Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Penny z Teórie veľkého tresku je vyšinutá alkoholička s vodkou v ruke! A ide jej to skvele

Teória veľkého tresku je minulosťou. To už každý vie. Avšak dvanásťročné vysielanie si vybralo svoju daň. Účinkujúci herci získali síce celosvetovú a zrejme aj doživotnú slávu a rozprávkové bohatstvo, avšak reálne hrozí, že zostanú zaškatuľkovaní v ikonických úlohách. A to sa v Hollywoode nemôže stať! Preto sa v poslednom období rozbehli preteky, komu sa podarí uchmatnúť si novú rolu, dostatočne silnú a rozdielnu, aby ukázal, že nie je iba groteskná postavička.

28.01.2021 07:00
debata
Kaley Cuoco sa ukázala v novej hereckej polohe... Foto: HBO
kaley cuoco, letuška, Kaley Cuoco sa ukázala v novej hereckej polohe a bola skvelá!

Prvou z nich bola Kaley Cuoco (Penny), ktorá koncom minulého roka „priletela“ na obrazovky s jej novým seriálom The Flight Attendant (Letuška) a snažila sa ukázať, že vie robiť divy so svojím hereckým talentom. Šancu jej dala nová streamovacia platforma HBO Max, ktorá patrí pod najväčšie filmové štúdio na svete – Warner Bros. To isté štúdio, ktoré vyrábalo aj Teóriu veľkého tresku, a s ktorým herečka po jej skončení uzavrela exkluzívnu dohodu. Cuoco si šmahom zabezpečila pokračovanie svojej kariéry a odsúdila sa na úspech. Stoj čo stoj. V našich končinách bol a stále je dostupný na HBO GO.

Podarí sa jej vymaniť z minulej role?

Jej multimiliónová dohoda zahŕňa účinkovanie v seriáloch a filmoch, ale aj produkovanie. „Bývalá Penny“ sa teda pustila do práce a chňapla po zaujímavom námete, ktorý vychádza z novely autora Chrisa Bohjaliana. Príbeh seriálu The Flight Attendant (Letuška) v sebe miesi kombináciu drámy, ale štipku humoru, teda ideálnu kombináciu pre herečku, ktorá chce ukázať ďalšie svoje herecké kvality. Pointa je však vražedná.

Cassie (Cuoco) je letuška, vnútorne mentálne zlomená, navonok krásna a charizmatická. Počas letu do Bangkoku prekročí profesionálne hranice a zapletie s bohatým cestujúcim. Alex Sokolov (Michiel Huisman) jej za pár dní ukáže krásy mesta a ona si užíva pozornosť a divoký alkoholický trip. Záver ich zbesilej romantiky nemá tradičný koniec. Cassie sa prebúdza po boku jeho mŕtveho tela.

Pochopiteľne si nič nepamätá, po prehýrenej noci a spanikári. Začne za sebou zametať stopy, avšak veľmi rýchlo zistí, že smrť Alexa nebola náhoda a ona sa zamotala do obrovskej hry o peniaze, moc a sama mala ležať mŕtva s ním. Avšak najatý vrah spravil chybu, ktorú teraz musí napraviť. Rozbieha sa tak šialený sled udalostí, keď Cassie pátra po pravde, pritom bojuje so svojimi vnútornými démonmi z minulosti a alkoholovou závislosťou a popritom v pätách je jej FBI a aj profesionálny vrah, ktorú ju má potichu skántriť.

Základná zápletka je hutná a dej sa musí hýbať poriadnym tempom vpred, tvorcovia dostali len osem epizód na to, aby doňho vtesnali nielen ústrednú pointu, ale aj vedľajšie linky s vedľajšími postavami, ktoré však slúžia hlavnej hrdinke, aby sa postupne prehrýzla bludiskom vlastnej vyšinutej mysle a problému, do ktorého sa dostala.

Výborne vyskladaný príbeh

Prvé minúty seriálu môžu evokovať, že na scéne sa opäť objavila Penny, jej Cassie je naozaj výborne napísaná a komplexne zvládnutá postava. Občas sa nedalo ubrániť pocitu, že sa na obraze objavia jej bývalí kolegovia z komediálneho seriálu, pretože cielene bol vytvorený dojem, že tento seriál bude viac komediálny ako dramatický. Lenže Sheldon Cooper sa neobjavil a ostentatívne nezaklopal trikrát na dvere. The Flight Attendant má však veľmi rýchly rozbeh a diváka nešetrí.

Úvod ukazuje zaujímavý svet letušky, ktorá lieta po celom svete, pôsobí vždy milo, je dokonale upravená, šarmantná, koketná, sexi. Lenže je tu aj odvrátená strana mince. Nemá vlastný život, nemá naňho čas. Svoj byt neraz využíva len ako noclaháreň, jej domovom sú skôr luxusné hotely po celom svete.

