Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Uf, totálny chaos! Netflix to prepískol s koncom najkontroverznejšieho seriálu

V posledných rokoch, vďaka rozmachu streamovacích online platforiem, zaznamenali nebývalý rozmach limitované minisérie, ktoré prinášajú zaujímavý a väčšinou ojedinelý námet, nevšedné spracovanie doplnené hviezdnym hereckým obsadením. Je to zaručený mix, ktorý na seba upúta pozornosť miliónov divákov a tým aj enormnú sledovanosť. Tiež je pravda, že sa rozmohol trend, keď sa vo veľkom prehodnocuje „životnosť“ minisérií, pretože s veľkým ohlasom prichádza hlad divákom, ale aj televízií po ďalších pokračovaniach a tým sa mení taktiež celý formát. Miniséria už nie je tým, čo bývala kedysi.

06.08.2020 07:00
13 Reasons Why, Foto:
Pôvodne plánovaná miniséria sa dočkala až štyroch sezón na Netflixe.
debata

S tým prichádza aj patričné riziko recyklovania námetu, prípadne jeho rozširovania, ale aj udržanie pri živote všetky postavy s hutným príbehom. Lenže, ako to už býva, nie vždy sa to podarí. To je aj prípad seriálového hitu 13 Reasons Why z dielne Netflixu, ktorý sa toto leto skončil po štyroch sériách. Pôvodne totiž malo ísť o jednorázovú minisériu, ktorá priniesla mrazivý, znepokojujúci, drsný a ľudsky zničujúci pohľad na život tínedžerov z americkej strednej školy Liberty High. Neraz sa opakovala veta, že strednú školu buď prežiješ alebo nie. V tomto seriáli to bola nosná téma.

Raketový štart, postupný úpadok

Prvá sezóna pôsobila ako zjav. Ešte nikdy predtým nemal nikto odvahu nakrútiť a najmä hovoriť o šikane najrôznejších formách, drogách, sexuálnom násilí, ale aj samovražde s takou otvorenosťou ako 13 Reasons Why. Veď aj preto sa proti Netflixu strhla niekoľkoročná vojna puritánskych združení, ktoré žiadali okamžité zrušenie a stiahnutie z programu.

Nepáčilo sa im ukazovanie neraz krutej reality mladej generácie na prahu dospelosti, ktorá neraz stratila smer a pointu života. Dlhé roky streamovací gigant dokázal odolávať, až nakoniec sa pred časom zlomil a vymazal kľúčovú scénu a celú pointu prvej série, keď obeť šikany a znásilnenia Hannah Bakerová spácha samovraždu. Táto scéna predviedla odchod mladej ženy z tohto sveta od začiatku do konca. Herečka za svoj bravúrny výkon si vyslúžila nomináciu na Zlatý glóbus.

Protesty konzervatívcov

Nenadarmo pred každou epizódou je upozornenie a kontakty pre osoby, ktoré prežívajú rôzne formy násilia, šikany, problémami s drogami, alkoholom. 13 Reasons Why je emočná nálož a veľmi ťažko sa pozerá na tento počin. Je však životne dôležitý ako osveta a najmä neraz dáva aj návod, ako prežiť a nájsť východisko zo zdanlivo bezvýchodiskovej situácie. Každý to zažil, byť tínedžerom nie je ľahké, všetky fyzické, psychické zmeny, keď sa k tomu pripočítajú problémy v škole, rodine, nie je vôbec ťažké zísť na šikmú plochu.

Aj preto sa Netflix rozhodol s týmto seriálom pokračovať aj ďalšími sezónami, aby rozvinul ďalšie kontroverzné témy, ktoré lomcujú nielen americkým rodinami. Kým však prvá séria bola unikátnym televíznym počinom, keďže sa tvorcovia spoliehali na fakt, že majú iba jednu šancu ukázať svoj um, nasledujúce série už nevedeli nadviazať na predchádzajúci úspech.

Druhá séria mala ambíciu akosi lapať po stebielku, no utopila sa vo vlastnom príbehu. Bolo už poznať, že scenáristi tlačia na pílu a chcú akosi ešte rozvinúť nielen nosnú tému samovraždy Hannah Bakerovej (Katherine Langford), ale museli prirodzene dať nadstavbu preživším postavám a ich príbehom. Nezachránili to ani brilantné výkony mladých hercov.

Obrovské sklamanie, v poslednej sérii spravili... Foto: Netflix
13 reasons why, dylan minnette, Obrovské sklamanie, v poslednej sérii spravili scenáristi z hlavného hrdinu poloblázna.

