Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Bodka za seriálovým Černobyľom. Dostanú vinníci zaslúžené tresty?

HBO v utorok predstaví finále desivej minisérie, ktorá v posledných týždňoch opantala svet. Nielen svojou mimoriadnou kvalitou, ale najmä údernými príbehmi o najväčšej katastrofe spôsobenej ľudskou činnosťou.

04.06.2019 07:00
černobyľ, seriál černobyľ, Foto:
Tisícky život premárnil politický systém. Dočkajú sa obete zadosťučinenia a spravodlivého súdu s "vinníkmi"?
debata (8)

Päťdielna miniséria naďalej boduje medzi divákmi, ktorí čoraz vo väčšom počte objavujú tento seriál, ale chvály prichádzajú aj od kritikov. Zdá sa, že seriálový Černobyľ nemá chybu, ktorú by mu niekto vyčítal. Počas niekoľkých týždňoch dostali diváci autentickú „exkurziu“ na miesta, kam sa ľudská nedostane ďalšie desaťtisíce rokov. Nebolo to len o výbuchu štvrtého bloku jadrovej elektrárne, ale najmä o ľudských príbehoch z oboch strán barikády.

Na jednej strane stáli nevinní civilisti, záchranné zložky, ktoré netušili, že si podpísali najkrutejší rozsudok smrti, keď sa pokúšali hasiť reaktor, respektíve „upratovať“ spúšť po výbuchu. Státisíce civilistov boli vystavení žiareniu, kým politickí lídri v bezpečnej vzdialenosti mali iné priority. Najmä všetko zakamuflovať.

Černobyľ postupne ukázal boj s požiarom, nekonečné ľudské utrpenie, tragédie nevinných. Poskytol aj prospešnú osvetu o celej tejto problematike. Zrejme len málokto tušil, čo všetko sa na Ukrajine odohralo a čo bolo potrebné zabezpečiť v bezprostrednom okolí elektrárne. To platí dodnes a bude platiť ešte veľmi dlho.

Minulotýždňová epizóda sa zamerala na „čistenie“ vybuchnutého bloku, ale aj kilometrových koridorov. Tisíce mladých vojakov ručne zhadzovali sutiny do otvoreného reaktora. Mali 90 sekúnd, aby unikli istej smrti, dodnes sa nevie, či vyviazli bez následkov. Ďalšie skupiny vypaľovali okolitú prírodu, všetky stromy museli padnúť, tisícky domácich zvierať nemilosrdne zastrelili, keďže boli rádioaktívne.

Prichádzajúca posledná epizóda sa zameria na súdny proces s vinníkmi. História už ukázala, že primerané potrestanie a pomenovanie pravých vinníkov sa udialo len naoko a reálna pravda o celej skaze sa prispôsobila. Temný seriál môže, aj po rokoch, zanechať len akýsi otvorený koniec a ponechať všetko na úsudku divákov.

Je veľká škoda, že HBO prišla s touto minisériou veľmi nenápadne a všetka pozornosť na seba strhla Hra o tróny. V prípade lepšej a údernejšej propagácie by Černobyľ zarezonoval hneď od začiatku a nie postupne. Našťastie mimoriadna kvalita okúzlila milióny divákov a našli si k seriálu cestu, aj bez okatej reklamy.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Černobyľ #HBO #oseriáloch