Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Tento seriál sa s vami kruto pohrá! Budete fandiť najväčšiemu psychopatovi

Keď sa povie Netflix, správny seriálový fanúšik už vie, že dostane prvotriednu kvalitu. Zas a znova sa potvrdilo ešte počas minuloročných Vianoc, keď sa k divákom dostala dlhoočakávaná druhá séria psychologickej drámy s názvom You (Ty). Viac ako ročné čakanie na pokračovanie bolo to napätejšie, že opraty na seriálom plnohodnotne prebral streamovací gigant a všetci boli zvedaví, či udrží vysoko nastavenú latku z prvej série alebo ju dokonca posunie ešte vyššie. Ako sa ukázalo, druhá možnosť bola tá správna.

02.04.2020 07:00
you, seriál you, penn badgley, Victoria Pedretti, Foto:
Druhá séria predviedla zvraty a koniec, ktorý naozaj nikto nečakal.
debata (1)

Prvá séria sa objavila na obrazovkách ešte v septembri 2018 a seriál vstúpil do seriálového sveta pomerne nenápadne. Niet sa čo čudovať. Svetový knižný hit z pera Caroline Kepnesovej spracovala malá americká káblová televízia Lifetime. Aj napriek tomu prvá séria netratila na vizuálne a rozhodne nie na pointovej kvalite. Obrovskú zásluhu má na tom herec Penn Badgley, ktorý získal celosvetovú slávu vďaka kultovému seriálu Gossip Girl. V ňom stvárnil nenápadného a prehliadaného Dana Humpreyho a diváci si ho zafixovali ako toho „dobrého“.

Hit na druhý pokus

Prišiel však seriál You a Badgley ukázal svoje prvotriedne herecké kvality. Jeho Joe Goldberg je plnohodnotný psychopat, sociopat, emočný blázon, ktorý síce žije nenápadne a nikto by o ňom nepovedal krivého slova, no v súkromí sa mení na stalkera. Vytipuje si svoju „obeť“, sleduje ju, fantazíruje o spoločnom živote.

Ženy sú v absolútnom ohrození, ak podľahnú jeho „podivínskemu“ kúzlu. S kamenným výrazom ukazuje lásku, ale aj temnú stranu a bez mihnutia oka vraždí, klame, prispôsobuje si skutočnosti a najmä bezchybne za sebou zametá stopy a nikoho by ani len nenapadlo, že práve Joe je sériový vrah, veď navonok pôsobí ako dobrý priateľ a ideálny sused.

Trailer k druhej sérii hitu You.

Poučná sonda

Ústredná zápletka je viac ako desivá a k tomu aj aktuálna. Seriálové spracovanie You je určené mladším ročníkom, čo však nediskvalifikuje ani ich rodičov. Pre všetkých bude určite poučné vidieť, ako funguje svet sociálnych sietí, keď sa ich chopí narušený jedinec. Ako málo stačí na to, aby užívatelia o sebe prezradili až príliš veľa a pritom ani len netušia, že to robia. Selfie, statusy, fotky toho, čo dennodenne robia, to všetko zanecháva nezmazateľnú stopu a omrvinky pre tých, ktorí sa až chorobne zaujímajú o životy druhých.

Najväčšiu slávu prvá séria zažila až o niekoľko mesiacov po premiére, keď sa dostala na Netflix. V priebehu niekoľkých týždňov vystrelil na vrchol rebríčka obľúbenosti. Stačil iba mesiac, aby si You pozrelo 40 miliónov užívateľov. Bolo teda jasné, že Netflix tento seriálu už nepustí. A stalo sa. Televízia Lifetime sa vzdala kvôli finančnej záťaži produkcie a všetko pod svoje krídla prebrala svetová jednotka medzi online televíziám.

Pre herca Penna Badgleyho je úloha v seriáli... Foto: Netflix
you, seriál you, penn badgley, Pre herca Penna Badgleyho je úloha v seriáli You životnou rolou.

Fandíte psychopatovi a to vôbec nevadí!

V decembri 2019 prišla druhá – desaťdielna – séria a ten kto by si myslel, že nastane únava materiálu alebo opakovanie toho istého, tak sa mýli. Príbeh sa vrátil s plnou palebnou silou a priniesol to najlepšie z prvej série a dvojke pridal veľa nového. Joe, teda už Will Bettelheim, opustil New York, keďže jeho „osudová“ láska s Beck nedopadla ako si predstavoval a musel ju navždy upratať, aby ho neodhalila. Utiekol do Los Angeles, aby začal odznova. S čistým štítom.

Ďalšia osudová láska na sebe nenechá dlho čakať. Je ňou Love Quinn (Victoria Pedretti), ktorá v roku 2018 excelovala v netflivskom hororovom seriálu The Haunting of Hill House. Tentokrát sa Joe alias Will zapletie nielen s Love, ale aj jej bohatou rodinou, ktorá skrýva mnoho kostlivcov v skrini a postupne zisťuje, že proti nemu stoja ťažkí súperi a ešte väčší psychopati.

Seriál je absolútne paradoxný v tom, že divák úplne prirodzene drží palce a sympatizuje s ústredným vyšinutým charakterom, keďže vďaka jeho vnútorným dialógom akoby chápal pohnútky jeho konania. A pritom si ani neuvedomí, že stojí za zlej strane barikády a v štandardnom živote by mal brať nohy na ramená a utekať.

Trailer k prvej sérii.

Verdikt

Druhá séria s pribúdajúcimi epizódami, ktorá ani jedna nie je nudná, servírovali rôzne náznaky prichádzajúcich zvratov, ktoré sa v konečnom dôsledku vyvinuli úplne inak a divák len bez dychu pozeral na kvalitné scenáristické kľučky. Záverečné rozuzlenia v poslednej epizóde šokuje, prekvapí, znepokojí a zároveň pokračuje vo prekrútenom vnímaní dobrého a zlého a razom panuje radosť, že prichádza akýsi happyend, ktorí je vykúpený krvou nevinných. Priam dokonale šialená hra s divákmi zafungovala aj po druhýkrát.

A to nie je všetko! Netflix potvrdil aj tretiu sériu pre rok 2021. Fanúšikovia seriálu si tak budú musieť znova poriadne dlho počkať, kým znova uvidia svojich „obľúbených“ psychopatov v ich ďalších zvrátených osudoch. Vyzerá to tak, že hlavný hrdina si našiel novú obeť. Úbohá žena netuší, čo ju čaká…

You je v konečnom dôsledku symbolom sviežeho vetra v žánri psychologickej drámy, ktorá na obrazovky je tak vzácna. Seriál je poučný, nákazlivý, pochopiteľne sporadicky naivný, prehnaný, hyperbolizovaný, pointa však zostáva zachovaná a každá epizóda prináša zaujímavé zákruty a neexistuje priestor na nudu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #Penn Badgley #oseriáloch #You #koronavírus