Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Pravá Hra o tróny sa začala až teraz! Všetky pravidlá sa zmenili, prichádza zrada

Hra o tróny otvorila druhú polovicu záverečnej série a koniec sa nezadržateľne blíži. A všetko nasvedčuje tomu, že rozuzlenie prepletených zápletiek bude skutočne prekvapujúce, ako avizujú tvorcovia, ale aj herci. A rozhodne bude plné šokujúcich úmrtí a (ne)predvídateľných zvratov. Štvrtá epizóda trvajúca 78 minút s názvom The Last of the Starks to jednoznačne potvrdila a diváci sa dočkali ďalších zvratov, ktoré by len málokto čakal.

06.05.2019 05:52 , aktualizované: 10:10
hra o tróny, game of thrones, kráľovo pristavisko, Foto:
Posledná vojna o Západozem sa odohrá medzi dvoma kráľovnami!
debata (14)

Nasledujúci text prezrádza dej najnovšej epizódy. Článok čítate na vlastné riziko!

Krvavá sága s pribúdajúcimi týždňami púta čoraz viac pozornosti, nebolo tomu inak ani po vypätej tretej epizóde a bitke medzi živými a mŕtvymi. Tvorcovia uzavreli kapitolu s najväčšou vojnou a hrozbou Západozeme. Nočný kráľ padol. Najnovšia epizóda začínala dojemnou rozlúčkou s padlými hrdinami, ktorí bránili nielen Zimohrad, ale aj svet živých. Daenerys sa poslednýkrát rozlúčila s Jorahom, Sansa s Theonom, Arya s Berickom, Sivý červ so svojimi spolubojovníkmi. Na Severom zavládol mier a zima sa pomaly končí, nastalo niečo, v čo dúfal už málokto.

Poslednú rozlúčka s padlými hrdinami z bitky o... Foto: HBO
hra o tróny, game of thrones, zimohrad, winterfell, Poslednú rozlúčka s padlými hrdinami z bitky o Zimohrad, ktorí položili svoj život, aby ochránil svet živých.

Pravá Hra o tróny sa začína až teraz!

Tvorcovia epizódu The Last of the Starks rozdelili na dve polovice, ktoré poslúžili ako záver pre Sever a začiatok pre Juh. Sever po poslednej rozlúčke, oslávil preživších. Ľud velebil Jona, Daenerys videla oddanosť, ktorej sa jej nedostávalo a burcovalo to v nej len zúfalstvo a nerozvážne kroky, ktoré by ju mohli pripraviť o trón.

Pravý pôvod Jona medzi kráľovský pár vrazil klin, ktorý ich zrejme navždy rozdelí. Kým Jon stále deklaruje, že o vládnutie nemá záujem, vystrašená Daenerys stratila zmysel svojho bytia a chce pravdu pochovať čo najhlbšie. Všetko však nasvedčuje tomu, že práve toto sa jej stane osudným. Hra o tróny je nemilosrdná a nikdy nebola o láske, pravých hodnotách a sľuboch o cti.

Medzitým Arya sa odmietla stať lady po boku vymenovaného lorda Gendryho. Po boku Clegana zamierila na juh, aby naplnila svoj osud. Jaime nabral odvahu a posunul vzťah s Brienne do intímnej roviny, len preto, aby ju neskôr opustil, aby sa pokúsil zachrániť svoju „milovanú“ sestru Cersei.

Daenerys prišla v bitke o Zimohrad o Joraha.... Foto: HBO
hra o tróny, game of thrones, daenerys, missandei, tyrion, Daenerys prišla v bitke o Zimohrad o Joraha. Netuší, že čoskoro príde aj o Missandei a podporu svojich radcov.
Posledná rozlúčka Daenerys s jej najvernejším... Foto: HBO
hra o tróny, game of thrones, daenerys, jorah, Posledná rozlúčka Daenerys s jej najvernejším priateľom a ochrancom Jorahom bola veľmi emotívna.

Tormund spolu s Divokými sa rozhodol vrátiť za Stenu, Jon mu dal na starosť vlka Ducha, ktorý prežil vojnu o Zimohrad. Po litroch preliatej krvi dostal šancu aj nový život, Fialka so Samom čakajú prírastok. Sansa naďalej pokračuje v snahe čoraz viac nemať rada Daenerys a navyše nedodržala prísahu, ktorú dala Jonovi a „posunula“ tajomstvo o jeho pôvode Tyrionovi.

Rodina nadovšetko! Starkovci sa rozlúčili s... Foto: HBO
hra o tróny, game of thrones, bran, arya, sansa, Rodina nadovšetko! Starkovci sa rozlúčili s padlými, ktorí bojovali o ich domov - Zimohrad.

