Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Nepozerajte tento seriál! Jeho najnovšie pokračovanie nie je pre slabšie povahy

Pointou vzniku každého seriálu je, aby ho sledovalo, čo najviac divákov a zabezpečil si tak dlhodobé prežitie v televíznom svete, kde nové príbehy vznikajú ako na bežiacom páse a ich životnosť sa každým rokom rapídne skracuje. Je však jeden seriál, ktorý popiera všetko a hneď pri prvých záberoch vás herci upozorňujú, aby ste ho nepozerali, ak patríte medzi slabšie povahy. Reč o je celosvetovom hite z produkcie Netflixu – 13 Reasons Why. Seriál, ktorý prináša zrkadlo spoločnosti, systému a na plné hrdlo rozkrikuje o zlyhaniach každého jednotlivca a ukazuje to najhoršie, čo sa v človeku skrýva.

19.09.2019 07:00
13 reasons why, dylan minnette, Foto:
Tvorcovia zariskovali a podsunuli divákom myšlienku, že vrahom môže byť hlavný hrdina seriálu - Clay Jensen (Dylan Minnette).
debata (3)

Počas tohto leta streamovací gigant divákom ponúkol tretiu 13-dielnu sériu a znova zmenil pravidlá televíznej tvorby. Predchádzajúce série sa dočkali mnohých pochvál, či už vďaka skvelému kastingu jednotlivých postáv, ale najmä krutému príbehu o samovražde 17-ročnej Hannah Bakerovej (Katherine Langford), ktorá nezvládla žiť svoj život kvôli šikanovaniu, ponižovaniu, apatii okolia, nepriateľstvu a sexuálnemu napadnutiu. Netflix trafil klinec po hlavičke. Ukázal nenormálne krutý svet tínedžerov, zlyhanie strednej školy, rodičov, výchovných poradcov, polície, justície.

Netflix neustál tlak, podľahol cenzúre

V USA sa voči seriálu zdvihla ohromná vlna odporu a najmä konzervatívna časť divákov vyzývala na bojkot seriálu, vznikali petície za zastavenie nakrúcania. Dlhé roky Netflix odolával, pred pár mesiacmi – prekvapujúco – ustúpil tlaku a vystrihol inkriminovanú a detailnú scénu samovraždy mladej ženy, ktorá sa rozhodla ukončiť svoj život.

V pôvodnej verzii Hannah si sadá do vane, berie do ruky žiletky a podreže si žily, niekoľkominútové zábery ukazujú, ako z nej pomaly mizne život s každou vytečenou kvapkou krvi. Po novom diváci len uvidia zničené dievča, ako si sadá do vane a následne až jej bezvládne telo, ktoré nájde jej matka.

13 Reasons Why nikdy nebol seriál pre slabé povahy, o to viac bol potrebnejší, aby ukázal všetky problémy, strasti, ale aj malé radosti tých, ktorí o pár rokov budú dospelými ľuďmi a budú ďalšou generáciou budujúcou tento svet.

Tvorcom sa podarilo priam nemožné, nenútene a prirodzene zaujať všetky vekové kategórie, začali sa búrať mýty o bezstarostnej mladosti, v mnohých prípadoch padli hranice medzi deťmi a rodičmi, rozbehli sa úprimne rozhovory medzi členmi rodiny o ich problémoch. O to smutnejšie pôsobia aktivity puritánov, ktorí majú pointu života v zrejmom zatváraní očí pred všetkými problémami a zlyhaniami a chcú udržiavať nažive presvedčenie o fungujúcom systéme a neexistujúcich problémoch.

Kto zasadil osudovú ranu? Rozuzlenie tretej... Foto: Netflix
13 reasons why, justin prentice, Kto zasadil osudovú ranu? Rozuzlenie tretej série prinieslo šokujúce a nečakané zvraty.

Prvá séria obarila všetkých

Prvá séria zmenila celý televízne svet, pôsobila ako zjavenie, drámy pre mladšieho diváka už neboli plné patetických príbehov lásky, ale ukázali reálny svet násťročných. Prirodzene padlo rozhodnutie pokračovať v nakrúcaní, hoci pôvodne malo ísť o jednorázovú záležitosť. Druhá séria nadviazala na tragické udalosti z jednotky, no kvalitatívne išla strmhlav dole.

Pozornosť sa zamerala na súdny proces s vinníkmi. Tvorcovia sa však zbytočne zamotali do už tak komplikovaných príbehov veľkého množstva hlavných postáv. Hoci bol stále prítomný odkaz, ktorý chceli povedať, pokračovanie neraz výrazne nudilo.

