Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Bridget Jonesová vie byť poriadna mrcha! A sem tam poriadne trápna

Časy, keď seriály boli niečím druhoradým, podradným sú dávno preč. Rovnako ako prístup hercov, ktorých najvyššou ambíciou sa dostať na filmové plátna. Dnes sa deje presný opak a aj tie najväčšie hviezdy sa uchádzajú byť súčasťou špičkových seriálov, ktoré sa v posledných rokoch produkujú.

18.06.2020 07:00
Renée Zellweger, what if, what/if Foto:
Zellweger sa predstavila v prekvapujúco negatívnej úlohe. Hrať mrchu jej išlo, mala však aj slabé chvíle.
debata

Kvalitatívna úroveň seriálov je čoraz častejšie vyššia ako kedysi nablýskané hollywoodske blockbustery. Ďalšou z veľkých hviezd, ktorá sa nechala zlákať na účinkovanie v seriáli je oscarová herečka Renée Zellweger, ktorej prischla nálepka popletenej Bridget Jonesovej, aj napriek tomu, že vdýchla život rôznym postávam.

Zellweger dostala hlavnú úlohu v psychologickej dráme What/If z dielne Netflixu. Práve tento streamovací gigant chrlí čoraz viac vlastnej tvorby a chystá sa na horšie časy, keď čoskoro príde o vysielacie práva na seriály iných televízií a štúdií, ktoré postupne spúšťajú vlastné streamovacie služby. Netflix sa čoraz viac bude musieť spoľahnúť len na vlastné programy a relácie, preto skúša rôzne formáty a žánre, aby zistil, čo na divákov zaberie a čo nie.

Desaťdielna miniséria What/If ponúka uzavretý príbeh, tzv. antológiu, ktorá v prípade úspechu môže, ale aj nemusí pokračovať s pôvodnými postavami a príbehom. Doteraz Netflix dokazoval, že má šťastnú ruku na seriály a len máloktoré sa končili po prvej série. Pri What/If toto presvedčenie o zaručenom úspechu akosi pokrivkáva a nezachraňuje to ani účasť oscarovej herečky, ktorá síce robí čo môže a patrí k tomu najlepšiemu, čo seriál ponúka. No charizma je pomerne málo na to, aby utiahla desať hodinových epizód.

Pointa seriálu nie je vôbec originálna a stará ako ľudstvo samo. Je postavená na túžbe. Byť bohatý, vplyvný, mať moc, riadiť ľudí, robiť dobre egu, mať to, po čom každý túži a nemôže si na to siahnuť. Ako to už býva, len ten, kto má nekonečné bohatstvo si namieša život tak ako chce. Hybnou silou je Anne Montgomery (Zellweger), miliardárka, spisovateľka, filantropka a najmä nekonečná intrigánka holdujúca v manipulovaní slabších, teda tých, ktorí sa prebíjajú životom dňom za dňom.

Oproti nej stojí až nechutne idylický manželský pár. Sean (Blake Jenner) a Lisa (Jane Levy), ich čerstvé manželstvo je plné lásky, pochopenia, ideálov a presvedčenia, že ich idylka vydrží naveky vekov. Kým Sean je záchranár a bývalý hráč baseballu, ktorého stále prenasleduje škandál, na základe ktoré ukončil kariéru, Lisa je ambiciózna riaditeľka medicínskeho start-upu a verí, že jej liek vylieči rakovinu. Chce zachrániť životy, nielen detí, ženie ju vpred smrť jej malej sestry. Aby Lisa mohla zrealizovať svoj sen, potrebuje peniaze.

Nebol to osud, ani náhoda, že sa Seanovi a Lise pretli cesty s Anne. Tá si k sebe pripútala mladý pár a dopriala im potrebné milióny a moc. Nebolo to zadarmo. Sean musel niečo pre Anne spraviť. Zápletka, ktorá podobá na film Nemravný návrh však v sebe skrývala o čosi viac. Celých desať častí pár následnej bojuje s následkami osudovej noci. Lisa je presvedčená, že išlo o sex, Sean viazaný mlčanlivosťou nechce ohroziť kariéru svojej milovanej ženy. Ich idylka dostala veľmi rýchlo trhliny a vzájomné podozrenia a moc peňazí im postupne trávi dušu. Anne sa s povestným úsmevom len prizerá a užíva túto kratochvíľu, ktorú jej dovolilo bohatstvo.

Rýchlo nastupujúca nuda

Vedľajšie zápletky tvoria len vatu celého príbehu. Je tu pár, ktorý je spolu od strednej. Manžel verí v nekonečnú lásku, kým jeho žena túžiaca po lekárskej kariére udržuje intímny prospešný vzťah s kolegom, s ktorým čaká dieťa. Ambície ju nepekne dobehli. Potom je tu homosexuálny pár, ktorý túži po nevšedných sexuálnych dobrodružstvách. Kým jeden člen páru je zdržanlivý a obáva sa okúsiť svoje hriešne chúťky, jeho partner ho podporuje a dopriava ju všetko, po čom túži. Netušia, že sa chytajú do pasce a ich láska môže ochladnúť.

Prirodzene na seba púta pozornosť okolo trojuholníka Anne, Sean a Lisa. Ich príbeh je pomerne zaujímavý, no po čase začne nudiť a do rozuzlenia, ktoré rozhodne nie je prekvapujúce je ďaleko. Keby mal seriál menej epizód, vedel by si udržať tempo, ktoré by udržalo pozornosť diváka.

Takto po dvoch troch častiach už kríva. A nezachraňuje to ani Zellweger, ktorá v úlohe naozaj exceluje. Je vidno, že si polohu intrigánky užíva plnými dúškami, predsalen je rola, v ktorej ju jej fanúšikovia ešte nevideli a je skvelým opozitom voči Bridget Jonesovej. Proti jej snahe ide spomínané rozloženie príbehu a časom sa jej afektovaný prejav zunuje a rovnako polezie na nervy aj Sean s Lisou.

Verdikt

Akosi sa dá vždy priehľadne vytušiť, čo sa bude ďalej diať, čo budú postavy hovoriť a počiatočné nadšenie z premyslenej manipulácie, intrigovania a ukážky toho, ako asi žijú tí najbohatší ľudia sveta postupne mizne. V polovici série rastie nutkanie všetko uťať a pustiť si poslednú epizódu a celé rozuzlenie. A možno to aj recept, ako What/If sledovať. Stačí len niekoľko pár epizód na začiatok na zoznámenie sa s postavami a jednoducho pointou a potom rovno preskočiť na záver.

Práve What/If je dôkazom, že nie každé zlato sa bliští. Nemusia stačiť ani overení tvorcovia stojaci za niekdajším hitom Revenge (Pomsta), potom hapruje aj hviezdna hlavná postava, ktorá nevie zachrániť zle uchopený námet a rozpačité dielo je na svete. Potom sa stane, že doteraz neomylný Netflix ponúkne akýsi polotovar, bez ktorého sa väčšina divákov zaobíde.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #Renée Zellweger #oseriáloch #What/If