Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Tento hit zažil po vzletoch aj pády. Všetko je už v poriadku, opäť rozplakáva

Chyby a zakopnutia sa nevyhýbajú ani tým najväčším seriálovým hitom. Kvalita každého jedného má svoje sínusoidy, čoho dôkazom je aj jeden z najväčších hitov súčasnosti – This is Us (Toto sme my) z dielne NBC.

08.08.2019 07:00
this is us, milo ventimiglia, mandy moore, Foto:
This is Us sa dočká až šiestich sezón. Príbeh rodiny Pearsoncov má garantovaný koniec, ktorý tvorcovia chceli povedať od začiatku.
debata

Seriál, ktorý opantal milióny divákov po celom a stanica dúfa, že ešte opantávať nejaký ten rôčik bude. Dôkazom je absolútne ojedinelý úkaz, keď v máji televízie oznámila rovno trojité obnovenie. Už teraz je teda jasné, že This is Us bude mať až šesť sezón, teda dosiahne cifru, ktorú tvorcovia „nenápadne“ označili ako finálnu pre svoj príbeh.

Obnovenie, ktoré sa doteraz nestalo

Bežnou praxou je obnovovanie seriálov len na ďalšiu sezónu, veľmi ojedinele televízie risknú rovno dvojité obnovenie. Aj to len pri tých najväčších hitov. Pred pár mesiacmi sa to stalo veteránovi Klinike Grace (Grey's Anatomy), tá zinkasovala od televízie ABC 16. aj 17. sériu a to len preto, aby si stanica poistila svoju súčasnú najväčšiu hviezdu, herečku Ellen Pompeo. Trojité obnovenie sa za posledné dekády v praxi ešte nepoužilo.

Producenti tak dostali ojedinelú garanciu vyrozprávať všetky zápletky takým tempom a štýlom, aký si stanovili pri prvej epizóde. This is Us by mal byť seriálom, ktorý mal vopred stanovený začiatok, jadro a aj svoj záver. Otázne je, či po uplynutí troch rokov bude sledovanosť stále atakovať rekordy ako doteraz a tvorcovia svoj zámer prehodnotia. Nebolo by to po prvýkrát.

Už teraz je jasné, že tento seriál sa zapíše hrubými písmenami do histórie NBC. Ešte pred vysielaním v roku 2016 samotný trailer prepísal vtedajšie rekordy. Náznak deja nového seriálu, ktorý neprezrádzal pointu si pustilo viac ako 10 miliónov užívateľov v priebehu mesiaca. Následne prvá séria takisto prepisovala rekordy. Nové epizódy si po pripočítaní aj oneskorenej sledovanosti púšťali desiatky miliónov divákov. Spletité príbehy klanu Pearsonovcov rozdelené do troch časových rovín opantali svet.

Tretia séria priniesla aj dojemný príbeh... Foto: NBC
this is us, chrissy metz, Tretia séria priniesla aj dojemný príbeh morbídne obéznej Kate, ktorá sa rozhodla byť matkou. Seriál otvoril ďalšiu tabuizovanú tému, o ktorej hovoril veľmi otvorene.

Prvá polovica nezaujala. Po prvýkrát

Avšak po dvoch sebavedomých sezónach prišla tretia, ktorá sa nestretla s nadšeným prijatím. O čosi poklesla aj sledovanosti, avšak pri tak enormných hodnotách ide skôr o úpravu publika. Príbeh najnovšieho pokračovania dával zmysel, bol akýmsi pokračovaním príbehov, ktoré tvorcovia rozohrali v minulosti, no akosi ponúknuté zápletky „pasovali“ skôr pre amerického diváka a zabudlo sa na univerzálnosť, ktorú by „skonzumoval“ aj zvyšok sveta.

Predsalen vojna vo Vietname s ňou spojené traumy, prípadne politická agitácia v problematických štvrtiach, rasizmus voči afroamerickej komunite, nefunkčnosť amerického systému sú pre európske publikum témy vzdialené, s ktorými sa ťažko sa stotožniť. Prvá polovica trojky teda vyznievala pomerne rozpačito a stalo sa nečakané, vybrané epizódy začali nudiť. Razom jednotlivé postavy začali akoby rozprávať naprázdno a dialógy vyznievali prázdno. Chýbalo to, na čom si celý seriál zakladal – na emóciách.

