Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Z nepozerateľného paškvilu sa stal hit, ktorý ukázal Amerike zdvihnutý prostredník

Beznádejne nezvládnutá politická dráma Designated Survivor z dielne štandardnej televízie ABC sa premenila na jeden z najlepších seriálov tohto roka. Vďaka Netflixu, ktorý seriál prebral v lete minulého roka, keď ABC poslala amerického prezidenta do výslužby kvôli nízkej sledovanosti.

02.07.2019 07:00
designated survivor, kiefer sutherland, Foto:
Seriál Designated Survivor sa konečne stal takým seriálom, akým mal byť od začiatku.
debata

Zaujímavý a vysoko potenciálny námet sa jednoducho nehodil do klasickej televízie, ktorá je viazaná omnoho prísnejšími pravidlami a obmedzeniami. V konečnom dôsledku turbulencie v zákulisí a neustále meniaci sa showrunneri a totálne nudný príbeh predznamenali koniec seriálu ešte na začiatku druhej série. Inak ako neúspechom a katastrofálnou sledovanosťou to nemohlo dopadnúť. Kostrbaté spracovanie si o to koledovalo v podstate od začiatku vysielania.

Nové pomery na Netflixe

Netflix sa opäť ukázal, že vie premeniť nudu na skvele našliapnutý seriál, ktorý nenudí, vtiahne diváka do deja a nekompromisne ho presvedčí, že Designated Survivor stojí za pozeranie. Po zrušení seriálu zo strany ABC to dlho vyzeralo, že brány seriálového Bieleho domu sa definitívne zavreli. Ubehli až tri mesiace, kým sa streamovací gigant dohodol na prebratí celého formátu. Pošramotená reputácia s nízkou sledovanosťou a zlým spracovaním v sebe niesla veľké riziko opätovného zlyhania. Museli sa ujasniť všetky zákulisné trenice, seriál prebral ďalší showrunner a vďaka novým podmienkam, ktoré online televízie ponúkajú sa podarilo vytvoriť priestor na reštart.

Tretia séria „dostala“ len desať epizód, namiesto klasických 22, ktoré mali predchádzajúce sezóny. Netflix podobne ako pri Luciferovi, ktorého tiež prebral z klasickej televízie, zvolil radšej opatrnejší prístup. Menší počet nakrútených častí síce prináša svieži postup deja a zároveň sa vysielateľ kryje, keby to náhodou nevyšlo so seriálom ani po druhýkrát. Lenže streamovacia televízia vie ako sa robia seriály! Designated Survivor síce nesie pôvodný názov, vrátili sa všetky dôležité postavy z minulých sezón, avšak všetko ostatné pôsobí inak. Lepšie, neopozerane, veľkolepo.

Zmeny len k lepšiemu

Dej najnovšej série bol sprievodcom celej predvolebnej prezidentskej kampane, ktorú prezident Tom Kirkman (Kiefer Sutherland) ohlásil na konci druhej série. To bolo jediné dejové spojenie s nevydarenou minulosťou. Netflix vie, ako sa robí politická dráma, veď vôbec prvý a prelomový seriál z jeho dielne bol legendárny Dom z kariet (House of Cards).

Kým Designated Survivor prvé dva roky kríval s absurdným dejom, ktorý vôbec nevedel odraziť reálnu zákulisie najvyššej svetovej politiky a jednotlivé epizódy pôsobili skôr pateticky, ťažko uveriteľne. Teraz nastala absolútna zmena. Z Designated Survivora nikdy nebude Dom z kariet alebo legenda v tomto žánri – Západné krídlo, avšak seriál si expresne vybudoval vlastnú identitu, ktorú nikdy nemal.

K overeným postavám ako Emily Rhodes (Italia Ricci), Aaron Shore (Adan Canto), Seth Wright (Kal Penn) a agentke Hannah Wells (Maggie Q) pribudli úplne nové, ktoré vniesli novú dynamiku a chémiu medzi zabehnuté. Pribudol Mars Harper (Anthony Edwards), Lorainne Zimmer (Julie White), Isabel Pardo (Elena Tovar), Dontae Evans (Benjamin Watson).

Kým predtým postavy nevedeli osloviť divákov a okrem politickej linky neukázali nič z osobného života, Netflix to dokázal napraviť. A stačilo mu len desať epizód. Dej bol skvelým mixom tvrdej politickej kampane a agitácie, nemilosrdných obvinení, nechutných praktík a pritom to všetko odrážala dnešný obraz Ameriky, kde rastie nespokojnosť so systémom a nielen volebným.

Designated Survivor sa nebál jasne pomenovať problémy bežných ľudí, ktorým očividne prekáža systém klasického boja demokratického a republikánskeho kandidáta. Práve seriálový prezident USA je nezávislý kandidát a ponúka akúsi alternatívu pre reálnu budúcnosť Spojených štátov. Do deja dokonca vstúpili výpovede reálnych ľudí, ktorí hovorili svoje ťažké životné príbehy. Príbeh „zabrdli“ do problematiky haprujúcej zdravotnej starostlivosti, diskriminácie sexuálnych menšín, nechýbali drogy, ale aj finančné problémy.