Preto pri oznámení televízie, že sa nemieni vzdať tohto seriálu prišli obavy o tom, čo môže ponúknuť tretia séria. Príbeh Hannah dostal bodku na konci dvojky a tvorcovia avizovali úplne nový príbeh, ktorý znova šokuje a obarí každého, kto sa rozhodne prejsť ďalšou trinásťdielnou peripetiou komplikovaných vzťahov. Pauza medzi sériami bola viac ako rok, diváci si oddýchli od tohto náročného formátu, pôvodný príbeh vychladol, vznikol ideálny priestor na návrat a predstavenie nového pokračovania. A tak sa aj stalo.

Svieži vietor

Tretia séria sa prirútila ako uragán, bolo evidentné, že scenáristi sa rozhodli popustiť všetky zábrany. „Zabili“ ďalšiu hlavnú postavu, tentokrát tú najnenávidenejšiu. Bryce Walker (Justin Prentice) – násilník a despota, ktorý znásilnil aj Hannah, čo pre ňu predstavovalo poslednú kvapku a rozhodla sa zabiť. Mladý muž skrývajúci sa za silné priezvisko a bohatstvo svojich rodičov bol hviezdou školy, futbalový kapitán, všetci mu ležali pri nohách a on si svoju popularitu patrične „užíval“.

Väčšinou to býva tak, že strednú školu jednotlivci buď v tichosti pretrpia a „prežijú“ alebo sú obrovské superstar s prehnane nadupaným sebavedomím, z čoho plynú aj patričné privilégia, keď škola prižmuruje oči nad mládežníckymi kiksami, pretože neraz reprezentujú školu. Justin a jeho futbaloví kumpáni boli na Liberty High hviezdami a boli jednotkami v tradičnej americkej hierarchii, ktorá funguje na školách. Najnovšie pokračovanie ukázalo, že nič netrvá večne a aj tie najväčšie hviezdy sa nevyhnú pádu, neraz fatálnemu.

Hlavná otázka tretej série znela – kto zabil Bryca Walkera? Na scénu sa vrátili všetky dobre známe postavy z predchádzajúcich sezón. Clay (Dylan Minnette), Tony (Christian Navarro), Jessica (Alisha Boe), Justin (Brandon Flynn), Alex (Miles Heizer), Zach (Ross Butler), Tyler (Devin Druid), Monty (Timothy Granaderos) a najnovší prírastok a rozprávačka deja Ani (Grace Saif). Opäť bola zachovaná štruktúra rozprávania príbehu, keď každá epizóda bola primárne venovaná jednej postave a príbehu, ktorý mohol, ale aj nemusel odhaliť páchateľa vraždy nenávideného Bryca.

Reštart príbehu sa podaril. Tvorcovia priniesli... Foto: Netflix
13 Reasons Why, justin prentice, Reštart príbehu sa podaril. Tvorcovia priniesli šokujúci zvrat a rozplietli záhadu, kto zabil hlavného "zloduch" seriálu - Bryca Walkera (Justin Prentice).

Kontroverzná nôta

Tvorcovia zabrnkali na poriadne kontroverznú nôtu, predsalen najnovšia obeť nemala veľa fanúšikov, bola vykreslená ako jednoznačný a nepolepšiteľný „záporák“ a po tom všetkom, čo napáchala si nič iné ako krutú smrť nezaslúžila. Bolo to naozaj tak, že by Bryce nehľadal vykúpenie? Veľmi zaujímavo bola zvolená vizuálna stránka tretej série. Väčšinou to býva tak, že pohľady do minulosti, tzv. flashbacky sú skôr tmavšie, prípadne čiernobiele a súčasnosť je farebná, aby divák vedel rozlíšiť a zadeliť časové roviny príbehu. Teraz to bolo presne naopak a pôsobilo to skvele!

Dosiahol sa presne efekt bezútešnej súčasnosti, keď sú medziľudské vzťahy rozvrátené, tieň podozrenia padá na každého a podčiarkuje sa beznádej do ďalších dní. Naopak minulosť, ktorá ukazovala udalosti spred ôsmich mesiacov, bola plná nádeje, nových začiatkoch, pozitívnych posunov jednotlivých postáv, kým sa do ich životov nevkradla dobre známa beznádej.