Dokonalý manželský pár Randall a Beth postavili... Foto: NBC
this is us, sterling k. brown, susan kelechi watson, Dokonalý manželský pár Randall a Beth postavili tvorcovia proti sebe.

Tvorcovia sa spamätali

Hluché obdobie bolo len prechodné zakopnutie. Druhá polovica sezóny sa vrátila na tú správnu koľaj a hoci sa občas objavili hriechy a presahy z minulosti, boli v drvivej menšine. Do deja sa vrátilo to, čo buď diváci milujú a hlcú plnými dúškami. Rodinné zápletky, vybičované emócie, uveriteľný scenár, celkovo sa vrátili príbehy, ktoré mohli prežívať takmer všetci.

Rozohrala pomerne kontroverzná zápletka s herečkou Chrissy Metz (Kate), keď sa extrémne obézna žena stať matkou. Musela podstúpiť viacero procedúr s neistým koncom. Nakoniec na svet priviedla syna, avšak jej telo nevedelo plod udržať dostatočne dlho. A tak bábätko mesiace bojovala o život v inkubátore.

Nechýbala alkoholická recidíva Kevina (Justin Hartley) a hľadanie vlastného šťastného konca. Po vzťahových excesoch zatúžil po rodinnom šťastí. Aj v seriáli vykreslený úspešný herec bol síce obletovaný, k tej pravej nevedel nájsť stopu. Zdanlivo fungujúci vzťah však stroskotal na neochote porodiť Kevinovi dieťa. Zaujímavo pôsobila aj zápletka, ktorá takmer rozdelila najidylickejšie manželstvo celého seriálu Randalla (Sterling K. Brown) a Beth (Susan Kelechi Watson).

Dlhoročné neotrasiteľné manželstvo sa ocitlo v slepej uličke, keď Randall získal kreslo starostu vo Philadelphii, vo štvrti, z ktorej pochádzal a ktorá sa borila v základných existenčných problémoch. Nepripraveného naivného idealistu pohltil svet komunálnej politiky naplno a razom sa zohratá dvojica nevedela zladiť. Beth mala pocit, že obetovala všetko pre manželstvo, deti a nedostáva sa jej nič späť. Tvorcovia poriadne zariskovali a dotiahli ich príbeh takmer k nezdaru. V poslednej chvíli však prišla nová kapitola pre ich životy.

Kevin po alkoholickej závislosti zatúžil po... Foto: NBC
this is us, justin hartley, Kevin po alkoholickej závislosti zatúžil po rodine. Narazil na problém nájsť svoju polovičku.

Odpovede o konci sú v budúcnosti

Najviac zaujímavo pôsobí čoraz častejšie pohľady do budúcnosti celého klanu. Práve tu sa, podľa tvorcov, skrýva kľúč k celému rozuzleniu seriálu. Finále tretej série opäť o čosi viac poodhalilo a nalákalo divákov na sledovanie ďalších sezón.

Ukázalo sa, že Kevin bude mať syna, nevie sa, kto bude matkou. Predčasne narodený Jack vyhrá svoj boj o život, na scéne bude však chýbať jeho matka Kate, objavoval sa doteraz len jeho otec Toby. Znamená to, že tento pár čaká rozchod? Veľkým prekvapením bola úplne posledná scéna, kvôli ktorej sa všetky postavy v budúcnosti zišli.

Bolo to kvôli matke trojice súrodencov Rebecce (Mandy Moore). Žena, ktorej príbeh je prepletený celým seriálom ležala bezvládne na posteli so zlyhávajúcou pamäťou, posledné štádium Alzheimera. Vyzerá to tak, že This is Us sa bude končiť čiastočne tragicky a uzavrie smrťou jednej generácie lásky a Rebecca sa po rokoch odoberie za svojou životnou láskou Jackom (Milo Ventimiglia), ktorý predčasne zomrel, keď deti boli na prahu dospelosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #This is Us #Mandy Moore #Milo Ventimiglia #Chrissy Metz #Justin Hartley #oseriáloch