Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Obrovské seriálové sklamanie sa vracia. Pochová druhá séria celý príbeh?

Kým na jeseň 2018 to bol hit, na jar 2019 už nie. V roku 2020 dostáva Manifest druhú šancu. Fanúšikovia sú však už skeptickí. S prvou sériou si tvorcovia poriadne zavarili. Ako to už býva, dôveru divákov sa neoplatí sklamať, druhú šancu, väčšinou, nedávajú. Nové pokračovanie sa začína 6. januára.

06.01.2020 07:00
manifest, Foto:
Podarí sa Manifestu presvedčiť, že stojí za to?
debata (1)

Spočiatku potenciálny dej sa veľmi rýchlo zamotal a vznikali prekombinované epizódy, ktoré nedávali žiadne odpovede a prinášali ďalšie a ďalšie otázniky a divák strácal nielen prehľad, ale aj motiváciu pozerať ďalej.

Zaujímavá pointa so záhadným zmiznutím Boeingu, ktorý sa po 5 a pol roku objavil v našej súčasnosti pôsobila počas prvých epizód naozaj šokujúco a atraktívne. Tvorcovia podsunuli otázky o tom, že sa pasažieri stali „obeťami“ vyššej moci, keďže teraz majú akési vnútorné hlasy, ktoré ich nútia robiť dobré skutky.

Namiesto toho, aby sa rozvíjala táto časť a postupne sa rozmotávalo celé tajomno, ktoré by dovolilo seriálu budovať si povesť nového kultu, prichádzali s každou epizódou nové a nové vsuvky a scenár sa stále vzďaľoval základu. Na škodu bola aj fakt, že jednotlivé vsuvky sa len prirútili, niečo naznačili a išlo sa ďalej.

Tiež sa ťažko verilo aj tomu, že hlavné postavy sústredené okolo rodiny Stoneovcov dokázali prekabátiť aj tajné služby, dostávať sa, samozrejme bez problémov, k potrebným informáciám, aby pátrali po celej záhade vlastného návratu. Pričom boli vždy a včas na správnom mieste. Manifest akosi pozabudol na svoju pointu a postupne z toho vznikla rodinná dráma, v ktorej heroický otec zvláda bojovať s celým svetom spolu so svojou sestrou.

Takisto chrániť svojho malého syna, ktorý je očividným kľúčom k celej záhade a poľuje naňho tajná organizácia a všetci si žijú v krásnom domčeku na predmestí s dokonale pokoseným trávnikom. Akože naozaj?

Bolo viac ako evidentné, že tvorcovia chcú do prvej 16-dielnej série „natrepať“ toho čo najviac, aby zaujali čo najviac divákov. Stal sa však presný opak. Miska váh musí zostať minimálne vyvážená a ponúknuť správny pomer otázok a najmä odpovedí, aby sa divák nestrácal a lákalo ho sledovať ďalej. V prípade Manifestu sa tento fakt až trestuhodne zanedbal. Všetko sa len komplikovalo, zamotávalo, nebol poriadny náznak riešenia a do deja sa, samozrejme, vkradla nuda.

Manifest stratil, počas prvej série, polovicu divákov. Drvivú väčšinu epizód si pozrelo čosi vyše piatich miliónov divákov. Až finále dalo ako-takú nádej, že druhá séria by mohla priniesť lepšie a zrozumiteľnejšie zajtrajšky. Manifest je dostupný aj pre slovenských divákov, prostredníctvom HBO GO.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #oseriáloch #Manifest