Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Gilmore Girls - čo je pre niekoho koniec, je pre niekoho nový začiatok?

26.01.2017 11:35
debata
Gilmore Girls - čo je pre niekoho koniec, je...
Gilmore Girls - čo je pre niekoho koniec, je pre niekoho nový začiatok? Gilmore Girls - čo je pre niekoho koniec, je pre niekoho nový začiatok?

Gilmore Girls sa predviedli v špeciálnej minisérii. O čom bol „nový“ príbeh?

Kultový seriál Gilmore Girls (Ženy z rodu Gilmorovcov) sa koncom novembra minulého roka po viac ako ročných prípravách vrátil. Streamovací gigant Netflix od 25.novembra sprístupnil špeciálnu štvordielnu minisériu A Year in the Life, ktorá napravila všetky krivdy tvorcov spred deviatich rokov, keď nemali šancu uzavrieť dej seriálu. V predchádzajúcich dňoch ste si mohli prečítať o čom boli prvé tri epizódy, dnes je tu obsah poslednej, štvrtej časti.

Posledná zachytávala jeseň a prvé spadnuté listy predznamenávali aj uzatvorenie celého pôvodného seriálu a blížiaci sa koniec celého príbehu A Year in the Life, Nostalgia a aj napätie bolo cítiť z každej scény. Lorelai splnila to, čo aj sľúbila a rozhodla sa absolvovať pobyt v divočine. Poprela všetky svoje zvyky o pohodlí a predstave pobytu vonku a obklopená prírodou bola rozhodnutá nájsť samú seba. Ukázalo sa, že najväčšou nepriznanou bolesťou bola práve smrť Richarda, problém si spomenúť na niečo pozitívne s ním ju hlboko zasiahol a odštartoval vnútorný boj. Uvedomila si, že jej život s Lukeom je to, čo vždy chcela a chce aj naďalej, bez pochybností, bez výhovoriek o tom, či sú zosobášení alebo nie. Návrat späť k starej Lorelai odštartovala spomienka na spomienku s otcom, o ktorej nikdy nerozprávali a tak upadla do zabudnutia. Možno Richard nebol dobrým otcom pre Lorelai, ale ona si spomenula nato, ako ju utešoval, keď sa s ňou rozišiel prvý priateľ, ako boli spolu v kine a zamlčali útek zo školy pred Emily.

S touto spomienkou sa musela podeliť s matkou, aby konečne zakopali vojnovú sekeru a dokázala jej, že aj ona má peknú spomienku na otca. Emily pocítila úľavu a hoci to odmietala priznať, uvedomila si pošramotený vzťah s dcérou a vinu, ktorú nesie. Práve toto chcela docieliť, aby si Lolerai uvedomila svoj smútok, aby ho prijala a išla ďalej. Aby bola schopná spraviť ďalšie kroky a nestagnovať na jednom mieste. Luke bol z neprítomnosti Lorelai rozhodený a neistý, obával sa toho, že keď sa vráti tak ho opustí, pomocnú ruku mu nečakane ponúkol Jess a uistil ho, že Lorelai je tá pravá a nastal ten pravý čas na spečatenie ich života. Navyše vyriešil aj jeho druhú dilemu a zrušil bezplatné wi-fi pripojenie a razom sa zbavil otravných zákazníkov.

Svoje posledné účinkovanie si odohrala aj Brigáda života a smrti, ktorú povolal späť Logan, aby sa mohol znovu stretnúť s Rory, s ktorou sa nevidel mesiace. Na scéne sa objavili aj Robert, Finn, Colin, aby si pripomenuli staré bezstarostné časy plné zábavy. Rory však vedela, že toto je ich posledné stretnutie a to si dopriala aj s Loganom. Musela uzavrieť všetko, čo prežívala posledné roky a najmä posledné mesiace a začať si budovať nový stabilný život a nechať minulosť minulosťou.

