Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Môže im patriť svet, oni aj tak nezvládajú žiť. Tento seriál šokuje

Seriálov o tínedžeroch a ich problémoch sa už nakrútilo neúrekom. Je však iba malá hŕstka tých, ktoré naozaj ukážu pravou optikou reálne starosti, radosti mladších ročníkov, ktoré jedného dňa budú musieť byť plnohodnotnými osobnosťami predstavujúcimi ďalšiu generáciu. Len máloktorá televízia má odvahu sa pustiť do temných vôd vnútorných démonov mladých ľudí stojacich neraz na rázcestí, na okraji priepasti osobného pekla. Niektorí „prežijú“ a urobia správne rozhodnutia, ktoré ich vystrelia na tú správnu cestu, iných pohltí nekonečná temnota a bezvýznamnosť bytia vyvrcholená urputnou snahou zničiť samého seba.

17.07.2019 07:00
euphoria, zendaya, Foto:
Prečo mladí nevedia žiť spokojným životom? Euphoria hľadá odpovede aj na túto dilemu.
debata

V posledných rokoch najviac zarezonoval seriál od Netflixu – 13 Reasons Why (13 dôvodov prečo), aktuálne sa čaká na tretiu sériu, pravdepodobne ju streamovacia spoločnosť ponúkne divákom na jeseň tohto roka. Silný príbeh zaoberajúci sa v drvivej väčšine najstrašnejšími formami šikany si získal milióny fanúšikov po celom svete, ale aj odporcov.

Toto leto do kontroverzných vôd priplávalo aj HBO a ponúklo divákom svoju verziu a svoj pohľad na svet mladších ročníkov. Nový letný seriál nesie názov Euphoria. Je zaujímavé, že už druhý rok stanica počas leta ponúka seriál, ktorý rozhodne nie je oddychový. Ide o pomerne ťažký žáner, nad ktorým treba rozmýšľať, zamýšľať sa, nesie v sebe odkaz a poučenie.

Minulý rok to boli priam psychopatické Ostré predmety (Sharp Objects) s Amy Adams. Aktuálne hviezdi na HBO vychádzajúca herecká hviezda Zendaya, tú môžu diváci poznať z najnovšieho spracovania Spidermana. V Euphorii sa však predstavuje v diametrálne odlišnej a šokujúcej polohe.

Od prvej minúty šokuje

Euphoria má jedinú a veľmi dôležitú úlohu – šokovať. A doslova zatriasť svetom každého diváka, ktorý sa rozhodne podstúpiť túto osemdielnu zbesilú jazdu plnú drog, sexu, násilia a neraz šialeného a zároveň smutného vykreslenia mladých ľudí, ktorých život rozhodne nešetrí.

Hlavnou postavou a rozprávačkou je Rue (Zendaya). Mohla by to byť klasická stredoškoláčka, čudáčka, ktorú kolektív síce nenosí na rukách a nie je na piedestáli popularity, no krutými vodami stredoškolských chodieb by mohla preplávať bez väčších problémov. Je múdra, dôvtipná, rozhľadená. Len pred pár rokmi prepadla závislosti od drog.

Prvé tabletky okúsila pri zomierajúcom otcovi na rakovinu. Ten v delíriu si nevšimol, že jeho lieky proti bolesti má ďalšieho konzumenta. Rokmi si vybudovala ťažkú závislosť, má svojho obľúbeného dílera.

Euphoria je plná všetkého, len nie eufórie do... Foto: HBO
euphoria, zendaya, Euphoria je plná všetkého, len nie eufórie do života.

Smutné osudy

Psychická porucha je nedovolí zvládať žiť v tomto svete bez toho, aby bola pod vplyvom. Len, keď je mimo, tak je šťastná. Jej príbeh sa takmer skončil, keď sa predávkovala a matka ju dala na liečenie. Nová etapa sa môže začať s novým školským rokom a čistým štítom. Lenže na to, aby prekonala závislosť je potrebná vôľa a tú Rue sa všemožne snaží nemať. Táto postava „predvádza“ rôzne kreatívne spôsoby závislého človeka, ako obísť drogové testy. Väčšinou sa spolieha na moč svojich – akože – priateliek.

Seriál ďalej ukazuje skupinku spolužiakov okolo Rue, niektorí nie sú priateľmi, len sa pozdravia, okolo seba prechádzajú, nevšímajú si jeden druhého, nešikanujú sa. Práve v tomto sa Euphoria líši od konkurenta od Netflixu. Prím tu nehrá šikana. Tieto decká sa akosi tolerujú, aj napriek tomu, že sú obézni, farební, homosexuálni spolužiaci. Tvorcovia sa snažia poukázať skôr na ich urputný boj s budúcnosťou. Veľmi autenticky je vykreslený ich zúfalý boj so samým sebou.

Seriál ukazuje začiatok reálneho života mladých... Foto: HBO
euphoria, zendaya, Seriál ukazuje začiatok reálneho života mladých ľudí. Väčšina je už zo života unavená a nezvládajú ho.

Dnešná doba je hektická, rodičia nemajú čas sa venovať svojim potomkom. Zabezpečia im blahobyt, výchova je na nich. A tak tínedžeri si tvoria umelý online svet, zaujímajú sa len o zovňajšok, priorita je byť vždy šik a in, pričom rodič vstupuje do ich života ako symbol nátlaku. Musia mať na pamäti dobré školské výsledky, dostať sa na vysokú, nerobiť škandály, poslúchať. Tento tlak sa pretaví do akejsi schizofrénie, keď hlavné postavy prepínajú svoje osobnosti do temnej a žiarivej polohy, pričom ich to totálne vyčerpáva a utiekajú si liečiť svoje komplexy, problémy k drogám, alkoholu.

