Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Mrazivé, bezcitné, psychopatické a kruto reálne! Tento seriál vás priklincuje

Britská BBC pokračuje v produkcii kvalitnej európskej seriálovej tvorby. Po minuloročnom megahite Bodyguard s Richardom Madenom, ponúkla ďalší ťažký dramatický oriešok. Je ním mrazivý počin s názvom MotherFatherSon, slovenskí diváci ho môžu vidieť na HBO, ktoré ho prináša súbežne s anglickou premiérou. Seriál láka nielen mimoriadne pútavou a chladnou pointou, ale aj hercom Richardom Gereom v hlavnej úlohe.

12.09.2019 07:00
motherfatherson, richard gere, Foto:
Britský seriál MotherFatherSon je príjemným prekvapením.
debata (2)

MotherFatherSon v sebe kombinuje klasickú rodinnú drámu a nevídanú otvorenosť hovoriť o problémoch totálne disfunkčnej rodiny, ktorej kraľuje len chladná logika a absentujú akékoľvek city. Jedinou mierkou úspechu, uznania je práca.

Richard Gere reprezentuje hlavu klanu – Maxa, ktorý vlastní mediálne impérium a aktuálne sa zameral na rozvrátenú britskú politickú scénu a parlamentné voľby. Kathryn (Helen McCrory), jeho ex-manželka, nikdy neholdovala luxusnému životu a preto ju pred rokmi vytlačil z rodiny ako nehodnú a prevzal opraty výchovy nad ich jediným synom Cadeom (Billy Howle).

Ten riadi britskú pobočku mienkotvorného denníka a rukojemníkom otrasných rodinných vzťahov. Všetkému kraľuje vyšetrovanie investigatívnych novinárov o kriminálnom pozadí ich najvyššieho šéfa a celý príbeh prepletá chladnokrvná vražda britskej tínedžerky, ktorá na prvý pohľad nesúvisí s vplyvnou rodinou, každému je jasné, že počas osemdielneho príbehu sa nitky začnú rozplietať.

Každá epizóda je nálož

Tvorcovia divákov rozhodne nešetria ani v jednej epizóde. Príbeh je rozdelený do niekoľkých hlavných, ten rodinný ukazujúci desivé reálie, druhý vyšetrovanie novinárov a tretia je vražda, ktorá razom ide dostratena a do popredia sa dostáva politicko-mediálny súboj o pozíciu britského premiéra/premiérky. Najväčšia pozornosť sa venuje práve trojici hlavných postáv, ktoré vystupujú ako rodina, no realita je priam odstrašujúca.

Max (Gere) je prototyp despotu bez štipky emócii, rodinu si pomýlil so svojimi zamestnancami a tak s nim celý život správal. Nikdy nikomu neprejavil úctu, uznanie, udržuje si svoj tradičný kamenný poker face. Kathryn (McCrory) tento život nezvládla. Keď bol ich syn malý, Max sa s ňou rozviedol a prinútil ju vzdať sa ho. Caden (Howle) mal idylické detstvo plné lásky a opatery a prejavovania emócií.

Šialená bezcitnosť

Po rozvode sa jeho život dramaticky zmenil. Pod vplyvom otca sa musel uzavrieť do seba, aby sa ochránil a dokázal vôbec prežiť. V dospelosti sa navonok tvári ako odraz svojho otca, vo svojom vnútri je zožieraný pochybnosťami o samom sebe. Otec ho nikdy nepochválil, nikdy nemal od neho spätnú väzbu, tým pádom je absolútne stratený v osobnej, ale aj pracovnej oblasti. Netuší, kedy koná správne, či koná správne.

To vedie k totálnemu rozkladu osobnosti, Caden nevie nadväzovať vzťahy, utieka sa k drogám a sado-maso chúťkam. Magnátovi sa začne situácia rozsypávať, keď sa Caden predávkuje a utrpí masívnu mŕtvicu. Razom sa perspektívny mladý muž stane väzňom vo svojom paralyzovanom tele a postupne si uvedomuje, že celý život bolo väzením a objavuje znova samého seba. Poškodený mozog zmenil aj jeho osobnosť a z uzavretého a rezervovaného muža sa stáva zviera bez zábran a bez okolkov hovorí, čo ho napadne a pre otca sa stane nebezpečným.

Kruto autentické

MotherFatherSon predvádza šialenú mozaiku udalostí, činov, myšlienok o nefungujúcej rodine, ktorá mala za úlohu len okolo seba spraviť jagavý klam pre ostatných. Za zavretými dverami vládol chlad, kalkul a len túžba po moci a peniazoch. Tí, ktorí sa mali milovať boli len pešiaci do počtu a svoje miesto mali zaručené len dovtedy, kým sa hlave rodiny nesprotivili alebo nespravili chybu.

Niekedy stačila len veta, ktorá ich diskvalifikovala z hry. Nikdy nezažili autentickú lásku, spontánnosť alebo len obyčajné objatie, uznanie. Boli vždy sledovaní, neustále skúšaní, pod tlakom zo strany celého impéria Maxa, aby nepoškodili jeho meno. Vždy to bolo a je len o hlave rodiny presvedčenej o svojej neomylnosti a syndróme Boha.

Exkurzia do britskej najvyššej politiky

Toto všetko ide ruka v ruke niekedy až s desivým pohľadom na politické zákulisie britskej politiky a manierov, ktoré sú v nej štandardom. Lenže tieto štandardy nie sú schodné pre „normálnych smrteľníkov“. Obrovská moc mediálneho impéria hlavného hrdina vlastne vyhráva voľby kandidátke na premiérku, ktorá má výrazné sklony k diktátu a do rozdrvenej britskej spoločnosti navonok vnáša vidinu poriadku, no na pozadí si len ukája svoje ego.

Natíska sa tu vážna morálna, etická otázka o sile médií, ako ľahko sa dá odstaviť súper. Následky článkov, ktoré vedú k rasistickej vražde dosluhujúceho britského premiéra. Počas ôsmich epizód sa toho deje až príliš, čo je v konečnom dôsledku veľká škoda a niektoré témy – pochopiteľne – nemôžu vyniknúť natoľko, koľko potrebujú, vzhľadom na ich vážnosť.

Už len vycibriť zopár detailov

Párkrát bolo očividné, že si tvorcovia naložili a príliš a nevedeli vykorčuľovať so zápletkami, potom prišli rázne uťatie. Našťastie, nie v tých najvážnejších témach. Tie zostali a stali sa devízou celého seriálu. Mocenský boj citovo rozloženej rodiny, politický a mediálny aspekt a ku koncu aj niečo nevídané.

Nástup svedomia tých, u ktorých by to nikto nečakal. Neraz bolo už neskoro. MotherFatherSon v konečnom dôsledku je veľmi zaujímavou alternatívou voči americkým seriálom. Britská produkcia ide z roka na rok míľovými krokmi vpred a tento seriál je žiarivým dôkazom.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Gere #BBC #HBO #oseriáloch #MotherFatherSon