Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Lekár autista opäť búral tabuizované témy a vháňal slzy do očí

Keď sa seriál The Good Doctor (Dobrý doktor) objavil na jeseň 2017 na obrazovkách, pôsobil ako zjavenie. Tvorcovia legendárneho Dr.Housa opäť zabrúsili do lekárskej problematiky a tentokrát vdýchli život dojemnému a zároveň krutému seriálu o autistickom mladom mužovi, ktorý sa snaží byť dobrým chirurgom.

21.08.2019 07:00
the good doctor, good doctor, dobrý doktor,... Foto:
Tretia séria obľúbenej drámy bude mať premiéru 25. septembra.
debata

Prvá séria zožala obrovský úspech nielen v sledovanosti, ale aj v ohlasoch. V hlavnej úlohe Shauna Murphyho sa predstavil mladý multitalent Freddie Highmore, ktorý dokonale stvárnil mladého lekára, pre zdravých ľudí s vadou.

Začiatok seriálu sa zameral na diskrimináciu, tvrdé jednanie, nekompromisné podkopávanie nôh s cieľom dokázať, že človek s podobnou diagnózou nemôže liečiť ľudí. Pritom Shaun vďaka bystrému mysleniu má priam zázračnú schopnosť spojiť si nespojiteľné a je prostriedkom robenia medicínskych zázrakov. Skvelé herecké výkony, fungujúci scenár a najmä poukázanie na priepastné rozdiely medzi majoritou a minoritou navyše ukázalo chyby zdanlivo fungujúceho amerického systému.

Prvý trailer k 3. sérii Dobrého doktora.

Na jeseň 2018 sa objavila druhá séria, opäť s 18 epizódami, ktorá zaznamenala nadpriemerný divácky ohlas. Pre televíziu ABC je The Good Doctor liekom pre problematický pondelkový slot, v ktorom sa vysiela. Druhú sériu si v priemere pozrelo 7 miliónov divákov počas live premiéry.

Na televíznom festivale v Monte Carle dostal seriál prestížne ocenenie a titul najsledovanejšej drámy sveta. Najnovšie pokračovanie sledovalo 50 miliónov divákov týždeň čo týždeň. Spočítava sa živá televízna premiéra a najmä online sledovanie, ktoré dosahuje diametrálne vyššie hodnoty oproti štandardnej televízii.

Koncom septembra štartuje už tretia séria a samotné nakrúcanie prebieha od konca júna. Tvorcovia nateraz taja, akým smerom sa vydajú. Každá séria je totiž mierne iná, najmä čo sa týka zamerania sa na problémy Shauna. Kým prvá séria bola pomerne krutá voči nemu, v tej druhej producenti cielene obrúsili hrany a nadaný lekár si vydobyl miesto pod „nemocničným“ slnkom a musel čeliť ďalšej fáze socializácie. Najbližší kolegovia ho už rešpektovali a vzťahy by sa dali nazvať už priateľskými. Shaun sa musel viac posunúť do pozície úplne zdravých ľudí.

Byť chirurgom znamená byť aj priateľom pacientov, vedieť s nimi komunikovať, prejavovať empatiu, teda to, čo s jeho diagnózou je veľmi ťažké. Druhá séria striedala epizódy obsahujúce jednorázové lekárske prípady, neraz sa konali priam zázraky, aby sa následne dostali na rad dôležité epizódy s osobnejším charakterom s dôrazom na poučenie divákov o autizme.

The Good Doctor je jeden z mála seriálov, ktorý veľmi nenápadne a prirodzene hovorí o tejto problematike s veľkou citlivosťou, bez potreby vynášania súdov nad tými, ktorí sa správajú inak ako kážu slušné mravy. Tvorcovia spolu s hlavným hrdinom krok po kroku robia osvetu a možno jedného dňa bude majorita aj vďaka tomuto seriálu o čosi tolerantnejšia.

Téma socializácie nebola pilierom len pre Shauna, ale aj pre doktora Glassmana, ktorý sa ho ujal ako chlapca a vychoval. Už v prvej sérii mrzutý, tvrdohlavý a svojský lekársky veterán bojoval s nádorom na mozgu. Záver prvej série však priniesol smutný zvrat v podobe recidívy. V druhej sérii bojoval ako lev, prešiel si ťažkou liečbou, ktorú odmietal. Odmietal pomoc, odmietal pozornosť, odmietal lásku. Choroba ho prinútila prehodnotiť svoj život, začal sa viac zaujímať o ľudí okolo seba a viac chápal aj Shauna. Po úspešnej liečbe sa rozhodol zmeniť a ako jeho prvý krok smeroval k žiadosti o ruku.

Tesne pred záverom druhého roku vysielania, tvorcovia znova pritvrdili a vysunuli Shauna do veľmi náročnej pozície. Po dlhom boji prišiel nový šéf chirurgie a ten autistického lekára expresne vyhodil, podľa jeho úsudku z neho chirurg nikdy nemôže byť. Emočne nestabilný Shaun sa ocitol degradovaný na patológii a márne bojoval s veternými mlynmi. Neskôr sa ukázala sila priateľstva jeho starších kolegov a po týždňoch trápenia sa mohol vrátiť. Navyše tretia séria môže byť o láske. Ďalšie tabu, o ktorom sa nahlas nehovorí v prípade postihnutých ľudí. Hoci sa mu do života vrátila Lea a mohlo sa zdať, že práve ona bude tou, ktorá bude jeho láskou. Shaun si vybral niekoho iného.

The Good Doctor ani po dvoch rokoch vysielania nemá šancu nudiť. Strieda sa tu napätie, akcia, emócie, poučenie, dojatie, smiech, plač. Je to ojedinelé dielo, ktoré búra všetky tabuizované témy, pritom veľmi citlivo, bez toho, aby degradovalo ľudí s touto diagnózou ukazuje každodenné úskalia, s ktorými sa musia títo ľudia denne stretávať a pre „normálnych“ ľudí sú bežnou rutinou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oseriáloch #The Good Doctor #Freddie Highmore #Dobrý doktor