Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Tak toto rozhodne nie sú Gilmorky! Náhrada za kultový seriál doslova obarila, v tom dobrom

Vyčkávanie na pokračovanie kultových Gilmore Girls (Ženy z rodu Gilmorovcov) nemá konca kraja, tak si Netflix povedal, že fanúšikom prinesie za ne náhradu. Diváci spoznali novinku Ginny & Georgia!

29.04.2021 07:00
ginny and georgia, Foto:
Nová rodina, nové mesto, nový život? Nie! Hlavnú postavu dobieha minulosť a preto nemôže mať spokojný život.
debata (1)

Hoci sa sa „Gilmorky“ vrátili v roku 2016, keď streamovací gigant nakrútil špeciálnu štvordielnu minisériu s názvom A Year in the Life, aby pôvodní tvorcovia mohli dokončiť vopred vymyslený koniec. To však nikto netušil, že tento záver síce uzavrie pôvodný seriál, ktorý sa vysielal v rokoch 2000 – 2007, ale zároveň sa otvorí priestor na nové pokračovanie. Keďže myšlienka seriálu spočívala v tom, aby Rory nezopakovala chyby svojej matky Lolerai, nestalo sa. V závere špeciálnej minisérie oznámila Rory Lolerai, že čaká dieťa, samozrejme s nesprávnym mužom a jej hľadanie šťastia bude rovnaké, ako pri jej matke.

Diváci zostali ako obarení a okamžite začali burcovať, aby Netflix pokračoval v nakrúcaní. Ten sa tomu nikdy nebránil, dokonca aj všetci herci budú vždy pripravení vrátiť sa do Stars Hollow a pokračovať v mapovaní životov obľúbených postavičiek. Všetko narazilo na tvorcov, ktorí jasne povedali, že kamery sa znova rozbehnú, keď vymyslia dostatočné silné zápletky, aby neznížili latku pôvodného seriálu. Dodnes sa tak nestalo. A to ubehlo už päť rokov. Najmä nevyzerá to tak, že by sa v dohľadnej dobe malo niečo zmeniť.

Nastal čas oživiť námet

Preto nastal čas hutnú pointu zresuscitovať do nového seriálu, ktorý by sa podobal na Gilmore Girls. Aspoň sprvoti by sa tak mohlo zdať, že novinka Ginny & Georgia sa vydajú po stopách ikonického komediálneho seriálu. Majú spoločných niekoľko čŕt.

Máme tu 30-ročnú Georgiu (Brianne Howey) a jej 15-ročnú dcéru Ginny (Antonia Gentry), ktoré sú skôr kamarátkami ako tradičným chápaním vzťahu matky a dcéry. Usadia sa v gýčovom mestečku Wellsbury, ktoré síce trpí klasickým malomeštiackym syndrómom plynúcim z dobre fungujúcej ekonomiky. Rozhodne nejde o žiadny typický zapadákov, práve naopak. Je to bohaté malé mesto, kde je radosť žiť. Aspoň navonok sa tak tvári. V tomto smere sa námet začína odkláňať od Gilmore Girls, keďže Stars Hollow bolo idylické mestečko s dobrými ľuďmi. V seriáli Ginny & Georgia sa tvorcovia vydali uveriteľnejšou cestou a ukázali realistické vykreslenie ľudskej podstaty plnej závisti, ohovárania, škodoradosti, ale aj zopár zábleskov dobrosrdečných výnimiek. Samozrejme nechýba zamilovaný majiteľ baru, kde sa všetci pravidelne schádzajú. Povedomé?

wandavision, paul bettany, elizabeth olsen, Čítajte aj Marvel prevalcuje všetko, čo mu stojí v ceste! Začiatok novej éry je prelomový

A tu sa podobnosť s Gilmore Girls končí. Scenár si zo začiatku poriadne uťahuje zo svojho zdanlivého predchodcu, tvorcovia dobre vedeli, na ktorú strunu majú zahrať zvedavému divákovi, ktorý očakáva v prvom rade zábavu. Tú aj dostane, avšak s blížiacim sa koncom pilotnej epizódy zisťuje, že toto rozhodne Gilmore Girls nie sú a ani nebudú. Ginny & Georgia je úplne iný typ seriálu s poriadnou dávkou drámy, dokonca kriminálnej zápletky a od milého formátu, kde je všetko pozitívne a utešené má na míle ďaleko.

Herečka Brianne Howey sa v úlohe falošnej... Foto: Netflix
ginny and georgia, Herečka Brianne Howey sa v úlohe falošnej Georgie našla.

Toto rozhodne nie sú Gilmorky!

Počas desaťdielnej prvej série sa veľmi rýchlo ukáže, že Georgia sa nevolá Georgia a polovicu svojho života klame, fabuluje a zametá za sebou stopy, aby ju nedobehla kriminálna minulosť. Pričom sa nevyhýbala ani postrčeniu mužov na druhý svet. Vždy si našla elegantný spôsob, ako odpraviť svojich manželov, aby to vyzeralo na nehodu alebo zdravotný problém.