Cuoco so svojím poňatím jej vdýchla zaujímavú polohu a rozpor. Cassie mimoriadne zaujímavý a farebný charakter, pri ktorom sa dá prejavom extrémne vybúriť a Cuoco s hrdosťou nastúpila na túto horskú dráhu a zvládla jazdu s eleganciou. Jej postava v sebe skrýva traumu z minulosti spojený s jej otcom alkoholikom, ktorý ju naučil piť už v útlom veku, pričom bola svedkom jeho smrti, keď obaja na mol opití mali autonehodu. Aby si uchránila krehkú psychiku, vytvorila si idylický obraz jej detstva, pričom ten sa jej rozpadá pri závode o jej život a postupne sa jej vynárajú reálne a mimoriadne zdrvujúce spomienky na katastrofálny život, ktorý viedla a snaží sa dať dokopy vzťah s vlastným bratom (T.R. Knight). Toho otec vždy prehliadal.

Penny z Teórie veľkého tresku je letuška! Fotogaléria - 4 fotky Všetky fotky
Hlavná postava sa zamilovala do mŕtveho nápadníka.

Príbeh sa pohráva s divákmi

Tvorcovia veľmi zaujímavo a kreatívne neotrepane ponúkli divákom možnosť sledovať rýchlu jazdu tohto seriálu. Vytvorili akési dva svety. Jeden mentálny, v ktorom Cassie stále komunikuje zo zosnulým Alexom a ten je zdrojom jej ďalších krokov pri pátraní po pravde a zároveň ju núti robiť niečo sama so sebou a vyrovnať sa so svojou minulosťou. Potom je tu ten reálny, v ktorom často koná úplne inak a všetko je doplnené vizuálnou mozaikou viacerých obrazov, ktoré ukazujú, čo robia postavy v tom istom, keď Cassie niekde vystrája a lieta po New Yorku ako kamikadze.

Práve jej nastavená mentálna schizofrénia a rozpor, ktorý v sebe dusí, je spúšťačom nepríjemných pocitov pre diváka. Neraz ide o absolútny diskomfort, pretože hlavná postava pôsobí mimoriadne otravne, kričí, pije, je úplne mimo. Samozrejme je to cieľ a tvorcom tento krok vyšiel na jednotku. Nejeden divák sa určite prichytí pri myšlienkach, že má sto chutí vypnúť televízor, lebo Cassie je neuveriteľné otravná, zaslúžili si facku cez hlavu a expresný lístok do prvého ústavu.

Cuoco si očividne užíva každú variáciu svojej postavy a dáva jej presne to, čo potrebuje. Humoru je tu ako šafranu a je aj zbytočný. Toto je naozaj plnohodnotná dráma okorenená malými komediálnymi vsuvkami. Postupne sa ukazuje tragédia hlavnej postavy a po negatívnych myšlienkach prichádza akási ľútosť nad ňou a divák jej chce dopriať happyend, ku ktorému smeruje. Tá cesta je však mimoriadne bolestivá a jej návrat k normálu je mimoriadne ťaživý. Jej zmierenie sa sama so sebou, priznanie si minulosti, chyby, ktoré spáchala, štýl života, ktorý viedla je zdrvujúci a ona padá na kolená.

Verdikt

Príbeh postupne, ako graduje, prináša zaujímavé zvraty, dejové vývrtky a jednoducho baví. Nie je vytvorený priestor na nudu. Všetko si kradne pre seba, pochopiteľne, Cassie, ktorá je zamilovaná do svojho mŕtveho milenca. Vedľajšie postavy (jej najlepšia priateľka a právnička v jednom, agenti FBI, ktorí len čakajú, kým im prinesú dôkazy, nájomní vrahovia, brat, kolegyňa, ktorá pácha priemyselnú špionáž) sú len akosi do počtu. No nerušia a majú svoj význam v deji.

The Flight Attendant je príjemným prekvapením. Všetko tu funguje, nič nedrhne, Kaley Cuoco valcuje na celej čiare. Navyše si tento seriál môžu pozrieť tí, ktorí neholdujú dlhým formátom. Osem častí spríjemní zopár zimných večerov. Prekvapením nie je, že druhá séria je už na ceste. Pričom malo ísť o jednorázovú minisériu.

Začína byť pomerne „vtipné“, ak sa pred štartom hovorí, že tvorcovia si pripravili príbeh, ktorý má úvod, jadro a záver a viac sa nakrúcať nebude. Tento seriál je teda ďalším, ktorý rozšíri mimoriadne dlhý zoznam „minisérii“, ktorý mali mať jednu sezónu a nakoniec to tak nebolo. V tomto prípade, našťastie, ide o dobrú správu. Záver prvej série otvoril zaujímavé možnosti, ako pokračovať v príbehu a druhá séria môže byť ešte lepšia!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kaley Cuoco #Teória veľkého tresku #HBO #oseriáloch #HBO Max #seriál The Flight Attendant