Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Desivý, dusivý, dokonalý! Príbeh služobníčky predvádza nový level hnusu

Nepísané pravidlo o klesajúcej kvalite seriálov s pribúdajúcimi sezónami naplno poprel Príbeh služobníčky (The Handmaid's Tale), ktorý sa po viac ako roku vrátil s treťou sériou. Zvyčajne nové série streamovacia spoločnosť Hulu uvádzala v apríli, avšak tento rok bol špecifický kvôli Hre o tróny a televízie zvolili radšej ústupnú taktiku a neriskovali stret a prípadný pokles sledovanosti. Preto sa najnovšie pokračovanie objavilo až začiatkom júna a dlhšie čakanie sa rozhodne oplatilo.

27.06.2019 07:00
debata (25)
Najnovšie pokračovanie od začiatku nikoho... Foto: Hulu
the handmaids tale, príbeh služobníčky, Najnovšie pokračovanie od začiatku nikoho nešetrí. Opäť je plné nezmyselného násilia, vrážd a to v mene viery v Boha, za ktorú sa skrývajú egá psychopatov.

O desivý príbeh z Gileádu opäť neprídu ani slovenskí diváci, už tradične novú sériu má pod palcom HBO, ktoré uvádza tretiu sériu s českými titulkami len niekoľko hodín po americkej premiére.

Príbeh služobníčky, ovenčený niekoľkými cenami Emmy, znova ukazuje šialenosti neďalekej budúcnosti, keď USA sú minulosťou a na ich mieste vznikol nový náboženský diktát – Gileád. Počas predchádzajúcich sezón si už diváci „zvykli“ na štandardy bigotného a zvráteného štátneho zriadenia, kde sa ľudstvo ocitlo v reprodukčnej slepej uličke.

Hŕstka extrémistov vytvorila štát založený na znásilňovaní plodných žien, ktoré sú vnímané len ako inkubátory, nemajú práva, len povinnosti. Ženy v Gileáde majú len jedinú úlohu modliť sa a všetko zvrátenosti ospravedlňovať vierou v Boha, kým muži sú pánmi rozhodujúci o osude všetkých len nie o sebe samých.

Tvorcom sa podarilo vybudovať desivú, dusivú atmosféru plnú strachu, neistoty a mŕtveho šťastia. Bez servítky boli servírované šialené scény voči služobníčkam, odporcom režimu, sexuálnym, národnostným menšinám a divák mal len jedinú možnosť, bez slova a dychu, sa prizerať na to, čoho bolo, je a bude ľudstvo vždy schopné páchať.

Nový level nechutnosti

Tretia séria posunula vnímanie a vykreslenie Gileádu a jeho mužských elít o level vyššie. Pridal sa odpor a oprávnené zhnusenie. June (Elizabeth Moss) dosiahla čo chcela, svojich prvých uzurpátorov Watterfordovcov zničila. Podarilo sa jej dostať svoju druhorodenú dcéru preč, a elitní velitelia museli spolu s ňou klamať, aby nezostali visieť na šibenici. Následne sa zdalo, že zaiskril malý plamienok nádeje. June alias Offred dostala nové umiestnenie. Dostala sa do rúk veliteľa Lawrenca (Bradley Whitford), ktorý jej pomohol s útekom, ona však dala prednosť dcére. Z Offred sa stala Ofjoseph. Veľmi rýchlo sa ukázalo, že jej nové pôsobisko bude ešte väčšie peklo ako predtým.

Samozrejmosťou novej série sú zaujímavé hry s... Foto: Hulu
príbeh služobníčky, the handmaids tale, Samozrejmosťou novej série sú zaujímavé hry s kamerou prinášajúce oku lahodiace vizuálne prevedenia jednotlivých scén.

Veliteľ Lawrence, jeden z autorov Gileádu a Kolónií – rádioaktívnych miest, kde chodia do úmoru pracovať nepohodlné ženy, je ďalší z radu psychopatov, ktorí holdujú ponižovaniu žien a veria v celú zvrátenú myšlienku bigotného štátu založenom na terore, xenofóbii a potláčaniu akejkoľvek normálnosti. Individuálne úteky, ktorým občas asistuje, schováva za zdanlivé dobré skutky, pričom len občas, vo svojich svetlých chvíľkach, sa snaží takouto cestou ospravedlniť genocídu, ktorú pácha.

Razom nové epizódy dostávajú úplne nový rozmer a prinášajú opäť niečo nové do tohto temného seriálu, ktorý rozhodne nie je pre slabšie povahy, hoci by ho malo vidieť čo najväčšie publikum ako ukážku toho, čo aktuálne silnie po celom svete – extrémizmus a myšlienky propagujúce nenávisť a neznášanlivosť.

