Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Takto to vyzerá, keď sa Netflix sekne! Očakávaná novinka si poriadne zavarila

Seriáloví fanúšikovia sa najviac báli leta, pretože práve počas tohto obdobia sa očakávalo, že najvýraznejšie udrú prvé následky jarnej koronakrízy a televíziám začne výraznejšie vyschýnať „prameň“. Čiastočne sa to naplnilo, štandardné televízie koncom jari museli zastaviť nakrúcanie a netrvalo dlho a museli nabehnúť na reprízy, pričom reštart nakrúcania sa očakáva v priebehu jesene. Diváci si budú musieť na pokračovania veľkých hitov počkať o čosi dlhšie, ako boli zvyknutí.

17.09.2020 07:00
cursed, katherine langford, Foto:
Mnohí dúfali, že seriál Cursed prinesie kvalitu ako kedysi Hra o tróny. Realita bola však iná.
debata

Štart novej televíznej sezóny 2020/2021 je prvýkrát v histórii iný, bezprecedentný a najmä žiadny. Ešte nikdy sa nestalo, že by najväčšia továreň na seriály a filmy nemala, čo ponúknuť v premiére a aj zvyšku sveta, ktorý takisto potrebuje zásobu nových sezón.

Avšak obavy rozptýlil Netflix, ktorý uprostred najväčšej uhorkovej sezóny priniesol ambicióznu novinku s názvom Cursed (Prekliata), od ktorej si sľubuje naozaj veľa, keďže hlavnou hviezdou je herečka Katherine Langford a prostredníctvom tohto počinu chce vyrozprávať inú verziu o kráľovi Artušovi a ikonickom meči Excalibur. Streamovacia jednotka medzi online televíziami si začína hýčkať „svojich“ hercov, ktorí v minulých rokoch sa objavovali v rôznych projektoch, prípadne si Netflix nárokuje ich objavenie.

Hviezda Netflixu v novom seriáli

To je aj prípad Langfordovej, tá sa objavila v seriáli 13 Reasons Why, ktorý sa nedávno skončil štvrtou sériou, pričom ona bola súčasťou prvých dvoch sezón. Stvárnila v ňom Hannah Bakerovú, ktorá sa stala obeťou znásilnenia, šikany, nepochopenia a nakoniec pod tlakom udalostí sa zabila. Svoj životný príbeh zaznamenala na trinástich audiokazetách, aby vysvetlila, pre mnohých, nepochopiteľný čin. 13 Reasons Why prelomil všetky komunikačné bariéry a tabu medzi svetom dospievajúcich a ich rodičov. Mnohí ho považujú za najkontroverznejší seriál posledných rokov najmä za otvorené znázornenie násilia, sexu, drog, šikany. Katherine Langford v ňom absolútne zažiarila a ukázala svoj obrovský talent a odniesla si niekoľko nominácii na prestížne ceny.

Avšak jej príbeh sa v seriáli skončil, no na Netflixe to nebol jej koniec. Práve naopak, bol to začiatok ďalšej zaujímavej kariéry. Medzičasom sa objavila vo viacerých áčkových hollywoodskych filmoch a potichu pripravila novinku Cursed, ktorá sa objavila v polovici júla. Tvorcovia zariskovali a oprášili starobylú a už miliónkrát vyrozprávanú tématiku o najznámejšom kráľovi Británie. Tým, že doteraz sa nepodarilo historicky úplne potvrdiť pravdivosť príbehu, všetko zostáva v rovine povestí a dohadov.

V novinke Cursed rušil už aj samotný kasting... Foto: Netflix
cursed, V novinke Cursed rušil už aj samotný kasting jednotlivých postáv. Problém zavŕšilo vykreslenie týchto charakterov.

Nový pohľad na známu legendu

Počas stáročí vzniklo viacero variácií nielen o Artušovi, ale aj o Merlinovi, Morgane a nielen to. Netflix sa rozhodol poňať bájny príbeh po svojom. Mnohí by si povedali, že super. Do popredia sa dostane pointa, ktorá doteraz bola prehliadaná, keď ikonické postavy majú na míle ďaleko od podoby, akú poznajú. Určite by bolo fajn pozrieť sa na začiatky týchto charakterov, lenže vo výsledku prvá séria Cursed narazila na kreatívne čudno.

Nosnou postavou sa stala Nimue v podaní spomínanej Katherine Langford. Je to zástupkyňa magického sveta plného kúziel, rôznych postavičiek, rituálov. Národ, ktorý žije ďaleko od ľudí, ktorí sa neustále rozťahujú, zaberajú čoraz viac miesta a národ nadprirodzených linčuje v mene Boha. Nimue bola odjakživa vytláčaná na okraj magickej komunity pre jej obrovské a nekontrolovateľné schopnosti. Považovali ju za prekliatu a zažíva peklo medzi vlastnými. Keď na ich komunitu príde rana osudu v podobe červených mníchov, ktorí majú ambíciu vyvraždiť všetko nadprirodzené, čo odporuje Bohu, Nimue dostáva novú životnú úlohu. Dopraviť magický meč čarodejníkovi Merlinovi.

