Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Slnko v sieti: Filmom roka je Invalid, televíznu kategóriu vyhrala Matematika zločinu

V sále Slovenského rozhlasu sa odovzdávali Národné filmové ceny Slnko v sieti.

26.04.2024 23:38
Slnko v sieti, Jonáš Karásek Foto:
Režisér Jonáš Karásek pri preberaní ocenenia Slnko v sieti za film Invalid.
debata

V sále Slovenského rozhlasu sa dnes, v piatok 26. apríla odovzdávali Národné filmové ceny Slnko v sieti za rok 2023. Slávnostný galavečer odvysielala RTVS exkluzívne v priamom prenose na Jednotke.

Slnko v sieto, Peter Bebjak Čítajte viac Režisér Bebjak: Nesúhlasím s tým, ako súčasná vláda šíri nenávisť a strach, odkázal na galavečere Slnko v sieti

O ocenenie sa uchádzalo rekordných 34 filmových a televíznych diel. Po druhýkrát boli odovzdané ocenenia aj za Najlepší televízny film, minisériu alebo seriál. Najväčšími rivalmi o prestížne ocenenie Najlepší hraný film sa stali dva úplne odlišné žánre – čierna komédia Invalid v réžii Jonáša Karáska a historická dráma Slúžka v réžii Mariany Čengel Solčanskej, ktoré obidve získali po 13 nominácií.

Invalid z 13 nominácií premenil 7 na ocenenia. Okrem najlepšieho filmu získal ocenenia aj za réžiu pre Jonáša Karáska a najlepšie mužské herecké výkony v hlavnej úlohe (Gregor Hološka) aj vedľajšej úlohe (Zdeněk Godla). Invalid získal tiež Divácku cenu. Čiernu komédiu ocenili aj v kategórii najlepšia filmová hudba, pod ktorú sa podpísali Matúš Široký a Marcel Buntaj.

Za Invalida mu ďakujú na pumpe aj v električke, Hološka triumfoval aj na Slnku v sieti
Video
Zdroj: TV Pravda

Slúžka premenila z 13 nominácií 4 na ocenenia. Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe v snímke podľa SFTA podala Dana Droppová v úlohe Anky. Tomáš Berka je vďaka tejto historickej snímke najlepším architektom – scénografom, najlepšie kostýmy navrhla Katarína Štrbová Bieliková. Ocenenie v kategórii najlepšie masky si za film Slúžka odniesli Martin Blizniak a Miroslava Krepsová.

Cenu od kolegov si vážim, ale ešte viac sa ma dotkla každá divácka odozva, hovorí Dana Droppová
Video
Zdroj: TV Pravda

V kategórii najlepší filmový scenár zvíťazil Miro Šifra za film Úsvit. Bez ocenenia zostalo pokračovanie legendárnej Jakubiskovej rozprávky Perinbaba a dva svety. Získalo jednu nomináciu – za najlepšie vizuálne efekty, na ocenenie ju však nepremenilo, cenu si v tejto kategórii odniesol animovaný film Tonko, Slávka a kúzelné svetlo.

Jonáš Karásek Čítajte rozhovor Režisér filmu Invalid: Hoci je to drsná čierna komédia, nakoniec diváka pohladí

Po druhýkrát boli odovzdané ocenenia aj za Najlepší televízny film, minisériu alebo seriál. O prvenstvo v tejto kategórii sa uchádzali tri výrazné televízne projekty za rok 2023: rozprávka Tri zlaté dukáty (RTVS), seriál Dunaj, k vašim službám (TV Markíza) a Matematika zločinu (Voyo), ktorá už má na konte Českého leva v kategórii Najlepší televízny film alebo miniséria. A nomináciu na ocenenie premenila aj na Slnko v sieti.

Tvorcovia televíznej minisérie Matematika... Foto: Voyo
Peter Bebjak , Iva K. Jestrabova, Rasťo Šesták Tvorcovia televíznej minisérie Matematika zločinu - režisér Peter Bejbak, kreatívna producentka Iva Kašpárková Jestřábová a producent Rastislav Šesták s ocenením Slnko v sieti.

Počas večera bola okrem ocenení v 18 kategóriách odovzdaná aj Národná cena Slnko v sieti za výnimočný prínos slovenskej audiovizuálnej kultúre, ktorú si prevzala herečka Božidara Turzonovová, Záštitu nad aktuálnym ročníkom prevzala prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá sa galavečera zúčastnila so svojím partnerom Jurajom Rizmanom.

