Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Beštiálna vražda, skvelí herci, jednoduchý príbeh: Dokonalý mix pre seriálovú jednohubku

Čo sa stane, keď sily spojí televízia, ktorá pravidelne prináša najlepšie seriálové hity, overený showrunner a jedna z najväčších hereckých hviezd súčasnosti? Predsa vznikne obrovský hit! To sa opäť podarilo HBO počas neskorej minuloročnej jesene, keď divákom po celom svete, Slovensko nevynímajúc, prinieslo na obrazovky minisériu The Undoing (Mala si to vedieť). Táto chuťovka vznikla podľa knihy You Should Have Known od spisovateľky Jean Hanff Korelitzovej.

11.02.2021 07:00
nicole kidman, hugh grant, undoing, Foto:
Miniséria Mala si to vedieť (Undoing) uchváti od prvých minút.
debata (2)

Kto je však spomínaný showrunner a herecké hviezdy? Prvým menovaným je David E. Kelley, skúsený televízny matador, ktorý vytvoril veľké seriálové hity. Z tých starších treba spomenúť kultovú Ally McBealovú a z nedávnej minulosti divákmi, ale aj kritikmi oceňovanú a milovanú minisériu Big Little Lies (Veľké malé klamstvá) práve pre HBO.

V súčasnosti začína valcovať obrazovky ďalší jeho seriál Big Sky, ktorý si uchmatla televízia ABC. Medzitým však stihol zastrešiť šesťdielnu minisériu The Undoing a opäť spojil sily s Nicole Kidmanovou, ktorá už excelovala v Big Little Lies (Veľké malé klamstvá) a doplnil ju Hugh Grant, pre ktorého toto bola vstupenka pre jagavejší návrat na scénu. V posledných rokoch sa Grant akosi vytratil z povedomia verejnosti, pričom bol známy skôr z komédií a ľahších žánrov. Prostredníctvom tohto seriálu mohol ukázať, že vie zahrať diametrálne odlišné role, ktoré diváka doslova unesú.

Niekedy stačí tak málo!

Seriál The Undoing profituje vo viacerých smeroch. Konečne je tu dielo, ktoré nie je komplikované, dej je jasne daný, nepotrebuje zbytočné odbočky na odpútanie pozornosti a umelé natiahnutie epizód. Niekedy stačí iba zopár hlavných postáv, ktoré sa dajú spočítať na prstoch jednej ruky, údernú zápletku, ktorá pohltí publikum po pár minútach. K tomu treba pripočítať iba šesť hodinových epizód, pričom toto je jeden z mála seriálov, pri ktorom si nejeden povie, že ešte aspoň jednu časť by formát zvládol… Nikto nevzýva, že by sa to už mohlo skončiť, práve naopak.

Príbeh zavedie divákov do New Yorku, medzi top elitu a smotánku, ktorá si žije vo svojom snobskom svete. Všetci si užívajú svoje bohatstvo, postavenie, prestíž a malichernosti, ktoré im bezstarostný život prináša. Grace Fraser (Nicole Kidman) je úspešná psychologička na Manhattane, jej manžel Johnathan je detský onkológ a doslova lekárska superstar. Ich syn Henry (Noah Jupe) chodí do prestížnej školy. Hotová idylka. Rodina roky funguje bez problémov, užívajú si svoje luxusné sídlo, udržujú si spoločenský status bez škandálov, sú rešpektovaní, okolie k nim vzhliada. Teda všetko to, čo potrebuje elita, aby prežila na vychytenej adrese v meste, ktoré nikdy nespí.

Seriál Mala si to vedieť (Undoing) Fotogaléria - 5 fotiek Všetky fotky
Nicole Kidman predviedla fantastický herecký...

Cesty im skríži Elena Alvezová (Matilda De Angelis), ktorej syn dostane štipendium, aby mohol navštevovať rovnakú školu ako Henry. Týmto krokom si smotánka plní svoju „povinnosť“ pomôcť plebsu na ceste ku kvalitnému vzdelaniu. Samozrejme snahy tých najbohatších sú všade velebené, pretože robenie charity je cestou k ešte vyššiemu postaveniu. Elena sa však nalepí na Grace, pričom toto spojenie v prvých momentoch pôsobí veľmi zvláštne, až do času, keď svetom zbohatlíkov neprebehne správa, že Elenu beštiálne a chladnokrvne zavraždili.

Prichádzajú vyšetrovatelia, ktorí majú svoj názor na newyorskú smotánku a podľa toho sa k nej správajú a držia si odstup a je evidentné pohŕdanie ňou. Kto by už mal motív rozmlátiť mladej sympatickej žene hlavu kladivom, keď sa jej všetci zložili na školné pre jej talentované syna? To nedáva logiku! Až po kým sa nezačnú vyťahovať kostlivci zo skrine velebenej rodiny Fraserovcov. Ukáže sa, že prežívaná idylka bol len fake, Johnathan roky Grace podvádzal, nielen s Elenou, ktorá mu dokonca porodila ďalšie dieťa! Razom sa rodí nový škandál a všetky oči v meste sú nasmerované na zbytok rodiny, ktorú tlak celej verejnosti drví.

Stačí pár minút a už neodídete

Scenár a spracovanie jednotlivých epizód je také rafinované, že sa jednoducho od tohto seriálu nedá odtrhnúť. Skvelé obsadenie idú ruka v ruke s brilantnými hereckými výkonmi. Nicole Kidman je jednoducho skvostná. Jej postava si vyžadovala predviesť strach, pokoru, prekvapenie, ale v závere byť tou dominantnou osobou, ktorá preberie kormidlo.

Hugh Grant bol jej plnohodnotným partnerom. Úloha skrytého psychopata so syndrómom Boha bola preňho ako ušitá. Málokto by si zrejme trúfol povedať, že dokáže utiahnuť tento náklad, najmä po jeho predchádzajúcich a určujúcich úlohách.

Príbeh je prefíkane prepletený, všetko má svoj zmysel, logiku, postupne všetko do seba zapadá. No stále je tu veľký priestor pre pohrávanie sa s divákmi a po každej epizóde je otvorená možnosť pre slobodnú vôľu a kreativitu prizerajúcich sa, aby mohli hádať, kto môže byť beštiálny vrah.

Razom sa ukáže, motív malo čoraz viac osôb a tvorcovia sa nebáli pozornosť obrátiť aj proti možnému detskému páchateľovi. Záverečné rozuzlenie je drsné, smutné, logické a zároveň jednoduché. Vrah nezmizol z obrazovky, každý to tušil, avšak aj napriek tomu sa nechal uniesť celou peripetiou postupného skladania tejto mozaiky.

The Undoing je výbornou chuťovkou. V podstate nie je čo vytknúť, pretože sa spojili elementy, ktoré nič iné ako úspech priniesť ani nemohli. Treba sa len pohodlne usadiť a naplno si užiť túto minisériu plnými dúškami.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nicole Kidman #Hugh Grant #HBO #oseriáloch #Undoing