Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Do tretice skvelá séria! Toto je jediný seriál, ktorý profituje z výmeny hercov

Je len jeden seriál na svete, ktorý sa nebojí vymeniť kompletne celé obsadenie a ešte z toho aj profituje. Netflix so svojou najúspešnejšou historickou drámou The Crown (Koruna) spravil z najväčšieho strašiaku doslova prednosť. Veď čo je najhoršie pre seriál, keď sa jedna z hlavných postáv rozhodne po rokoch odísť alebo ju treba preobsadiť?

26.03.2020 07:00
the crown, olivia colman, tobias menzies, Foto:
Olivia Colman a Tobias Menzies ako kráľovná Alžbeta II. a princ Phillip.
debata

Je len málo seriálov, ktorým sa podarilo prežiť aj s pozmenenou „posádkou“, avšak The Crown na tom postavil celú reklamnú kampaň pre nedávno vypustenú tretiu sériu. A opäť sa Netflixu zadarilo.

Jedinečný životopisný seriál o živote Alžbety II. zaujal od prvej série, intímny príbeh o britskej kráľovskej rodine je skvostom, úžasnou sondou do čias, keď na mladú Alžbetu dopadla ťažoba kráľovskej koruny a povinností a navždy sa zmenil jej život. Stala sa vecou verejnou, národným majetkom, osobou, ktorá so železnou pravidelnosťou musí popierať samú seba a konať v záujme krajiny.

Počas prvých dvoch sezón bola seriálovou kráľovnou herečka Claire Foy, ktorá predviedla priam nadľudský výkon. Lenže hlavný autor seriálu Peter Morgan ešte pred prvou klapkou jasne povedal, že seriál bude mať šesť sezón a každé dve sa bude meniť obsadenie, aby sa hodnoverne reprodukovalo starnutie britských monarchov. O to je väčšie prekvapenie, keď nedávno bolo oznámené, že plány sa menia a The Crown prekvapujúco vyvrcholí už piatou sériou, v nej kráľovnú stvárni herečka Imelda Staunton, pre Slovákov známa najmä z Harryho Pottera, kde stvárnila zlú čarodejnicu Umbridgeovú.

Ohrozená kvalita?

Avšak obrovská pozornosť bola venovaná nateraz najnovšej tretej sérii. Nikto sa nebál o úroveň seriálu, ten znova predviedol prvotriedne divadlo. Všetci s veľkou nedočkavosťou čakali na nové herecké zloženie. A Netflix divákov poriadne potrápil, na tretiu sériu sa čakalo takmer dva roky. „Novou“ Alžbetou sa stala prestížnymi cenami ovenčená herečka Olivia Colman.

Netflix je povestný veľmi starostlivým kastingom, pri tomto seriáli prebieha extrémny prísny výber a opäť to vyšlo. Ku Colmanovej sa pripojila aj Helena Bonham Carter ako princezná Margaret, Tobias Menzies prevzal po Mattovi Smithovi úlohu princa Phillipa, vojvodu z Edinburghu.

Najnovšia séria zahrnula obdobie medzi rokmi 1964 – 1977, teda ťažké hospodárske, politické časy. Tvorcovia hneď v prvej scéne veľmi taktne a prefíkane uviedli novú predstaviteľku kráľovnej. Išlo o jej fotenie a tvorenie portrétu, pričom vedľa seba boli obrazy mladšej verzie a aktuálne, pričom už Olivia Colman trefne poznamenala so znepokojením v hlase, že starne. Klasický suchý britský humor odštartoval skvelú tretiu sériu, ktorá priniesla v každej epizóde silné príbehy a pohľady na vtedajšiu komplikovanú dobu.

Neľahké britské časy

Striedanie vlád, premiérov, neúspešné pokusy o reštart hospodárstva, do toho tvrdá kritika monarchie, čoraz hlasnejšie nápady o zrušení privilégií kráľovskej rodiny. Nechýbajú škandály, ktoré tradične mala na svedomí rebelská princezná Margaret. Umiernené jednanie Alžbety II., ktoré ju nedovoľovalo sa správať ako citlivá osoba, člen rodiny. Neustále bola tlačená konať ako kráľovná, bez ohľadu na členov rodiny. Olivia Colman predviedla brilantný výkon, spolu aj s ostatnými kolegami. Hneď po prvej epizóde sa rozplynuli obavy o podobe seriálu.

Výmena obsadenia dokonca prospela celému deju. Nové tváre, trochu staršie, priniesli svieži vietor, vdýchli iného ducha jednotlivých postávam, pričom boli stále vyobrazené s obrovskou úctou a citom. Príjemným prekvapením boli predstavitelia princa Charlesa a princeznej Anne (Josh O'Connor a Erin Doherty).

Najnovšia podoba seriálovej britskej kráľovskej... Foto: Netflix
the crown, Najnovšia podoba seriálovej britskej kráľovskej rodiny v hite The Crown.

Nenútená lekcia dejepisu

Seriál znova dokázal nenútenou formou v plnej miere edukovať a rozširovať obzory svojmu publiku, asi len málokto z mladšej generácie tušil, čo sa v tom čase odohrávalo v Británii a ako to vnímali a konali jednotliví členovia britskej kráľovskej rodiny. Rozvíjali sa aj ich osobné dejové linky, ich vnímanie sveta, monarchie, okolia. Stále udivoval aj chladný vzťah medzi Charlesom a Alžbetou II., ktorý ich sprevádza od jeho narodenia. Práve toto ich (ne)spojenie dokázalo stále udivovať a aj bolestne zasiahnuť diváka.

Nakrúcanie štvrtej série je v plnom prúde, nateraz nie je jasné, či výsledok uvidí svet ešte v tomto roku alebo si Netflix podrží tento tromf do toho nasledujúceho. Každopádne, bude sa opäť na čo pozerať, keďže zotrvá ešte aktuálne obsadenie, pre ktoré to však bude finálna séria. Lákadlom pokračovania bude, bezpochyby, princezná Diana. V tretej sérii sa už objavila aj dnes kontroverzne vnímaná Camilla, určite bude zaujímavé sledovať rozpútanie zákopovej vojny medzi osudovými ženami princa Charlesa.

Tretia séria priniesla ako celok priniesla bezchybné herecké výkony, hutnú atmosféru, vizuálne do detailov spracované divadlo. Nepotvrdili sa dohady o klesajúcej úrovni s príchodom nových hereckých predstaviteľov. Prvotná prirodzená zvedavosť veľmi rýchlo vtiahla divákov a tí expresne možno zabudli alebo lepšie povedané sa stotožnili s novým obsadením. Je len veľká škoda, že sa Netflix rozhodol skrátiť tento seriál o jednu sezónu. Pôvodne sa plánovalo šesť sezón, nedávno však potvrdil, že piata bude posledná.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #Helena Bonham Carter #The Crown #oseriáloch #Olivia Colman