Reštart počas trojky

Tento prešľap si uvedomovali všetci a preto prišla výrazná zmena s prichádzajúcou treťou sériou. Ukončil sa príbeh s Hannah a priestor dostala nová pointa, ktorá dovolila dať rozlet preživším postavám a ukázať ich život po samovražde pre niekoho lásky, kamarátky, ale aj objekte sexuálnej túžby. Tretí rok vysielania sa nezaobišiel bez smrteľnej zápletky. Tentokrát tvorcovia sa rozhodli poriadne provokovať a vyšlo im to.

„Zabili“ najväčšieho záporáka seriálu a celú sezónu sa hľadal jeho vrah/vrahovia. Divák sa ocitol na morálnej križovatke a bol nútený rozmýšľať a rozhodnúť sa, či išlo o správny čin a karmu, keď nenávidený Bryce Walker dostal, čo mu patrilo. Alebo aj napriek všetkému, čo dokázal mladý muž odporné vykonať si krutú smrť nezaslúžil. Medzitým sa na obrazovkách stále odohrávali príbeh s alkoholom, drogami, diváci videli aj mužské znásilnenie, príbeh sa dotkol aj problematiky zbraní na stredných školách.

Vždy pointou zostávala túžba po obyčajnej láske a pochopení, ale najmä intímny pohľad na psychiku mladých ľudí, ktorí doslova prosili o súcit a pomocnú ruku. Avšak už bolo cítiť, že niekdajšia kruto realistická dráma sa stáva science fiction a ťažko sa verilo, že by sa skupinke tínedžerov mohlo diať to, čo im tvorcovia prichystali.

Podaril sa koniec?

Toto leto prišla štvrtá séria, ktorú Netflix označil za poslednú a dobre spravil. Oproti prvým trom ju skrátil o tri časti, s divákmi sa 13 Reasons Why rozlúčil s desiatimi epizódami a aj to bolo veľa. Zrejme zostane záhadou, prečo sa tvorcovia rozhodli spraviť z hlavného hrdinu Claya (Dylan Minnette) vyšinutého psychopata. S jedinými rýdzo pozitívnym hrdinom spravili poriadny obrat.

Na konci seriálu sa uňho prejavili obrovské psychické problémy, ktoré predtým neboli vôbec naznačené. Zrazu sa objavili, po konci tretej série, keď Claya spájala s partiou obrovská psychická ťažoba. Falošne obvinili z vraždy Bryca jeho dobrého priateľa Montyho, ktorý patril medzi najväčších násilníkov. Montyho za tento čin vo väzení zabili.

Posledná séria sa zamerala na vykúpenie a priznanie svojich činov a vyrovnania sa so samým sebou. Najväčšou záhadou bol hon na partiu tínedžerov, ktorí sa ocitli v kúte a niekto ich nútil priznať sa. Za tie roky mali toho na rováši viac ako dosť. Teda niektorí. Na každom sa zničená psychika prejavila inak. Niekto zapieral, niekto sa topil v alkohole, iný zas sa tváril, že sa nič nestalo. Pre vybraných bol smrť dvoch grázlov vykúpením a šancou prežiť. Výrazne sa zmenil aj tón celého seriálu. Tvorcovia ho nakrútili s hororovými prvkami a snažili sa preniesť na diváka vnútorný nepokoj, čo sa im príliš nedarilo.

Po štyroch rokoch sa diváci... Foto: Netflix
13 reasons why, Po štyroch rokoch sa diváci "dočkali" maturitného plesu, avšak mnohé postavy sa ho nedožili.

Verdikt

Tento seriál bol vždy ťažkým a ťažko stráviteľným sústom. Každá séria bola ako horská dráha. Najprv veľmi ťažko sa driapala nebezpečne vysoko. Zvyčajne prvá polovica každej série bola skôr ťažkopádna, neraz nudná a príbeh sa len zamotával. Správny fanúšik už vedel, že stačí len vydržať a potom príde pravá zbesilá jazda, ktorá bude zadosťučinením pre každého.

Pri štvrtej sérii to nebolo inak, avšak rozuzlenia už nemali takú silu. Absolútnym emočným trhačom bola smrť Justina (Brandon Flynn). Práve pri tejto postave všetci dúfali, že sa dočká happy endu. Scenáristi sa rozhodli inak a to je škoda. Rozlúčka s ním bola však nádherná a ťažko si predstaviť, že by niekto pri nej neuronil úprimné slzy.

Nakoniec sa horor na strednej školy skončil a cesty partie sa rozišli. Akosi bez problémov hodili minulosť za hlavu a boli pripravení vykročiť do žiarivej budúcnosti. Rozlúčková séria bola jednoducho povedané zvláštna. Možno v mnohých smeroch aj zbytočná a najmä minula sa účinku. Správu, ktorú chceli tvorcovia doručiť skrz pohľad na psychiku postáv, sa nepodarilo doručiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #13 Reasons Why #oseriáloch