Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Iba plytký dej a vynútená akcia? Kdeže! Toto sú top momenty z Hry o tróny

Nedeľná a predposledná epizóda Hry o tróny rozdelila fanúšikov na dva tábory. Jeden ju velebí, druhý zatracuje. Hlasnejšia je však kritika, ktorú si odniesli tvorcovia seriálu.

16.05.2019 07:00
hra o tróny, game of thrones, sivý červ, jon,... Foto:
V piatej epizódy s názvom The Bells (Zvony) odzvonilo hlavnému mestu Západozeme - Kráľovmu prístavisku a viacerým hlavným postávam.
debata (9)

Fanúšikovia im vyčítajú, že ôsma séria, ktorá má uzavrieť ich milovaný seriál je plná chýb a zvláštneho vývoja a najmä nelogického konania postáv. Je pravdou, že záverečná šestica epizód poriadne šliapla na plyn, iná alternatíva však nebola možná. Takmer 80-minútovú epizódu naplnili tvorcovia zaujímavými scénami a odkazmi.

Prečítajte si recenziu predposlednej epizódy v článku: Hra o tróny tesne pred koncom: Nekonečné krviprelievanie a ohnivé peklo

1. Šialená Daenerys

Mnohí to tušili, pre mnohých je to prekvapenie, akým smerom sa postava dračej kráľovnej nakoniec vyvinula. Dlhé roky boli fanúšikovia klamaní mylnou predstavou o nepriateľoch. Vyzerá to tak, že najväčšou prekážkou bude práve matka drakov. Posledná séria bola k tejto postave nemilosrdná a vzala jej všetko a z pozitívnej postavy sa razom stala osamelá, paranoidná kráľovná túžiaca len moci. K tomu patrí aj jej „opustená“ vizáž.

Zo sebavedomej matky drakov sa stala labilná... Foto: HBO
hra o tróny, game of thrones, daenerys, Zo sebavedomej matky drakov sa stala labilná šialená kráľovná.

2. Obkľúčené Kráľovo prístavisko

Daenerys už nedala na rady svojich radcov. Varysa popravila, Tyrionovi neverila, zradcu pre ňu predstavuje Jon Sneh. Jej „odbočka“ za získaním Železného trónu ju pripravila o všetko. Stratila Joraha, Missandei, dvoch drakov, polovicu armád. Nerobila už kompromisy a dobytie hlavného mesta poňala po svojom.

Obe znepriatelené strany boli pripravené na... Foto: HBO
hra o tróny, game of thrones, kráľovo prístavisko, Obe znepriatelené strany boli pripravené na posledný stret.

3. Vypálené mesto

Tyrion sa márne snažil presvedčiť svoju panovníčku, aby sa držala na uzde. Chcel zachrániť svoj domov, svojich súrodencov Jaimeho a Cersei. Márne! Daenerys s Drogonom zničili Železnú flotilu, aj obrannú líniu mesta. Nakoniec ju nezastavili ani zvony signalizujúce kapituláciu a prosiace o milosť. Mesto vypálila do základov.

Predposledná epizóda bola v znamení ohňa,... Foto: HBO
hra o tróny, game of thrones, kráľovo prístavisko, Predposledná epizóda bola v znamení ohňa, dračia kráľovná vypálila Kráľovo prístavisko.

4. Tyrionovo precitnutie

Tyrion Lannister bol považovaný za najmúdrejšieho muža na svete. Je preňho zdrvujúce zistiť, že roky stál na zlej strane a radil Daenerys. Veril v jej ideály, realita bola omnoho krutejšia.

Pre Tyriona bolo precitnutie asi... Foto: HBO
hra o tróny, game of thrones, tyrion, Pre Tyriona bolo precitnutie asi najbolestnejšie. Musel si priznať vlastné zlyhanie.

5. Jonovo precitnutie

Táto epizóda bola studenou sprchou nielen pre Tyriona. Pri pustošení mesta sa ukázalo, že Daenerys má svoj plán, ktorý s ním už neráta. Masakrovanie tisícok nevinných bolo preňho krutým precitnutím. Prechováva lásku k horšej osobe ako bola sama Cersei.

Fatálna chyba pre Jona, spojil sily a zamiloval... Foto: HBO
hra o tróny, game of thrones, jon, Fatálna chyba pre Jona, spojil sily a zamiloval sa do Daenerys, z ktorej sa stala najväčšia hrozba.

6. Arya a Clegane

Jeden z najdojemnejších momentov celej epizódy, ktorý tromfol aj rozlúčkovú scénu Tyriona a Jaimeho. Arya s Cleganom boli na ceste za ich poslednou pomstou. Arya mala v pláne zabiť Cersei, Clegane svojho brata Horu. V rúcajúcom sa meste si Clegane uvedomil, že nemajú šancu prežiť. Našiel v sebe všetku lásku a „otcovsky“ prehovoril Aryi do duše a dal jej šancu na dôvod žiť. Arya sa vzdala myšlienky naplniť svoj osud, Clegane nie.

Jeden z vrcholov piatej epizódy. Clegane... Foto: HBO
hra o tróny, game of thrones, clegane, arya, Jeden z vrcholov piatej epizódy. Clegane presvedčil Aryu, aby sa vzdala svojho zoznamu smrti a dala šancu životu.

7. Stret bratov

Na túto scénu sa čakalo celých osem sezón. Konečne sa zoči-voči stretli nenávidení bratia Cleganovci. Sandor prišiel odpraviť Gregora. Toho bola však ťažké zabiť a tak si Sandor uvedomil, že musia zomrieť obaja. Zomreli spoločne v dračích plameňoch. V plameňoch, ktorých sa bál „vďaka“ svojmu bratovi.

Po rokoch čakanie prišiel ikonický moment.... Foto: HBO
hra o tróny, game of thrones, clegane, hora, Po rokoch čakanie prišiel ikonický moment. Posledný boj nenávidených bratov.

8. Smrť Cersei a Jaimeho

Proroctvo síce hovorilo, že ju čaká krutá smrť. Nakoniec odišla z tohto sveta v náručí milovaného Jaimeho, ktorý ju prišiel „zachrániť“, no nepodarilo sa to. Najvražednejšia žena prvých siedmich sezón dostala koniec s vykúpením. Vďaka Jaimemu v posledných chvíľach svojho života si uvedomila lásku a túžbu po živote. Zasypali ich ruiny kráľovského paláca.

Nenávidená Cersei našla v posledných chvíľach... Foto: HBO
hra o tróny, game of thrones, cersei, jaime, Nenávidená Cersei našla v posledných chvíľach života pokoj v náručí Jaimeho.

9. Arya v pasci

Táto séria nešetrí ani Aryu. Tá si prežila krušné chvíle pri boji o Zimohrad a previedla, po prvýkrát, strach. To diváci ešte netušili, že väčšie peklo zažije v uličkách Kráľovho prístaviska. Navyše ohnivé peklo spôsobila tá, ktorú považovala za tú správnu panovníčku. Bezcieľne sa motala v uličkách a nemohla nájsť cestu von. Dračie plamene nedávali takmer nikomu šancu vyviaznuť. Koniec epizódy priniesol zaujímavú symboliku, keď preživšia Arya vyviazla a na chrbte bieleho koňa cvála preč. Bude to Daenerys, koho Arya zabije ako kráľovnú?

Arya si prešla väčším peklom ako na Zimohrade.... Foto: HBO
hra o tróny, game of thrones, arya, Arya si prešla väčším peklom ako na Zimohrade. Má nového nepriateľa - Daenerys.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Hra o tróny #Game of Thrones #oseriáloch