Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Bude to masaker? Zombíci sa vracajú už po desiatykrát a nie posledný

Už tradične začiatok októbra patrí televízií AMC, ktorá v tomto čase uvádza premiérovú sériu svojho najsledovanejšieho seriálu - The Walking Dead. Ten už má svoje najlepšie časy dávno za sebou, no koniec ho rozhodne nečaká.

06.10.2019 07:00
the walking dead, walking dead, živí mŕtvi,... Foto:
Pre herečku Danai Guriru bude desiata séria posledná. Rozhodla sa pre odchod zo seriálu.
debata (1)

Televízia stále sebavedomo tvrdí, že svet po zombie apokalypse čaká stále veľká budúcnosť. Pôvodný The Walking Dead štartuje svoju jubilejnú desiatu sezónu a pre divákov je pripravených ďalších 16 nových epizód, v roku 2020 bude pokračovať šiestou sériou prvý spin-off Fear the Walking Dead a rovnako sa očakáva veľkolepá premiéra tretieho seriálu plného chodiacich mŕtvol.

Aby toho nebolo málo, priestor by mala dostať filmová trilógia zameraná na Ricka Grimesa (Andrew Lincoln) a ukončenie jeho príbehu, ktorý zostal otvorený v prvej polovici 9. série.

Sledovanosť deviatej série opäť o čosi klesla, aktuálne osciluje okolo hranice už len 5 miliónov divákov, v časoch najväčšej slávy si k obrazovkách sadalo aj trikrát viac divákov. Aj napriek tomu sú to stále nadpriemerné výsledky pre tak malú káblovú televíziu, ako je AMC. Navyše stanica profituje z celého univerza The Walking Dead, takže sledovanosť nie je už pre ňu alfou a omegou merania úspechu.

Predchádzajúca séria prišla s poriadnym reštartom celého seriálu a do drvivej väčšiny epizód sa vrátila akcia a pointa. Objavil sa nový nepriateľ – tzv. Našepkávači, ktorí dostali naozaj vydarenú vizuálnu podobu a možno povedať, že sú najlepšími záporakmi doteraz. Boli zodpovední za mnohé úmrtia hlavných postáv a zaujímavé zvraty a vrátili strach do deja. Preživší hrdinovia boli už príliš sebavedomí a naučili sa žiť medzi zombíkmi, Našepkávači im ukázali, že sú stále rovnako zraniteľní, keď nie viac ako predtým.

Desiata séria bude o čosi iná. Očakáva sa odchod ďalšej mimoriadne dôležitej postavy – Michonne. Herečka Danai Gurira sa nedohodla na podmienkach novej zmluvy s AMC a tak sa rozhodla svoju 7-ročnú púť ukončiť. Je to tak ďalšia rana pre klesajúci seriál, v ktorom sa takmer vymenilo už celé pôvodné obsadenie a kvôli (ne)čakaným odchodom hereckých predstaviteľov sa seriál výrazne vymyká komiksovej predlohe.

Najnovšie pokračovanie sa zameria na už beztak vybičovaný konflikt medzi Našepkávačmi a komunitami, v ktorých žijú preživší hrdinovia. Pevne stanovená hranica rozdeľujúca územie sa nemôže prekročiť, inak sa rozpúta obrovská vojna. Našepkávači majú v zálohe superhordu chodiacih mŕtvol, ktoré vypustia v prípade potreby. Napätá situácia si vyberá daň aj za inak zomknutých skupinách, postupne upadá morálka, nastupuje strach, paranoja, nedôvera medzi všetkými a spoločenstvo sa postupne vnútorne rúca. Spoločným menovateľom je beznádej a presvedčenie ľudí, aby sa vzopreli strachu a zdanlivo „poslednýkrát“ sa zomkli a zničili Našepkávačov.

Posledná scéna deviatej série navyše naznačila príchod ďalších (ne)priateľov. Na scénu by sa mohlo dostať tzv. Spoločenstvo.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Walking Dead #THE WALKING DEAD #oseriáloch