Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Poslednú rozlúčku s Hrou o tróny si pre seba ukradol 'slovenský' Nočný kráľ

Pravé zbohom dal najsledovanejší seriál sveta až keď HBO odvysielalo špeciálny dvojhodinový dokument s názvom Hra o tróny: Posledná hliadka (Game of Thrones: The Last Watch).

05.06.2019 07:00
hra o tróny, game of thrones, vladimiír furdík,... Foto:
Ojedinelý pohľad na zákulisie nakrúcania s Vladimírom Furdíkom alias Nočným kráľom.
debata

Diváci tak konečne videli tých pravých hrdinov celého seriálu a neboli to hviezdy spred kamery. Ale tí, o ktorých sa len letmo zmieni pri ďakovných rečiach. Sú to tí, ktorí stoja za kamerou a fanúšikovia nevidia ich tváre, nepoznajú ich mená. Je to štáb. Obrovská masa ľudí, absolútnych profesionálov, ktorí si celú prácu musia oddrieť. Sú na pľaci ďaleko dlhšie ako samotní herci, ktorí prídu na scénu a odohrajú svoje dialógy.

Hra o tróny: Posledná hliadka Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Pohľad na kulisy Zimohradu demonštrujú...

Špeciálny dokument, ktorý sa vysielal týždeň po veľkom finále, ukázal mravčiu prácu niekoľkých stoviek ľudí, pričom prípravy na samotné nakrúcanie sa začína oveľa skôr, ako sa zapnú kamery. Ide detailné plánovanie scén, príprava scenárov, rekvizít, zabezpečenie stavby kulís, občerstvenie pre všetkých. Nakrúcanie je jeden obrovský kolos, ktorý musí fungovať bez jedinej chybičky, aby sa dodržali všetky termíny a samozrejme neprekročil rozpočet.

Všetky články o Hre o tróny si môžete prečítať tu!

Pohľad na kulisy Zimohradu demonštrujú... Foto: HBO
hra o tróny, game of thrones, zimohrad, winterfell, Pohľad na kulisy Zimohradu demonštrujú dokonalosť špeciálnych efektov. Filmárom stačilo postaviť len "kúsok" hradu.

The Last Watch bola pocta pre všetkých, vďaka ktorým bola Hra o tróny tým najlepším, čo sa v posledných rokoch objavilo na obrazovkách. Dokument mal za úlohu vysvetliť divákom fungovanie zákulisia, enormné úsilie každého člena štábu dostať zo seba do najlepšie pri obmedzenom rozpočte a pri obrovskom časovom tlaku. Práve tu zaznela jedna zaujímavá a pravdivá veta vysvetľujúca, prečo sa seriál už musel skončiť.

Veľkosť falošného mesta vyrážala dych. Stála... Foto: HBO
hra o tróny, game of thrones, dubrovnik, Veľkosť falošného mesta vyrážala dych. Stála milión dolárov a stavali ju sedem mesiacov. A to len preto, aby ju zničili.

Posledná séria mala síce „len“ šesť častí a rekordný stomiliónový rozpočet, nároky na všetkých boli priam nadľudské. „Hra o tróny sa už musela skončiť, už nemala kam narásť,“ zaznelo. HBO spolu s tvorcami vytvorili ideu nadpriemernej filmovej kvality, avšak k tomu bolo potrebný čas a peniaze. Desať mesiacov nakrúcania a desiatky miliónov dolárov bolo málo? Bolo.

Dokument priniesol aj vtipné momenty a pohľad... Foto: HBO
hra o tróny, game of thrones, Dokument priniesol aj vtipné momenty a pohľad na prvé čítanie scenáru počas prvej série.

Záver si vyžadoval úplne iný štýl produkcie, ktorý sa využíva pri veľkých blockbusteroch. Štáb však musel natočiť šesť veľkých epizód, pričom mnohé scény boli vystrihnuté. Vytvoriť tento celok dohnal na hranicu možností väčšinu štábu, ktorý ôsmej sérii venovali rok svojho života, pričom všetko išlo bokom. Nepoznali voľno, oddych. Museli byť vždy pripravení, rešpektovať zmeny, ktoré sa objavili za pochodu.

Pohľad na hercov spred takmer desať rokov pobavil. Foto: HBO
hra o tróny, game of thrones, emilia clarke, kit harington, Pohľad na hercov spred takmer desať rokov pobavil.

Skvelou ukážkou bola stavba falošného Dubrovnika na „dvore“ pred Titanic Studios, kde sa nakrúcali všetky interiérové scény. Chorvátske uličky stavali sedem mesiacov, pričom okolo štúdii museli vybudovať nový plot, zvýšiť počet členov ochranky, sledovať drony, postaviť zábranu z lodných kontajnerov, aby zvedaví fanúšikovia nenarúšali nakrúcanie. Korunu všetkým opatreniam zasadil festival s veľkým ruským kolesom, ktoré postavili vedľa miesta nakrúcania a ľudia mali Hru o tróny ako na dlani.

S absurdným zážitkom sa podelil aj Kit Harington (Jon Sneh). Keď sa štáb vrátil na krátky čas na Island, tak drony boli všade, aj keď herec vyšiel zo sprchy a senzácia mohla byť na svete.

Moment, keď sa Kit Harington alias Jon Sneh... Foto: HBO
hra o tróny, game of thrones, kit harington, Moment, keď sa Kit Harington alias Jon Sneh dozvedel, že zabije Daenerys.

Veľkým prekvapením, najmä pre našincov, bol fakt, že veľkorysý priestor dostal Vladimír Furdík alias Nočný kráľ. Herec a kaskadér sa vyjadril nielen k svojej minulosti, ale ceste seriálom. Diváci videli prípravu scén s Nočným kráľom, ale aj jeho seriálový smrť.

Začína sa niekoľkohodinový proces premeny... Foto: HBO
hra o tróny, game of thrones, vladimír furdík, Začína sa niekoľkohodinový proces premeny Vladimíra Furdíka na Nočného kráľa.

Omnoho lákavejšie informácie ponúkol dokument, keď sa ukázalo, že Furdík stojí za veľkou časťou bojových scén ako choreograf. Práve on ponúkol veľa zaujímavých informácií nielen o sebe a poodhalil aj samého seba ako osobu. Nerobilo mu nikdy problém fotiť sa s fanúšikmi, poskytovať rozhovory, rovnako ochotne spolupracoval aj s celým štábom.

Tretia epizóda na nakrúcania niekoľko mesiacov,... Foto: HBO
hra o tróny, game of thrones, vladimír furdík, Tretia epizóda na nakrúcania niekoľko mesiacov, z toho 11 týždňov v noci počas sneženia a dažďa a zimy.

Poslednej sérii sa vyčítalo, že je mechanická, bez emócii a mala rýchly spád, ktorý nekorešpondoval so zvyškom seriálu. Paradoxne až tento dokument dal celej Hre o tróny patričnú bodku. Ukážka obyčajných ľudí, ktorí dali celému projektu svoje srdce životy a následná rozlúčka priniesla dojatie, ktoré neraz posledných epizódam chýbalo. Fiktívny svet zo Západozeme sa však nelúči natrvalo, dáva si len prestávku. Nakrúcanie prvého spin-offu už prebieha a do vysielania by sa mohol dostať v roku 2020.

Scéna, pri ktorej Arya zabije Nočného kráľa sa... Foto: HBO
hra o tróny, game of thrones, arya, nočný kráľ, vladimiír furdík, Scéna, pri ktorej Arya zabije Nočného kráľa sa opakovala 16-krát.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hra o tróny #Game of Thrones #oseriáloch #Vladimír Furdík