Trikrát hurá!

Razom celý seriál dostal úplne iný rozmer, civilný. Niečo podobné nemá v súčasnej podobe obdobu. Seriál veľmi jasne ukázal, že úžasné Spojené štáty majú viac ako dosť problémov a systém neraz zlyháva v základných otázkach.

Navyše aj prezidentská kampaň bola ukážkou prehnitých praktík a podrazov, bola to tiež exkurzia do Bieleho domu a ukážka toho, ako sa rodia politické vyhlásenia a rozhodnutia. Zároveň to bol nápor pre nezávislého kandidáta zachovať si vlastnú tvár a identitu, čo sa mu neraz pod tlakom celej predvolebnej mašinérie neporadilo.

Dej úplne prirodzene miešal osobné dejové linky všetkých postáv, ktoré boli mimoriadne silné. Umieranie matky Emily Rhodes, ktorá jej bol súčasťou asistovanej samovraždy, závislosť manželky Marsa Harpera, ktorý ju navyše podvádzal a hral to na dve strany.

Rasizmus pri kampani na viceprezidenta Aaron Shora. Azda najlepším nováčikom bola Lorainne Zimmer, ktorá viedla Kirkmanovú kampaň. Herečka Julie White predviedla skvelý výkon. Lorainne je nekompromisná osoba s poriadne podrezaným jazykom, posunutou morálkou, skvelou dedukciou a ochotou zašpiniť si ruky len pre svojho kandidáta.

Najlepšou novou postavou v novej sérii je... Foto: Netflix
designated survivor, Najlepšou novou postavou v novej sérii je Lorainne Zimmer. Šéfka kampane s podrezaným jazykom a absenciou morálky. Bola zdrojom skvelých vtipov, ale aj nechutných praktík.

Predtým veľa epizóda, teraz málo

Desaťdielna séria razom bola málo. Kým minulé série boli doslova trápením a bol problém niektoré časti vôbec dopozerať. Teraz by sa hodilo, aby tretia séria mala formát aspoň trinástich častí a stále by dej nenudil. Kvalita a spracovanie boli na vysokej úrovni a stalo sa to, čo sa malo stať už dávno, príbeh absolútne pohltila diváka a vtiahol ho do deja.

Tvorcovia ukázali mimoriadne špinavú predvolebnú kampaň poznamenanú hrozbou bioterorizmu, ktoré predstaviteľa siahali až priveľmi vysoko. Nastavilo sa zrkadlo rastúcim extrémistickým náladám po celom svete. Scenár sa nebál „odpraviť“ aj jednu z hlavných postáv prekvapujúcim a neočakávaným spôsobom.

V novej sérii pokračovali aj niektoré pôvodné... Foto: Netflix
designated survivor, V novej sérii pokračovali aj niektoré pôvodné postavy z predchádzajúcich dvoch sezón. Aaron (Adan Canto) a Emily (Italia Ricci) dostali aj osobné zápletky, ktoré sa vryli divákom pod kožu.

Príjemné a potešujúce prekvapenie

Designated Survivor je obrovským prekvapením. Najnovšie pokračovanie je jednoducho výborné. Príbeh má všetko, čo potrebuje na atraktívnu politickú drámu pretkanú skvelými hereckými výkonmi, uveriteľným, aj poriadne štipľavým scenárom, čo doteraz nebolo. V kombinácii s osobnými zápletkami a nikdy nekončiacim rozporom medzi prácou a obyčajným životom prináša dojemné scény pochopiteľné pre obyčajného smrteľníka, pre ktorého je nepredstaviteľné byť v podobných pozíciách.

Dej má výpovednú hodnotu, ukazuje zdanlivo nedotknuteľné politické elity v polohe obyčajných ľudí, ktorých povinnosti dobehnú v tej najnevhodnejšej chvíli a nemajú chvíľku oddychu. Príkladom je scéna s prezidentom Kirkmanom na toalete, keď mu za dverami jeho poradcovia pripomínajú jeho program. Scenár sa teda sústredil na vtip, absurdné situácie, všetko malo svoj nápad.

Nateraz nie je známe, či seriál sa dočká aj štvrtej série. Posledná epizóda však dáva veľkú nádej, že Netflix má so seriálom väčšie plány. Kampaň dopadla dobre a Kirkman pokračuje v prezidentovaní, takže dôvod na nové série tu určite je. Zostáva len dúfať, že diváci dajú seriálu ďalšiu šancu a ukážu svoju silu, aby streamovacia spoločnosť mala dôvod oznámiť pokračovanie nakrúcania. Bola by obrovská škoda, keby tento seriál v tomto spracovaní dostal stopku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #Kiefer Sutherland #Designated Survivor #oseriáloch