Keďže sa nemohla vrátiť domov, našla nové útočisko v starom Gilmorovskom sídle, Emily čoraz viac trávila času v novom sídle v Nantuckete aj s celou rodinou slúžky Berty a po dlhom čase bola šťastná. Kým sa dom predá, môže v ňom Rory bývať a hlavne bude mať priestor na písanie knihy. Rory mala so starým otcom nádherný a srdečný vzťah a symbolicky dokončila svoju prvú knihu v jeho pracovni, v jeho kresle. Zatiaľ, čo všetci z pôvodného domu utekali pred spomienkami, pre Rory bolo sídlo Gilmorovcov symbolom rodiny a šťastia, každý kúsok mal pre ňu inú spomienku a všade mohla spomínať na Richarda a celú rodinu pokope, na legendárne piatkové večere, nekonečné polemizujúce rozhovory, doťahovanie medzi Lorelai a Emily, oslavy narodenín, sviatkov. Vzácne chvíle, keď boli rodina ako každá iná. Rory čakalo doma aj prekvapenie v podobe stretnutia s jeho prvou láskou, Deanom.

Po návrate domov sa všetky polemiky medzi Lorelai a Lukeom ujasnili a boli pripravení spraviť ďalší krok vo svojom živote a povedať si svoje áno. Vystrojiť svadbu, ktorá bude odrazom ich dlhého a komplikovaného vzťahu a otvorí novú kapitolu ich životov. Zmierila sa aj s odchodom Michela, pochopila jeho argumenty, o ktorých jej rozprával, prečo potrebuje odísť a spoločne začali hľadať zaňho náhradu. Podobne ako Sookie, neboli schopní nájsť dostatočne dobrého človeka, ktorý by vyplnil prázdnotu po priateľovi. Hotel u Vážky bol snom Lorelai a Sookie, prispôsobili si všetko svojím snom a víziám a prirodzene nemohol chýbať ani Michel, spoločne vytvorili čaro celého hotela a tomu celému sa blíži koniec. Nikto nedokáže nahradiť tých, ktorí stáli za vytvorením Vážky. Nečakane sa objavila možnosť, akoby mohla Lorelai zastaviť Michelov odchod a naplniť jeho predstavy o nových pracovných výzvach. Pôvodný hotel sa nedal rozšíriť, avšak čo tak otvoriť v Stars Hollow ďalší hotel, ktorý by poskytol viacero možností na realizovanie nových snov. Zhodou náhod sa meste uvoľnilo sídlo po rehoľných sestrách a toto miesto by bolo dokonalé na vytvorenie niečoho nového. Zrazu Lorelai pocítila dlho tlmenú túžbu sa realizovať, budovať, dať priechod svojim ďalším snom a vymaniť sa z pohodlného a presne naplánovaného života. Vidina neistoty a riskovania toho, či nový biznis bude úspešný bola veľmi lákavá a začala potichu pracovať na kúpe nového hotela.

Po nejakej dobe sa Rory vrátila domov, aby Lorelai ukázala hotovú knihu. Zrazu pred ňou ležala hrozivá predstava spísaného jej života s názvom The Gilmore Girls. Nedávnu hádku dali bokom a dohodli sa, že na kompromisoch, ktoré by mohli posunúť realizáciu knihy vpred. Lorelai mala jedno vylepšenie pre názov knihy, Gilmore Girls, bez The. Emily spravila rázny krok a opustila aj to posledné, čo ju kotvilo v starom živote. Opustila dcéry americkej revolúcie, použila vulgárny slovník, aby im povedala, čo si o nich myslí, dala zbohom aj Jackovi Smithovi, dopriala si život aký chce, v novom sídle plnom príbuzných jej slúžky a novým zamestnaním. V miestnom múzeu začala pracovať ako sprievodkyňa a desí deti krvavými príbehmi o love veľrýb.

V Stars Hollow sa naplno rozbehli svadobné prípravy, Lorelai poslušne prijímala rady a dary od Emily, dala súhlas na honosnú svadbu, luxusné oblečenie, luxusné jedlo. Dosť bolo bojov medzi matkou a dcérou, to platí pre obe generácie žien z rodu Gilmorovcov.

Rory v závere očividne zosmutnela, navštívila svojho otca, požiadala o podporu svojej knihy a zvedavo zisťovala, ako sa cítil v čase, keď sa Lorelai rozhodla žiť sama, bez jeho prítomnosť, bez možnosť výchovy. Bol z nej cítiť smútok, sklamanie, trpkosť z toho, kam sa dostala. Emily predala dom a dala starému životu zbohom. Opäť sa zopakovala história medzi ňou a Lorelai, hoci to nahlas nepriznali, chceli zostať spolu a tak požiadala matku o peniaze, aby mohla financovať kúpu nového hotela. Emily jej s radosťou vyhovela s tým, že sa nebudú konať piatkové večere, ale budú spolu tráviť letné prázdniny, sviatky. Nastal mier.