Prezidentka Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA) Katarína Krnáčová vo svojom príhovore vyjadrila podporu umeleckým fondom a RTVS. Obrátila sa aj na prezidentku Zuzanu Čaputovú, ktorej sa ospravedlnila, že ju kultúrna obec viac nepodporila a zároveň sa jej poďakovala za slušnosť a pevnosť presvedčenia. Publikum ocenilo prezidentku standing ovation.

Publikum ocenilo prezidentku Zuzanu Čaputovú... Foto: SFTA/Zdenko Hanout
Slnko v sieti Publikum ocenilo prezidentku Zuzanu Čaputovú dlhotrvajúcim potleskom.

Moderátorom slávnostného udeľovania ocenení bol Branislav „Bruno“ Ciberej, divákov a prítomných hostí galavečerom sprevádzalo množstvo slovenských hereckých hviezd a tiež špeciálne hudobné vystúpenia. Za sprievodu Symfonického orchestra si vypočuli viacero filmových skladieb. Zaznela pieseň Tajomstvo z filmu Slúžka, skladba Húsky z rozprávky Tri zlaté dukáty a tiež legendárny song Hany Hegerovej Ten zlodej čas.

Víťazi ceny Slnko v sieti za rok 2023 Fotogaléria - 38 fotiek Všetky fotky
Herečka Dana Droppová s cenou Slnko v sieti za...

Ocenenia Slnko v sieti za rok 2023:

Najlepší hraný film

  • Invalid, réžia Jonáš Karásek

Najlepší dokumentárny film

  • Emília, réžia Martin Šulík

Najlepší animovaný film

  • Tonko, Slávka a kúzelné svetlo, réžia Filip Pošivač

Najlepší televízny film/miniseri­a/seriál

  • Matematika zločinu, réžia Peter Bebjak

Najlepšia filmová réžia

  • Jonáš Karásek (Invalid)

Najlepší filmový scenár

  • Miro Šifra (Úsvit)

Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe

  • Dana Droppová (Slúžka)

Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe

  • Éva Bandor (Moc)

Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe

  • Gregor Hološka (Invalid)

Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe

  • Zdeněk Godla (Invalid)

Najlepší kameraman

  • Denisa Buranová (Tonko, Slávka a kúzelné svetlo)

Najlepší filmový strih

  • Matej Beneš (Invalid)

Najlepší filmový zvuk

  • Viktor Krivosudský (Invalid)

Najlepšia filmová hudba

  • Matúš Široký, Marcel Buntaj (Invalid)

Najlepší architekt – scénograf

  • Tomáš Berka (Slúžka)

Najlepšie kostýmy

  • Katarína Štrbová Bieliková (Slúžka)

Najlepšie masky

  • Martin Blizniak, Miroslava Krepsová (Slúžka)

Najlepšie vizuálne efekty

  • Michal Křeček, Josefína Jiráňová (Tonko, Slávka a kúzelné svetlo)

Divácka cena

  • Invalid, réžia Jonáš Karásek

Výnimočný prínos slovenskej audiovizuálnej kultúre

  • Božidara Turzonovová

Slnko v sieti je Národná filmová cena, ktorú udeľuje Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) od roku 2004. Pre slovenských filmových tvorcov a hercov mimoriadne dôležitou udalosťou, keď im nielen odborníci, ale aj široká divácka verejnosť môže vzdať hold za ich prácu a príspevok do slovenského kultúrneho života.

”V 13. ročníku bolo celkovo prihlásených rekordných 34 filmových a televíznych diel. V kategórii Najlepší hraný film STFA vyberala spomedzi 11 prihlásených prác, v kategórii Najlepší dokumentárny film z 13 projektov a napokon v kategórii Najlepší animovaný film zo 6 prihlásených prác. Veľmi sa tešíme, že slovenská audiovizuálna tvorba je takáto bohatá a že kvalita našej kinematografie stúpa, o čom svedčí aj stúpajúce množstvo divákov, ktorí na slovenské filmy chodia do kín,” povedala prezidentka SFTA Katarína Krnáčová.

Organizátorom národných filmových ocenení Slnko v sieti je Slovenská filmová a televízna akadémia, spoluorganizátormi sú Rozhlas a televízia Slovenska a Slovenský filmový ústav, partnerom je DAFilms.sk a SOZA. Podujatie finančne podporil Audiovizuálny fond.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slnko v sieti #film Invalid