Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Gilmore Girls - najväčší trest je terapia s vlastnou matkou!

23.01.2017 12:20
debata
Gilmore Girls - čo je pre niekoho koniec, je...
Gilmore Girls - čo je pre niekoho koniec, je pre niekoho nový začiatok? Gilmore Girls - čo je pre niekoho koniec, je pre niekoho nový začiatok?

Gilmore Girls sa predviedli v špeciálnej minisérii. O čom bol „nový“ príbeh?

Kultový seriál Gilmore Girls (Ženy z rodu Gilmorovcov) sa koncom novembra minulého roka po viac ako ročných prípravách vrátil. Streamovací gigant Netflix od 25.novembra sprístupnil špeciálnu štvordielnu minisériu A Year in the Life, ktorá napravila všetky krivdy tvorcov spred deviatich rokov, keď nemali šancu uzavrieť dej seriálu. Pôvodní tvorcovia po nezhodách s televíziou opustili svoj seriál po šiestej sérii a následne kormidlo prebrali noví showrunneri, ktorým sa nepodarilo nadviazať na úspech predchádzajúcich sérii a v máji 2007 televízia The CW odvysielala poslednú epizódu s otvoreným koncom a následne ho zrušila. Bez zaslúženého konca. Manželia Palladinovci mali od začiatku vymyslený, podľa nich, dokonalý záver celého seriálu, ktorý mal obsahovať ikonické štyri slová a svoj nápad mohli zrealizovať až koncom minulého roka. Netflix zverejnil všetky štyri epizódy naraz a tvorcovia apelovali na divákov, aby si pozreli postupne nové príbehy a nepozreli si koniec skôr, čo mnohí aj dodržali, mnohí však nie a len niekoľko hodín po sprístupnení bol internet plný správ o uzatvorení pôvodného seriálu. Dlho avizovaný záver jeden tábor divákov považuje za dostatočný, druhý ho považuje za začiatok úplne nového príbehu a množia sa špekulácie o ďalšom pokračovaní. Tvorcovia, herci aj Netflix zaryto mlčia a nechávajú všetkým úvahám a diskusiám voľný priebeh.

V nasledujúcich dňoch si budete môcť prečítať, o čom boli jednotlivé štyri epizódy. A Year in the Life nemal klasický úvod, čím chceli tvorcovia podčiarknuť fakt, že seriál pokračuje akoby sa niekdy neskončil, len s tou zmenou, že diváci sa pozerali na 32-ročnú Rory, Lorelai na prahu pätdesiatky a Emily ako zdrvenú vdovu, ktorá zostala úplne sama. Prvou epizódou A Year in the Life bola Winter (Zima), práve zima bola tým najkrajším obdobím v pôvodnom seriáli, vyzdobené Stars Hollow, vidina prichádzajúcich sviatkov a pre Lorelai milovaný sneh, ktorého príchod vždy cítila. Prvé zábery ukazovali Stars Hollow, tak ako si každý verný fanúšik pamätá, akoby neubehol ani jeden deň, odkedy ho videli naposledy. Všetky dobre známe bizarné postavičky si naďalej žili svojím pokojným životom a do toho vstúpila Rory, ktorá sa vrátila po čase domov za Lorelai. Po úvodnom raketovom dialógu a narážke dlhej absencie bola idylka dokonalého návratu dokonaná. Rory je úspešná novinárka a autorka, ktorá pernamentne pendluje medzi Londýnom a USA, nemá trvalé bydlisko, jej život má zbalený v niekoľkých škatuliach, ktoré sú rozoslané po známych, u ktorých pri vhodnej príležitosti prespáva. Bol to nový a nepoznaný pohľad na Rory, ktorá mala vždy všetko pod kontrolou a tentokrát jej život nabral úplne iný rozmer. Hoci sa jej hrnuli ponuky z rôznych kútov sveta, z ktorých si mohla vyberať a natrvalo niekde zakotviť, ona volila radšej život bez základov. Presný opak bol život jej matky.

Lorelai si žila pokojným a stereotypným životom s Lukeom, v práci sa im obom darilo, ich vzťah už prešiel všetkými možnými turbulenciami a preto už si mohli žiť životom vo vyjazdených pohodlných koľajach, stále sa však nezosobášili. V bistre bol vidieť niekoľkoročný posun, Luke kráčal s dobou a ku klasickému nápisu zakazujúcemu používať mobil, pribudli aj pravidlá využívať wi-fi. Luke zaviedol bezdrôtové pripojenie, hosťom však podsúval falošné heslá, aby sa nemohli pripojiť a nevyužívali internet zadarmo. V hoteli u Vážky nastali isté zmeny, Sookie bola už dva roky preč, vyžiadala si osobné voľno, začala žiť v divočine, kde by našla inšpiráciu v podobe nových receptov. Nový životný štýl sa jej zapáčil a jej pôvodne polročné voľno sa predĺžilo na neurčito. Stereotyp v práci a pohodlnosť mali za následok, že Michel sa cítil profesionálne nedocenený a začal hľadať iné možnosť uplatnenia. V susednom Woodbury natáčali hollywoodsky trhák a všetky hviezdy bývali a tam béčkové hviezdy bývali u Vážky. Michel sa snažil podsúvať plány na rozšírenie, no všetko sa minulo účinku. Lorelai hoci si to nechcela pripustiť, sa čím ďalej tým viac podobala na svoju matku. Nedokázala nájsť za dva roky náhradu za Sookie, denne vyhadzovala potenciálnych kuchárov, lebo sa nevyrovnali jej najlepšie priateľky, odmietala prijať možnosť novej profesionálnej výz­vy.