Lenže Merlin je iba notorik, bez magickej moci, pretože meč, ktorý k nemu smeruje mu silu vzal. Má síce „kontakty“ so smrťou a márne sa snaží nájsť svoju pointu bytia, aby sa vyhol poprave, no na míle ďaleko od podoby, o ktorej dnes hovorí história. Navyše slúži psychopatickému, no mocnému kráľovi Utherovi, pod ktorého rozkazom sa vykonáva lynčovanie. Ako to už býva kráľa drží v hrsti jeho pomstychtivá matka, ktorá ťahá za nitky.

V krajine sa schyľuje k poslednej vojne o prežitie, no nadprirodzení tušia, že nemajú šancu vyhrať pre ich klesajúci počet a najmä krvavý konflikt je proti ich podstate. Do toho prichádza Artuš, ktorý nie je ani rytier, ani hrdina. Je to skôr potulný zlodej, ktorý Nimue skríži cestu a načas jej ukradne aj magický meč. Na päty im šliape chladnokrvný plačúci mních, mladý líder náboženských fanatikov, ktorý sám skrýva schopnosti. Postupne sa cesty hlavných postáv stretávajú, pretínajú, ale aj rozdeľujú, avšak ústredný je meč, tzv. budúci Excalibur, ktorý bude určovať osudy celej krajiny.

Zaujímavý príbeh iba na papieri

Paradoxne najzaujímavejšie pôsobí práve zápletka s mečom. Je to absolútny paradox, že najväčšiu zvedavosť vzbudzuje neživá vec, kým postavy sa márne snažia zaujať diváka. Cursed fatálne zlyháva na akejsi schizofrenickej kreatívnej slepej uličke. Scenáristi vytvorili pomerne otravné charaktery, ktoré sa neraz správajú veľmi nelogicky, otravne, trápne, pateticky. A nezachraňuje to ani multitalentovaná Langfordová, ktorá má mnoho svetlých momentov, ale aj veľa tých zlých. Práve jej postava sa má stať mocnou jazernou čarodejnicou, avšak cesta k prerodu nie je úplne atraktívna.

Hapruje aj samotné spracovanie. Na začiatku sa Cursed chce tváriť skôr ako rozprávka s historickými prvkami. Po pár epizódach po nástupe náboženskej tématiky chce divákovi vnútiť serióznu dramatickú linku, takisto ako aj blížiaca sa nemilosrdná vojna medzi národmi. Lenže ono to celé akosi nefunguje a skôr to evokuje kreatívny chaos ako ucelený a premyslený príbeh. Zaujímavé prvky temnoty vnáša do príbehu Excalibur, ktorý je vykreslený ako (možno) veľké zlo.

Podobne ako pri Pánovi prsteňov, tak aj v Cursed má ústredný magický predmet svoju vôľu, silu. Excalibur vie dodať obrovskú silu jedincovi, ktorého si vyberie, no postupne ho mení. Stáva sa postupne na ňom postupne závislý a meč ho začína kontrolovať, vštepovať mu túžbu po masakre, krvi. Nositeľ, ak nie je dostatočne silný, stane sa vraždiacim monštrom. Takto na závislosť doplatil aj Merlin.

Kvalitatívny deficit nezachránila ani skvelá... Foto: Netflix
cursed, katherine langford, Kvalitatívny deficit nezachránila ani skvelá herečka Katherine Langford v hlavnej úlohe ako Nimue.

Verdikt

Trošku úsmevne pôsobí aj kasting ostatných postáv. Netflix je známy svojou obrovskou snahou prinášať rodovú a sexuálnu rovnosť do svojich televíznych produktov. Avšak pri tomto seriáli sa dobre mienená iniciatíva minula účinku. Cursed v rámci prvej série dieru do sveta nespravil. Má ešte príliš veľa múch, ktoré by bolo vhodné doladiť, vycibriť. Navyše, čo je nezvyklé, občas prekvapili aj lacno pôsobiace špeciálne efekty.

Keď sa k tomu pripočíta nesúrodý, ba priam rozorvaný príbeh, postavy, ktoré majú problém sami so sebou, razom je problém dopozerať aj jednotlivé epizódy. Tvorcovia si mali hneď na začiatku ujasniť, či idú robiť čistokrvnú drámu alebo odľahčený žáner. Mali si vybrať prvú možnosť, pretože tento seriál by mohol byť skvelou drámou plnou náboženských fanatikov, krviprelievania, temnoty plynúcej z meča.

Vo výsledku Cursed sa dal pozrieť, no žiadne terno to nebolo. Ak by bola druhá séria, Netflix ju ešte nepotvrdil, chcelo by výrazné kreatívne zmeny. Ak by však seriál nepokračoval, nič by sa nestalo a veľmi rýchlo zapadne prachom zabudnutia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #oseriáloch #koronavírus #seriál Cursed #Katherine Langford #televízny reštart