Ani tretia séria sa nezaobišla bez zakopnutí. Atraktívny a nový príbeh sa znova poriadne zamotával do pavučiny vzťahov a najmä prvá polovica párkrát poriadne drhla, keďže príbeh sa len „uzlil“ a neprinášal odpovede. Všetko sa však zmenilo v druhej polovici. Potrebný spád sa dostavil neraz v hodine dvanástej, následne rozuzlenia prinášala potrebné zadosťučinenie.

Zľutovanie s násilníkom?

Prvoplánová nenávisť voči najnovšej obeti sa postupne menila na súcit. Aj ten najväčší násilník má svoje dôvody svojho konania, hoci odsúdeniahodného. Bryce Walker postupne prichádzal na vážnosť svojich skutkov a snažil sa ich napraviť, aj napriek tomu, že mu celý svet neveril. Ukázalo sa, že síce je obklopený bohatstvom, ktoré mu dopriava nekonečný rozlet, ale to bolo asi tak všetko. Vzťahy v rodine boli na bode mrazu a svoju citovú prázdnotu si kompenzoval po svojom.

Divák spoznával doteraz nevidenú stránku inak odporného mladého muža a čo čert nechcel, pôvodné presvedčenie o jeho prehnitej osobnosti sa postupne rozpadávalo a prichádzal súcit, pochopenie. A rovnako ako pri príbehu Hannah, malá nádej, že predsalen nepríde k tragickému koncu. Kruh týchto dvoch sa nečakaným spôsobom prepojil a uzavrel.

Zaujímavý posun postáv

Veľkým pozitívom boli aj preživšie postavy, hlavne posun v ich charakteroch, na ktoré tvorcovia nezabudli. V mnohých prípadoch plytké existencie dostávali ľudskejšiu podobu, skupina sa postupne zomkla, tvorili sa priateľstvá, lásky, jednoducho štandardné a prospešné ľudské vzorce správania sa, ktoré dávali nádej pre lepšie zajtrajšky.

Zaujímavo pôsobila aj celosezónne podozrenie, že vrahom je hlavný hrdina Clay. Tichý introvert, ktorý bol vždy pre každého neviditeľný bol pritom hrdinom dňa, ktorý bojuje za elementárnu spravodlivosť, verí v lásku, priateľstvo. Neváha sa obetovať pre svojich blízkych aj za cenu, že obetuje samého seba.

Novou rozprávačkou príbehu je nová postava Ani... Foto: Netflix
13 reasons why, dylan minnette, Grace Saif, Novou rozprávačkou príbehu je nová postava Ani (Grace Saif), nezaujatá mladá žena, ktorá nezažila predchádzajúce šokujúce udalosti.

Verdikt

Tretia séria 13 Reasons Why opäť predviedla priam dokonalú zmes emócií, zápletiek, rozuzlení, tvrdých príbehov a bezútešných odkazov, ale samozrejme aj vždy živou iskričkou potrebnej nádeje pre každú obeť šikany, sexuálneho ataku. Samozrejmosťou sú dokonalé herecké výkony každej jednej postavy. Tvorcovia sa dotkli aj problematiky streľby na školách. Príbeh o absolútne psychicky zdevastovanom chlapcovi, ktorého spolužiaci kruto sexuálne napadli a on sa rozhodol problém riešiť po svojom bol srdcervúci.

Rovnako ako odvrátenie tragédie a obetovanie sa priateľov, ktorí ho neudali, naopak zahladili stopy, dopriali mu psychickú podporu a následne našiel zmysel svojej existencie a nebál sa nahlas hovoriť o tabuizovanej téme mužských atakov. Rovnako nahlas sa, zas a znova, hovorilo o potrebe zmeniť prehnitý systém, z popola povstali udupávané a neraz nasilu umlčiavané obete, aby povedali svoje príbehy.

Smutné zhody okolností mnohých uvrhli do drogovej, alkoholickej závislosti, psychických problémov a postupne sa ocitli v slepej uličke vo veku, keď majú byť plní nádeje a plánov do dospelého života. Netflix v tomto prípade myslí aj na prevenciu, okrem upozornení sú v každej epizóde prítomné telefónne čísla, internetové odkazy pre tých, ktorí potrebujú pomoc. Seriál nemá byť obeťou cenzúry, ale naplno kričať, ukazovať a priamo pomenovávať vinníkov, aby obete nabral odvahu vyjsť zo svojich ulít.

Medzičasom je už potvrdená aj štvrtá séria pre rok 2020, tá bude pre 13 Reasons Why posledná.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #13 Reasons Why #oseriáloch