Nové epizódy dovolili tvorcom dobehnúť aj staré resty a dokončiť príbeh niektorých postáv. Ukázalo sa, že Michel je homosexuál a niekoľko rokov už žije v spokojnom manželstve s Fredericom, ktorý ho tlačí do adopcie a jeho „vrelý vzťah“ k deťom je skalným divákom známy. Po prvýkrát a poslednýkrát na okamih videli pána Kima, o ktorom sa v pôvodnom seriáli nikdy nerozprávalo a na festivale jedla ho Lane a Rory srdečne pozdravili akoby celé tie roky žil niekde v pozadí. Kirk je skrátka Kirk, obyvatelia mestečka sa mu zložili na kúpu trpasličieho prasiatka Ruženky, keď sa dopočuli, že s Lulu sa bavili o deťoch. Opäť sa snažil preraziť v profesionálnej oblasti a založil Ööööber, tradične bol pravou rukou Taylora, angažoval sa v každej oblasti, kde bol najmenej potrebný. Stars Hollow bez Kirka by nebolo Stars Hollow. Taylor podobne riešil životne dôležité problémy mesta, bojoval za kanalizáciu, prvý gay pride pochod v meste, ktorý musel zrušiť pre nedostatok homosexuálov v meste a neochotu susedných miest požičať im homosexuálov, muzikál o Stars Hollow a rôzne iné podujatia, ktoré sa končili nie tak, ako si predstavoval.

Zimná epizóda taktiež ukázala aj smutné ukončenie príbehu s Richardom, ktorý zomrel štyri mesiace pred touto epizódou. Už v siedmej sérii tvorcovia naznačili problémy so srdcom a práve infarkt sa mu nakoniec stal osudným. Emily sa teda po 50 rokoch ocitla sama, vo veľkom dome a svoje vnútorné trápenie sa opäť rozhodla riešiť svojským spôsobom. Okrem toho, že po prvýkrát mala na sebe rifle a nevkusné tričko, upustila aj od zvyku deptať a vyhadzovať slúžky po prvom dni v práci. Zamestnala slúžku Bertu, ktorej nevedel nikto trafiť národnosť. Rečová bariéra mala za následok, že Emily sa obklopila jej početnou rodinou, ktorá sa jej starala o dom a ona nebola sama. Zbavila sa všetkých hnuteľných veci, ktoré jej nerobili radosť a pripomínali starý život a nedopatrením si objednala obraz Richarda cez celú stenu.

S Lorelai opäť riešili svoj komplikovaný vzťah, ktorý zostal vyhrotený po otcovom pohrebe, keď Lorelai „unavená“ alkoholom nevedela povedať milú príhodu o otcovi a namiesto toho povedala príbeh o hre na schovávačku a otec ju zabudol v kufri a odišiel na služobnú cestu. Ich vzťah je trvalo poznačený nezhodami a neochotou pochopiť sa a neskôr sa začali hrany mierne obrusovať, keď Emily šikovne zmanipulovala Lorelai na účasť na terapii, ktorá jej nečakane ukázala frustrácie, o ktorých zrejme ani netušila, že ju trápia a spustila proces uvedomovania si jej života stepfordskej paničky, čo ukázali ďalšie epizódy.

Rory prerazila veľkým článkom v New York Times, ktorý jej naplno otvoril dvere do sveta žurnalistiky, do sveta o ktorom vždy snívala. Nový životný štýl bol však zrejme viac hektický ako čakala, no rokmi si zvykla. Londýn bol pre ňu príťažlivý aj preto, že naďalej udržovala voľný vzťah s Loganom, ktorému v závere 7.série odmietla žiadosť o ruku. Logan bol zasnúbený s istou Odette, na Rory nedokázal zabudnúť a svoj románik tajili v štýle čo sa stane vo Vegas, zostane vo Vegas, neprihliadajuc na následky. Bizarnú dejovú líniu riešila Rory s Paulom, s ktorým chodila dva roky, no stretávali sa sporadicky a neustále naňho zabúdala a nepamätali si ho ani Lorelai s Lukeom. V Londýne mala napísať memoáre s bývalou aktivistkou a aktuálnou latentnou alkoholičkou Naomi Shropshire, ktorá sa tvrdohlavo vyhýbala podeliť sa o svoje zážitky. Po výčitkách zo strany Emily začala Lorelai uvažovať o spoločnom potomkovi s Lukeom a tak sa otvoril priestor pre návrat ikonickej Paris Gellerovej. Tá stále zostala v kontakte s Rory, presťahovala sa do New Yorku, s Doylom prechádzajú rozvodom a majú spolu dve deti. Vedie najlepšiu reprodukčnú kliniku a Lorelai s Lukeom dostali možnosť využiť náhradnú matku, Luke túto možnosť vylúčil.

debata chyba
Viac na túto tému: #GILMORE GIRLS: A YEAR IN THE LIFE