Pritom využila ich finančné zdroje a čaká na bohatú rentu zo závetu. Potom zbalí svoju dcéru a malého syna Austina a začnú niekde inde od nuly. Georgia, ktorá svoje falošné meno, ale aj synove vymyslela podľa toho, kde práve bývala, tak nikdy nedopriala deťom pravý domov, pocit bezpečia a, pochopiteľne, sa nezdôverila so svojou minulosťou.

firefly lane, katherine heigl, Čítajte aj Návrat problémovej herečky s pošramoteným renomé: Naplno hviezdi v rafinovanej dráme

Nastolené vážne témy

Avšak po príchode do Wellsbury zistí, že toto je miesto, kde by mohla zakotviť natrvalo. Ginny si nájde pravých priateľov, konečne je šťastná a zažíva strasti života primerané jej veku. Georgia si nájde prácu v úrade starostu, dokonca sa zamiluje doňho. Je to však pravá láska? Naozaj je schopná žiť normálnym životom?

Sama to netuší a to tvorí jednu z dôležitých zápletiek prvej série. Minulosť je však až príliš temná, aby ju nedobiehala. Ide po nej súkromné očko, ktoré si najala rodina jej posledného „náhodne“ zomrelého manžela. A ten sa nemieni vzdať. Po krku jej ide aj malomeštiačka, ktorá chce byť starostkou a spraví všetko preto, aby svojho súpera zničila. Zároveň zistí, že Georgia kradne peniaze a chce to dokázať.

Avšak mladá podvodníčka je mimoriadne prefíkaná a veľmi dobre vie odhadnúť kroky svojich neprajníkov. Smutnou zápletkou je príbeh najmladšieho člena klanu Millerovcov – malého Austina. Rozkošný malý chlapček sa navonok tvári, že je šťastný a dobrosrdečný, avšak životný štýl, ktorý nastolila jeho matka mu rozožralo psychický stav a pomaly ukazuje, že v staršom veku môže mať veľké problémy so sebaovládaním a nebude mu cudzie ani násilie.

Nové Gilmorky? Toto je seriál Ginny & Georgia Fotogaléria - 5 fotiek Všetky fotky
Matka s dcérou majú turbulentný vzťah.

Príbeh, ktorý nenudí

Tvorcovia vtesnali do úvodných desiatich častí naozaj veľa príbehov, zápletiek, postavy sú komplexne vystavené a nič v tomto seriáli nenudí, pretože má úplne všetko, čo dobrý seriál potrebuje. Určite to nie je vrchol seriálovej tvorby Netflixu, no Ginny & Georgia neuveriteľne vedia vtiahnuť do deja, jednotlivé epizódy neskutočne bavia.

Hoci má formát kriminálnu zápletku, úplne prirodzene divák drží palce Georgii, aby ju spravodlivosť nedobehla a mala šťastný život, keďže flashbacky z minulosti ukazujú jej strastiplnú cestu a preto dáva zmysel jej súčasné konanie. Hoci je protizákonné a núti každého sa zamyslieť, ako by zachoval on, keby sa ocitol v ťažkých životných situáciách s nesprávnymi ľuď­mi.

bridgerton, Čítajte aj Razom nikomu nevadí nefalšovaná romantika! Všetci sledujú hľadanie pravej lásky

Matka s dcérou majú medzi sebou konflikty, ale aj bezhraničnú lásku, avšak dievča po odhalení matkinej minulosti vezme svoj život do vlastných rúk a bude snažiť nebyť ako ona. Hoci je to priam nemožné, pretože robia rovnaké chyby, vyhľadávajú rovnaký typ mužov. Obe utekajú samé pred sebou. Skvelou správou je, že Netflix potvrdil nakrúcanie druhej série!

Hoci tvorcovia vtipne narážali na seriál... Foto: Netflix
ginny and georgia, Hoci tvorcovia vtipne narážali na seriál Gilmore Girls, Ginny & Georgia sú na míle vzdialené tomuto formátu.

Verdikt

Tento seriál je výborný, zábavný, pútavý, ideálny na poriadny maratón. Ústredné duo herečiek je trefne vybraté. Kým pre predstaviteľku Ginny ide o debut, herečka Brianne Howey nie je neznámym pojmom v seriálovom svete. Avšak doteraz sa objavovala len vo vedľajších úlohách alebo neúspešných seriáloch, čo mohlo navodiť dojem, že neoplýva talentom. Ona však vyčkávala na prelomovú rolu a tú v Ginny & Georgia dostala. Svojej postava dodáva skvelý drive, esprit, doslova si užíva všetky scény. Vie byť zákerná, falošná, ale zároveň vystrašená a pátrajúca po nejakom pevnom bode v živote.

Kto hľadá seriál, pri ktorom potrebuje vypnúť, tak Ginny & Georgia je ideálny kandidát na skvelú jazdu!

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #GILMORE GIRLS: A YEAR IN THE LIFE #oseriáloch #Ginny and Georgia