Zmizol aj ten „zvyk“ z minulých sezón, nové pomery v deji priniesli nový typ zhrozenia a vnútorného nepokoja. Kedysi sa aspoň skloňovala nádej pre možné prežitie, teraz je hlavná hrdinka zmierená s tým, že toto besnenie nemá šancu prežiť. Musí len zabezpečiť útek aj svojej prvorodenej dcéry a rozdúchať myšlienku revolúcie, ktorá čoraz viac potichu skloňuje.

Tretia séria prináša malú iskričku nádeje a... Foto: Hulu
príbeh služobníčky, the handmaids tale, Tretia séria prináša malú iskričku nádeje a začína sa skloňovať slovo revolúcia voči náboženskému diktátu.

Stále neotrasiteľne nadpriemerná kvalita

Príbeh služobníčky je ojedinelým dôkazom toho, že sa dá udržať vysoká kvalita seriálu aj s pribúdajúcimi sériámi, príbeh vie prirodzene gradovať, pohlcovať a ukazovať nové zákutia, na ktoré doteraz nebol priestor. A to je veľká devíza tretej série. Postupne sa odkrýva „zákulisie“ fundamentalis­tického režimu, ktorý je založený len na zakomplexovaných egách vybraných mužov a nedodržiava nič z toho, čo je prezentované navonok. Všetko je absolútne toxické, presiaknuté lžami a falošnou vierou v Boha. Ide čisto len o terorizovanie ľudí a akási hra zopár vybraných jednotlivcov, ktorí absolútne stratili akékoľvek zábrany.

Odkrýva sa aj svet za hranica Gileádu, jediné útočisko pre utečencov z bývalých Spojených štátov. Kanada je ostrov nádeje a vysnívané miesto pre všetkých, ktorí trpia v diktátorskom zriadení. Akýmsi exemplárnym príkladom ako funguje proces prijatia v Kanade a vysporiadanie sa s posttraumatickým zážitkom predstavuje postava Emily (Alexis Bledel), ktorej June zverila svoju druhorodenú dcéru.

Frustrovaná a zlomená žena dostala slobodu, o ktorej ani nedúfala a nedovolila si ani snívať. Prechádza všetkými možnými lekárskymi vyšetreniami, ktoré odhaľujú jej podlomené zdravie, ktoré jej zničil Gileád. Navyše náhla zmena jej života prináša aj psychické problémy a neschopnosť vysporiadať sa s návratom do normálneho sveta a života.

Herečka Elizabeth Moss znova predvádza dokonalé... Foto: Hulu
príbeh služobníčky, the handmaids tale, elizabeth moss, Herečka Elizabeth Moss znova predvádza dokonalé herecké umenie.

Pocit zadosťučinenia prichádza s pohľadom na Watterfordovcov, ktorí sa stali prvými obeťami pomsty June. Vytrhla im z rúk dieťa, ktoré jej ukradli a privlastnili. Navyše otvorila oči Serene (Yvonne Strahovski) a zo sebavedomej tyranky sa stala zlomená chudera, ktorá si uvedomila pascu, do ktorej sa chytila, keď pomáhala svojmu manželovi Fredovi (Joseph Fiennes). Za svoju neposlušnosť, teda snahu o minimálne práva pre ženy, jej manžel amputoval prst a musela strpieť veľkú verejnú potupu. Zmenou je postupné zbližovanie June a Sereny, všetko naznačuje tomu, že budú stáť za revolúciou.

Neuveriteľné herecké výkony

Herecké výkony sú opäť špičkové. Elizabeth Moss ako June/Ofjoseph aj po tretíkrát predvádza nadľudské výkony. Minimalistický scenár v jej prípade strieda neverbálny prejav, ktorý je odrazom všetkých nevyslovených slov a divák presne vie, čo chce hlavná postava povedať. Nezaostávajú za ňou ani ostatné postavy, ktoré sa ocitli v nových pózach. Pozornosť si však kradne aj nová postava – veliteľ Lawrence. Nenápadné náznaky sa menia na okaté prejavy „dokonalého“ sociopata, ktorý má v rukách osud miliónov životov a bez mrknutia oka s nimi narába podľa uváženia.

Najnovšie pokračovanie seriálu má znova všetko, aby obarilo svoje publikum skvele vyskladaným dejom, úderným scenárom a už aj malou nádejou na prípadnú revolúciu v náboženskom terore, hoci tento seriál zrejme nebude mať happy end.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Elizabeth Moss #Príbeh služobníčky #Príbeh služobnice #oseriáloch