S blížiacou sa svadbou čakalo Lorelai v hoteli prekvapenie. Vrátila sa Sookie, aby najlepšej priateľke splnila dávny sľub, pripraví jej tú najkrajšiu a najlepšiu svadobnú tortu. Nebola by to Sookie, keby vo svojej hotelovej kuchyni nepripravila niekoľko možností a bola pripravená hostiť všetkých pozvaných. Bolo jasné, že sa Sookie nevráti. Spoločná práca ich troch bola u Vážky hotová, teraz čaká Michela a Lorelai nová výzva. Čoskoro nastal deň svadby, nebola by to Lorelai, keby si ten deň neužila po svojom. S Lukeom sa vzali o niekoľko hodín skôr, iba v kruhu najbližších, nechýbala Rory, Lane, Zack na vyzdobenom námestí. Kruh sa uzavrel, konečne boli svoji.

Úplný záver patril Lorelai a Rory, na ktorej boli vidieť, že nie je v poriadku, smútok v jej očiach. Chcela sa zapamätať každý detail svadby, každý detail mestečka, ktoré tak miluje, pretože už nikdy jej život nebude rovnaký. Lorelai videla, že niečo sa deje. A potom nasledovali posledné štyri slová, ktoré mali vždy ukončiť Gilmore Girls.
Rory: „Mami?“
Lorelai: „Áno?“
Rory: „Som tehotná.“

Tvorcovia dodržali svoje slovo a dopriali svojmu dielu koniec, ktorý bol od začiatku naplánovaný. Ukončili pôvodný seriál, lenže práve tento záver znamená nový začiatok. Mnohí diváci žiadajú ďalšie pokračovanie, ktoré je priam žiaduce. Podľa všetkého sa s divákmi hrali hru so slovíčkami. Áno, pôvodný seriál ukončili, nič však nebráni tomu, aby sa začalo niečo nové. Nový príbeh, ktorý nebude zaťažený minulosťou, všetko, čo bolo nutné sa uzavrelo. Nový príbeh o Rory ako matke by mohol ponúknuť aj príchod nových postáv, pochopiteľne by nemohli chýbať ani niektoré pôvodné. Nové pokračovanie si priam pýta nový príbeh o novej dynamike medzi Lorelai a Rory, ale najmä príbeh o tom aká je Rory mama. Veľkým otáznikom zostáva, kto je otec dieťaťa? Rory mala oficiálny vzťah s Paulom, ale užila si aj sex na jednu noc v New Yorku. Pozornému oku diváka neunikol fakt, že jediným možným kandidátom je práve Logan. Rory zopakovala všetky chyby svojej matky a čaká ju rovnaký údel. Bolo jasné, že Jess na Rory nikdy nezabudol, no neodvážil sa priblížiť. Pre Rory je Jess ako pre Lorelai Luke, teda osudový muž. Logan je pre Rory ako pre Lorelai Christopher, slabosť pre tento typ muža, s ktorým však nemôže žiť naplneným životom. Nateraz nie je stále oficiálne potvrdené akákoľvek forma pokračovania a všetci zúčastnení zaryto mlčia. Či sa fanúšikovia ešte niekedy stretnú s Gilmore Girls je teda vo hviezdach. Hoci aj o A Year in the Life sa roky hovorilo ako o zázraku, ktorý nikdy nenastane a nastal.

Môžu sa slovenskí diváci v dohľadnom čase tešiť na premiéru minisérie A Year in the Life na obrazovkách niektorej z televízií? Televízia JOJ nateraz nechystá nákup vysielacích práv na nové epizódy. Televízia Markíza, ktorá aj v súčasnosti reprízuje pôvodný seriál a má najbližšie k vysielacím právam, sa do vydania článku nevyjadrila.

debata chyba
Viac na túto tému: #GILMORE GIRLS: A YEAR IN THE LIFE