Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Jojka predstaví Slovákom hit, ktorý k sebe nutne potrebuje iný seriál

Televízia JOJ spolu s jej najmenšou sesterskou televíziou WAU už v piatok večer dovezie na Slovensku veľký seriálový hit Station 19 (V ohni). Zavarí si? Ide totiž o to, že Station 19 je seriálovou odnožou, tzv. spin-offom od legendárnej Kliniky Grace (Grey's Anatomy). Ten sa u nás nevysiela a jej mladší seriálový súrodenec je s Klinkou čoraz viac prepojenejší.

28.06.2019 07:00
station 19, v ohni, Foto:
Na Slovensko prichádza nový seriálový hit V ohni (Station 19). Avšak pre správne pochopenie deja potrebuje k sebe aj pôvodný seriál, z ktorého vychádza, teda Kliniku Grace (Grey´s Anatomy).
debata (4)

Hasičský seriál mal premiéru na jeseň 2018 a televízia ABC ním chcela nadviazať na úspech Kliniky Grace. Aktuálny trend vo svete seriálov nie sú len revivaly, ale aj tvorba spin-offov. Každý hit predsa potrebuje seriálovú odnož, aby sa rozšíril svet obľúbených postáv. Na tom by nebolo nič zlé, keby Station 19 nebol výrazne prepojený s Klinikou, tá sa však na Slovensku roky nevysiela a ani nebude vysielať. Pochopia diváci dej, v ktorom sú dôležité udalosti a pointy príbehov neraz výrazne prepojené?

So spin-off seriálmi to býva vždy náročná situácia pre zahraničné televízie. Americké televízie sa vezú na výraznej vlne čoraz väčšieho prepojenia pôvodného seriálu a jeho odnoží. Kedysi to bolo veľkou udalosťou, keď sa niektoré postavy občas v deji mihli, teraz je situácia diametrálne odlišná a pre divákov normálna a nutná vec vytvoriť pocit jedného veľkého a prepojeného celku.

Ak chcú televízie vysielať tieto seriály, mali by zakúpiť práva aj pre pôvodný seriál a pozorne dodržiavať jednotlivé prepojenia. Inak vysielanie nedáva zmysel a hrozí veľké riziko, že pointy diváci nepochopia. Nebudú mať dôvod ich pochopiť.

Preto je celkom záhadou, prečo sa Jojka vybrala nelogickou cestou vysielania len seriálu Station 19 (V ohni), ktorý je bezpochyby veľký vychádzajúci hit. Počas prvej série nebola ešte závislosť hasičského seriálu na lekárskej dráme taká markantná. Nedávno skončená druhá séria už priniesla viaceré spoločné zápletky a televízia ABC avizuje, že pri pripravovanej tretej sérii Station 19 a 16. sérii Kliniky Grace (Grey's Anatomy) dôjde k ešte väčšiemu prepojeniu.

Ukážkovým príkladom sú kriminálky CSI, ktoré pred rokmi Jojka s veľkým úspechom vysielala. Ako prvá vznikla Kriminálka Las Vegas (CSI: Las Vegas). Postupne sa pridal spin-off Miama a New Yorku. Jojka ich všetky vysielala a využila aj potenciál, keď sa z času na čas seriály prepojili. Diváci poznali všetky seriály, postavy, príbehy a preto mohli pochopiť väčšie crossover epizódy, ktoré boli súčasťou.

Pred slovenským vysielateľom stoja pomerne značné kreatívne problémy, ktoré neprajú úspechu tohto seriálu u nás. Stále platí, že Klinika Grace sa nedočká na Slovensku obnoveného vysielania. Kedysi vysielacie práva vlastnila verejnoprávna RTVS a naposledy bola vysielaná 6. séria. Na jeseň štartuje v USA už 16. sezóna, sklz oproti krajine pôvodu je celá dekáda. Jojka sa zrejme nechce púšťať do rizika dokúpiť desať sezón, investovať do dabingu a neistým úspechom. Radšej podstúpi riziko krátkodobých hluchých miest, keď sa oba seriály „stretnú“.

Odhliadnuc od týchto nástrah, tento seriál stojí za pozornosť. Prináša podobne ako Klinika Grace zaujímavý a napínavý dej, skvelú akciu, ale aj dojemné momenty, postupne dobre vyprofilované jednotlivé postavy. So stúpajúcim číslom epizód stúpa aj kvalita celého seriálu.

Station 19 (V ohni) má premiéru už v piatok 28.6 v hlavnom vysielacom čase na televízii WAU.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #televízia JOJ #Grey´s Anatomy #oseriáloch #Station 19