa na postupnom zverejnení epizód, aby diváci stíhali si pozrieť postupne epizódy, nakoniec sa od tohto variantu upustilo. Bude to však úplný záver bez možnosti ďalších epizód?

Zlom vo zverejňovaní nastal presne mesiac pred sprístupnením pokračovania Gilmore Girls Netflix prekvapil nedočkavých fanúšikov zverejnením plnohodnotného takmer 2.5 minútové traileru, ktorý naplno po prvýkrát poodhalil dej nových epizód. Podľa záberov to vyzerá tak, akoby sa život v Stars Hollow ani nezastavil a tie roky čakania boli len dni. Nič sa nezmenilo, mestečko je späť spolu s jeho kurióznymi obyvateľmi. Zdá sa, že okrem siahodlhých a vtipných dialógoch to bude aj o smútku. Najmä, čo sa týka rozlúčky s Richardom Gilmorom a trúchlením Emily. Ale aj samotná Lorelai zrejme nebude úplne spokojná, respektíve stotožnená so smerovaním svojho života a Rory sa opäť ocitne bez práce. To všetko bude hnacím motorom epizód Winter, Spring, Summer, Fall.

Počas novembra nasledoval druhý plnohodnotný trailer, ktorý obsahoval okrem záberov z prvého, ale aj nové zábery, ktoré podčiarkli úspešnú snahu vytvoriť staré dobré Stars Hollow, ktoré diváci poznali a milovali.

Tvorcovia síce uzavrú dej seriálu a napravia tak krivdu spred mnohých rokov, lenže dostali príležitosť otvoriť novú kapitolu a zdá sa, že sa tak aj stane. Netflix vrátil na obrazovky legendárny sitcom Full House s novým názvom Fuller House a čoskoro sa objaví jeho 2.séria. Bude to prípad aj Gilmore Girls? Podľa náznakov autorky, ale aj hercov, ktorí síce nepovedali narovinu spôsob ukončenia, naznačili však, že je tam istá možnosť ako otvoriť novú kapitolu znovuzrodeného seriálu a priniesť v budúcnosti nové epizódy buď v podobe minisérie ako v prípade A Year in the Life alebo dokonca natočiť plnohodnotnú 8.sériu.

Netflix správne stavil na návrat Gilmore Girls, počas viac ako ročných príprav spôsobil doslova ošiaľ a nové epizódy zbúrajú všetky rekordy v počte stiahnutí a sledovaní, preto je logické, že aj napriek ukončeniu pôvodného príbehu nič nebude stáť k otvoreniu niečoho nového. Už sa podarilo prelomiť psychologický moment hercov, ktorí sa v drvivej väčšine odmietajú vrátiť k starým postávam, v prípade Gilmore Girls naopak panuje nadšenie z natočenia pokračovania, ktoré treba využiť a prípadne pripraviť novú sériu s jasne daným počtom epizód a herci by si vedeli prispôsobiť svoje ostatné pracovné povinnosti. Preto bude zaujímavé sledovať, ako rýchlo Netflix zareaguje na úspech seriálu.

debata chyba
Viac na túto tému: #GILMORE GIRLS: A YEAR IN THE LIFE