Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Tomu sa hovorí paradox! Prečo niektoré seriály zbytočne pokračujú a tento nie?

Európa v posledných rokoch stále častejšie a údernejšie ukazuje, že vie produkovať mimoriadne hodnotné seriály, ktoré kvalitou ďaleko predčia aj tie z USA.

11.06.2020 07:00
bodyguard Foto:
Seriál Bodyguard márne čaká na potvrdenie druhej série.
debata

Po prekvapení v podobe Času čarodejníc (A Discovery of Witches) z dielne televízie Sky, ešte na jeseň 2018 BBC predstavila politickú drámu Bodyguard s Richardom Maddenom, ten sa zaskvel v prvých troch sezónach Hry o tróny ako Rob Stark. Seriálu sa dostalo omnoho väčšej pozornosti, keď ho neskôr prebral Netflix do celosvetovej distribúcie a ako očaril Britov, podmanil si aj zbytok sveta.

V samotnej Británii sa šesťdielna dráma stala doslova hitom, ktorú komentovali aj samotní politici pre autentickosť deja. Poslednú časť dokonca sledovalo 17 miliónov divákov a dosiahla takmer 50% podiel na trhu. Britské ostrovy boli počas šiestich týždňov vysielania doslova bez dychu, keď sa ulicami Londýna preháňal osobný strážca David Budd.

Za seriálom stojí showrunner Jed Mercurio, ktorému doma prischol titul geniálneho televízneho tvorcu a aktuálne hľadá cesty, ako zrealizovať druhú sériu. Bodyguard bol pôvodne zamýšľaný ako jednorázová miniséria, obrovský úspech však mení plány.

Britská produkcia znova ukázala, že nepotrebuje zbytočný balast na prerozprávanie kontroverzného deja. Stačí divákovi sprostredkovať chladnú pointu a výsledok v podobe absolútneho angažovania sa razom prirodzene dostaví. V tomto smere Bodyguard svoj účel splnil do bodky.

David Budd bol britským elitným vojakom, teraz je v pozícii veterána trpiacim posttraumatickým stresom, jeho manželstvo sa ocitlo v slepej uličke. Tvorcovia sa síce okrajovo, ale o to trefnejšie trafili do problematiky vojnových veteránov v európskom poňatí. Na túto tému sú experti americkí filmári, ktorí mimoriadne radi a neraz prehnane o nej hovoria.

V prípade Bodyguarda táto dôležitá téma bola využitá na rozbeh celého seriálu. Budd je ťažký profesionál, v práci vie odfiltrovať svoje traumy, v súkromí ho démoni razom dobehnú, stačí zavrieť za sebou dvere. Keď zabránil teroristickému útoku vo vlaku, otvoril si cestu k ochrane tých najvyšších ústavných činiteľov.

To len zvýšilo tlak na jeho psychiku a neraz sa zdalo, že to nezvládne. Pridelili mu kontroverznú ministerku vnútra Juliu Montagueovú (Keeley Hawes), ktorá mala našliapnuté „zostreliť“ premiéra zo stoličky. Británia sa zmieta v teroristickom kŕči a dennodenne žije v strachu. Ministerka bola zástankyňou tvrdého postupu voči islamskému terorizmu, ktorý zovrel Európanov. Pripravila kontroverzný zákon, ktorý by otvoril dvere pre sledovanie obyčajných ľudí. Prirodzene sa do ulíc nahrnuli davy protestujúcich, čo len vybičovali napätú situáciu v krajine. Ministerka sa stala terčom číslo jeden.

Príbeh je spracovaný s typickým britským chladom a pragmatizmom, v čom spočíva celé čaro seriálu. Neraz sa môže stať, že divák nadobudne pocit, že sleduje skôr dokumentárny film, ako hraný seriál, keďže atmosféra je vykreslená tak autenticky a vierohodne. Tvorcovia sa trafili do čierneho. Nechýbajú politické hry, podrazy, atentát na ministerku, všetko dokresľuje brilantný výkon ústredného dua hlavných postáv.

Madden zvláda svoju postavu so cťou a divák má z neho neustály nepokoj, keďže aj on môže byť strojcom smrtiaceho plánu voči ministerke. Hawesová ako chladná a odmeraná ministerka vnútra je skvostom. Herečka si ide vo svojej úlohe ako píla, navonok je sebavedomá, priamočiara, mimoriadne rozhľadená a presvedčená o svojej pravde. Nechýba ani civilné zobrazenie a vykreslenie „terminátorky“ ako človeka, ktorý potrebuje pohladenie, uzemnenie.

Šestica epizóda je využitá s maximálnym potenciálom, nie je priestor na zbytočné prestoje, zápletky sú dotiahnuté do posledného detailu a seriál šokuje v každej časti a sú momenty, ktoré by nepredpokladal ani ten najväčší seriálový fanúšik. Bodyguard je dokonalým zrkadlom aktuálnej bezpečnostnej a aj politickej situácie nielen v Británii, ale aj Európe.

Rozvadená politická scéna, nekonečná korupcia, boj o moc a nezáujem o životy voličov. Tí žijú v nechránených uliciach a neuvedomujú si, že neraz prechádzajú okolo sfanatizovaných teroristov, ktorí sa pripravujú na útok. Je to otupenosť alebo len prirodzená obrana voči spusteniu paniky? Ľudia sú prinútení žiť, pracovať, zarábať a financovať politikov. Tí im naopak ponúknu potrebné frázy a každý si ide svoje.

Tento seriál má všetko – napätie, drámu, autentické pointy, odraz dneška. Preto je pomerne prekvapujúce, že stále nie je jasné, či tento formát bude pokračovať. Priestor pracovať nielen s hlavnou postavou je enormný a tvorcovia by mohli z neho spraviť akéhosi seriálového Jamesa Bonda, ktorý bude každý sezónu bojovať s novými nepriateľmi. BBC ani po roku a pol nepovedala jasne, či Bodyguard vráti, hoci tvorcovia povedali jasne, že si vedia predstaviť nielen druhú sériu.

Proti možnej druhej sérii hovorí aj fakt, že herec Richard Madden sa upísal Marvelu a aktuálne nakrúca film Eternals. Pričom je známe, že zmluva s komiksovým gigantom je zárukou dlhodobej pracovnej vyťaženosti, keďže jednotlivé postavy čoraz častejšie pendlujú medzi filmami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #BBC #Richard Madden #oseriáloch #seriál Bodyguard