Pritom túžia po obyčajných veciach, ako každý smrteľník. Pravej láske, pozornosti rodičov, mať pravých priateľov, byť jednoducho šťastný. Niečo im v tom však bráni. Sú to rodičia? Sú tu prípady alkoholikov, sadomasochistov, despotov, ale aj normálnych štandardných rodičov, ktorí sa môžu zodrať, aby zabezpečili to, po čom deti túžia. Tie však vedome sa ničia. Je to seriál paradoxov. Tí, čo majú zázemie sa silou mocou pokúšajú okúsiť miestne podsvetie. Tí, čo ho nemajú sú pravým opakom svojich rovesníkov.

Hlavná postava Rue (Zendaya) objavuje aj... Foto: HBO
euphoria, zendaya, Hlavná postava Rue (Zendaya) objavuje aj zákutia sexuality, o ktorej sa bála čo i len tušiť. Zamilovala sa do svojho transgender najlepšej prieteľky Jules.

Zaujímavý vizuál

Euphoria prekvapuje aj vizuálom. Ukazuje účinky drog, akýsi psychedelický farebný bezstarostný svet, ktorý im ponúka pochabé šťastie na pár minút. Zaujímavá je aj zápletka obéznej dievčiny Kat (Barbie Ferreira), ktorá si vybudovala tajný online profil s pikantným blogom. Milujú ju tisícky fanúšikov, pričom netušia ako reálne vyzerá a kým je. Spolužiaci, ktorí jej sexuálne fantazmagorické články čítajú ju akosi prehliadajú a ona sa rozhodne zaujať online sexuálnymi chatmi za peniaze, kde ju obdivujú skôr jedinci s fetišom. Jej to však ku šťastiu úplne stačí.

Pútajú aj osudy ostatných postáv

Pri ďalšom príbehu o Nateovi (Jacob Elordi) sa potvrdzuje porekladlo o rodičovstve, keď jablko nepadá ďaleko od stromu. Jeho otec Cal (Eric Dane) je skrytý sadomasochista a despota v jednom holdujúci v neštandardnom sexe s transgenderovými ľuďmi. Chlapec vyrástol v konštantnom napätí, čo sa prejavuje na jeho sexuálnych chúťkach a násilníckych prejavoch. Aj napriek tomu sa všemožne snaží nájsť najnormálnejšiu formu lásky a nedarí sa mu to.

Šikana, obezita, fetiš, zvrhlé sexuálne chúťky.... Foto: HBO
euphoria, Šikana, obezita, fetiš, zvrhlé sexuálne chúťky. Euphoria otvorene hovorí o všetkom, čo dnešnú mládež trápi a stretáva.

Pozornosť na seba v deji strháva aj transgenderová Jules v podaní herečky Hunter Schafer, do ktorej sa zamilovala hlavná hrdinka Rue. Možno práve sexuálna zmätenosť je hnacím motorom jej závislosti. Jules je prekvapujúco tolerovaná v kolektíve, hoci každý by čakal, že práve na ňu sa znesie najväčšia vlna negativity, ktorá je zrkadlom dnešných silnejúcich diskriminačných hlasov všade na svete. Jules je vyrovnaná so svojou minulosťou, teší sa na budúcnosť, má ukážkové zázemie. No aj napriek tomu koketuje s otcom Natea a akoby ju podvedome lákalo podstupovať ponižujúce sexuálne praktiky.

Naturálne spracovanie

Euphoria je exkurzom aj vyobrazenia sexuálnych a drogových scén, ktoré doteraz na obrazovkách štandardnej televízie sa nikdy neobjavili. V tomto smer seriál búra všetky zabehnuté štandardy a balansuje na hrane ľahkej pornografie z hľadiska americkej legislatívy. Bez okolkov sa na objavujú ženské a najmä mužské prirodzenia, pričom doteraz práve na mužskú pýchu bolo uvalené akési nepísané embargo. Jednotlivé postavy predvádzajú kamikadze štýl žitia. Plnými dúškami absorbujú všetky druhy neduhov, všemožne sa snažia nezapadnúť, nebyť normálni.

Tvorcovia nešetria divákov, ale ani postavy bez... Foto: HBO
euphoria, Tvorcovia nešetria divákov, ale ani postavy bez rozdielu pohlavia.

Zároveň je to veľmi smutný pohľad na svet mladých ľudí, ktorí by si mali užívať posledné bezstarostné záblesky životov predtým, kým opustia brány školy, rodičovské hniezda a systém ich pohltí. Budú musieť nabehnúť do zamestnaní, ktoré ich neraz nebavia, budú tlačení k vlastnému bývaniu, zadĺženiu sa, budovať rodinu, hodnoty, byť súčasťou komunity. Ako to zvládnu jedinci, ktorých život očividne ničí a to ešte nespoznali krutosti reálneho sveta?

Tragické konce pre všetkých?

Mnohí majú nádej na svetlejšie zajtrajšky, aj s rizikom, že budú svojich vnútorných démonov prenášať na ďalšiu generáciu, rovnako ako ich rodičia na nich a vznikne nekonečný kolobeh. Iní sú očividné beznádejné prípady, ktoré sa dobrovoľne vzdali všetkého, neberú ohľad na okolie, ktoré ničia.

Sebecky si idú svoje a strmhlav padajú do priepasti a dúfajú, že ich v konečnom dôsledku niekto bude ľutovať. Len problém je ten, že ich ľutovať nikto nebude, skôr odsudzovať a budú slúžiť ako výstrahy pre ďalšiu generáciu, ako nedopadnúť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HBO #Zendaya #oseriáloch #Euphoria