Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Prvá vzbura zamestnancov RTVS: Hrozí štrajk? Chceme slobodnú verejnoprávnu inštitúciu

Zamestnanci RTVS krátko po prijatí zákona o STVR vládou vydali protestné stanovisko.

24.04.2024 14:34
RTVS / Rozhlas a televízia Slovenska / Foto: ,
Pohľad na výškový blok areálu Rozhlasu a televízie Slovenska (RVTS) v Mlynskej doline v Bratislave
debata (128)

Vláda v stredu schválila návrh zákona z dielne Ministerstva kultúry SR. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) sa má zmeniť na Slovenskú televíziu a rozhlas (STVR). Mení sa spôsob volenia riaditeľa a vzniknú nové rady.

Zamestnanci RTVS však boj o nezávislosť RTVS nevzdávajú. Obávajú sa zásahov do spravodajstva, ktoré čelí dlhodobým atakom politikov. V protestnom videu s názvom: Chceme slobodnú RTVS apelujú na politikov, aby ponechali inštitúciu bez zásahov. „Nechceme robiť politiku. Chceme len každý deň prísť do práce, ktorú milujeme a robiť ju najlepšie ako vieme. Bez strachu, výčitiek a kompromisov,“ píše sa v stanovisku.

RTVS, rozhlas Čítajte aj Koniec RTVS: Vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase

„Ak politici ovládnu verejnoprávne médiá, spravia si z RTVS slúžku svojej moci a záujmov, obávame sa, že už nebudeme vedieť zaručiť objektivitu, nezávislosť a pravdivosť, ktorú nám stanovuje nielen zákon a etické kódexy, ale predovšetkým naša morálka. Bojíme sa, že kvalifikovaných zamestnancov a vedúcich nahradia ľudia poplatní vláde, že nebudeme tvoriť v slobodnej atmosfére a nebudeme sa môcť slobodne ozvať bez strachu, že prídeme o svoje miesta. Stojíme pri RTVS. Stojte aj vy pri nás, pretože verejnoprávne médiá sme my všetci – občania Slovenskej republiky.“

televízor, ovládač Čítajte aj Vláda schválila 10-krát viac reklamy v RTVS. Markíza a JOJ sa búria, upozorňujú na koniec rovnováhy na trhu
Šimkovičová: Meno nového riaditeľa ešte nemáme, verejnosť sa ho včas dozvie
Video

Fungovanie STVR

Orgánmi STVR budú rada a generálny riaditeľ. Rada bude mať, tak ako doteraz, deväť členov, mení sa však spôsob jej kreovania. Minister kultúry nominuje štyroch členov rady na základe výberového konania, zvyšných piatich zvolí Národná rada (NR) SR na základe návrhu Výboru NRSR pre kultúru a médiá. Medzi týmito piatimi členmi bude mať zastúpenie odborník v oblasti televízneho vysielania, rozhlasového vysielania, práva, ekonómie a po novom aj informačných technológií. Funkčné obdobie člena rady ostáva šesťročné.

Rada bude mať kompetenciu voliť generálneho riaditeľa STVR na základe verejného vypočutia prihlásených kandidátov. Právomocou rady bude aj, v prípade naplnenia príslušných ustanovení zákona, riaditeľa odvolať. Generálny riaditeľ menuje dvoch svojich zástupcov, jedného pre Slovenský rozhlas a jedného pre Slovenskú televíziu.

Funkcia súčasného generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja sa skončí dňom účinnosti navrhovaného nového zákona. Rovnako zaniká s splatnosťou nového zákona aj mandát členov súčasnej Rady RTVS.

RTVS Mlynská dolina Čítajte viac RTVS reaguje: Zmena bude stáť niekoľko miliónov eur. Je účelová a prinesie destabilizáciu

Poradným orgánom rady bude deväťčlenná etická komisia, ktorá bude mať za úlohu sledovať dodržiavanie štatútu pracovníkov a spolupracovníkov STVR a iných etických princípov. Členov rady bude voliť predseda rady na základe nominačného návrhu subjektov zastupujúcich jednotlivé oblasti, ktoré majú mať v etickej komisii zastúpenie – sú to napríklad organizácie zastupujúce osoby so zdravotným znevýhodnením, národnostné menšiny, detské a mládežnícke organizácie, ďalej predstavitelia cirkví i samospráv. V etickej komisii má mať zastúpenie aj reprezentant Slovenského olympijského a športového výboru, Matice Slovenskej i Slovenskej akadémie vied, rovnako zástupca novinárskej profesie.

Keďže zákon má nadobudnúť účinnosť dňom vyhlásenia, návrh definuje aj prvé kreovanie orgánov STVR. Ministerka vymenuje členov rady do jedného mesiaca odo dňa účinnosti zákona. Výbor NRSR pre kultúru a médiá vyhlási výberové konanie na ostatných členov rady do 15 dní od účinnosti zákona, voľba sa uskutoční na najbližšej možnej schôdzi parlamentu. Novozložená rada do troch dní od uskutočnenia prvého zasadnutia zverejní výzvu na prihlásenie kandidátov na generálneho riaditeľa. Kandidáti majú mať 15-dňovú lehotu na prihlásenie.

Pri financovaní STVR rešpektuje zákon aktuálne platný stav, primárnym zdrojom financovania má byť nárokovateľný príspevok vo výške najmenej 0,12 percenta z HDP.

Fico: Voliči nás žiadali, aby sme niečo spravili s RTVS

Vláda podľa Fica schválila návrh zákona prakticky bez pripomienok, ocenil v tejto súvislosti zhodu v koalícii, ktorej predchádzala intenzívna debata. Zopakoval, že súčasný RTVS potrebuje zmenu, rovnako tak jej vedenie. Primárnym argumentom je pre premiéra neobjektívnosť RTVS, ktorá je „v permanentnom boji s vládou“, a tým aj porušenie práva občanov na objektívne informácie. „Toto je aj reakcia na žiadosti voličov koalície, ktorí nás žiadajú, aby sme s RTVS už konečne niečo urobili,“ vyhlásil premiér.

© Autorské práva vyhradené

128 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #situácia v RTVS #STVR