Z tajomstva informácia

Bolo jej jasné, že z tohto tajomstva sa stane informácia, ktorú bude potrebné využiť a mení všetky pravidlá hry. Ako môžu naoko spojené sily Severu poraziť sebavedomú Cersei, keď spojenci majú medzi sebou neprekonateľné rozdiely? Pred Daenerys vystríhali Jona už aj zostávajúci súrodenci, postavia sa nakoniec proti sebe tí, ktorí pred časom spolu bojovali bok po boku?

Spojenectvá sa rúcajú. Pre Daenerys je už... Foto: HBO
hra o tróny, game of thrones, jon, Spojenectvá sa rúcajú. Pre Daenerys je už hrozbou aj Jon, ktorý jej môže uchmatnúť trón.

Boj o Železný trón sa začína

Druhá polovica epizódy nabrala kurz smer juh. V prvej polovici série Cersei nedostala takmer žiadny priestor, teraz sa situácia mení a nemilosrdná vrahyňa čaká dokonale pripravená na svoju nenávidenú protivníčku. Kým Daenerys sa nechala „oslabiť“ láskou a po príchode do Západozeme sa nedržala svojho plánu na prebratie trónu a po vojne o Zimohrad stratila polovicu armády, prišla o jedného draka. Cersei neváhala, poistila sa 20-tisícovou armádou, Kráľovo prístavisko vyzbrojila kušami proti drakom, Euron posilnil svoje loďstvo a oddýchnutí si počkali, kým Daenerys pripláva k ich brehom. Čo sa aj stalo.

Najväčšia vojna s Nočným kráľom sa skončila,... Foto: HBO
hra o tróny, game of thrones, Najväčšia vojna s Nočným kráľom sa skončila, teraz sa rozpúta Posledná vojna o trón.

Príchod dračej kráľovnej na juh bol v znamení smrti. Euron otestoval silu dračej kuše a nemilosrdne zostrelil z oblohy zraneného draka Rhaegala, ten po troch ranách už len bezvládne padol do mora. Následne rozstrieľal flotilu lodí smerujúcich do hradu Daenerys a zajal Missandei.

Daenerys dostala ďalšiu ranu do srdca. Prišla... Foto: HBO
hra o tróny, game of thrones, daenerys, Daenerys dostala ďalšiu ranu do srdca. Prišla už o druhého draka. Po Viserionovi padol aj Rhaegal. Zostal jej už iba Drogon.

To pravé krviprelievanie sa začalo až teraz, keď v ňom má prsty najvražednejšia členka Lannisterovské­ho klanu.

Postupne sa potvrdzuje fakt, že Hra o tróny sa nikdy nevyhráva na bojovom poli a rozhodne nie demonštráciou sily. Panovníci si cestičku k trónu museli nájsť prešibanými intrigami a politickými rozhodnutiami. Najnovšia epizóda okato naznačila osud Daenerys, jej úspešné ťaženie sa neskončí jej víťazstvom, pravidlá hry sa zmenili.

Krátky moment šťastia, draky Drogon a Rhaegal... Foto: HBO
hra o tróny, game of thrones, draky, drogon, rhaegal, Krátky moment šťastia, draky Drogon a Rhaegal sa vracajú domov. Šťastný moment sa razom premenil na masaker.

Zrada na programe dňa

Varys s Tyrionom koketujú s myšlienkou dosadenia Jona/Aegona na trón, možnosť spoločného vládnutia s Khaleesi neprichádza do úvahy, obaja sú natoľko rozdielni, že čoskoro by sa nastolený mier opäť zmenil na boj o moc. Daenerys je odsúdená na vyhadzov z celej hry, z ktorej sa živý neodchádza.

Navyše ňou už lomcuje hnev a dáva zbohom svojim rozvážnym, mierumilovným princípom. Jej srdce otrávila nenávisť a chce iba jedno – rozosiať smrť v Kráľovom prístavisku a všetkých, ktorí jej budú stáť v ceste, zmiesť z cesty. Či si to chce priznať, pomaly, je v nej vidieť odraz jej nepriateľky.

Drak Rhaegal prežil zdanlivo beznádejnú bitku o... Foto: HBO
hra o tróny, game of thrones, rhaegal, Drak Rhaegal prežil zdanlivo beznádejnú bitku o Zimohrad a svojim ľadovým "bratom" Viserionom. Osudný sa mu stal prílet na juh.

Prichádza dračia kráľovná o rozum?

Jej hnev popohnala smrť jej najbližšej radkyne a priateľky Missandei, ktorú Cersei nechala sťať pred jej očami pri vstupe do Kráľovho prístaviska. Daenerys okrem posledného draka a unavenej armády nezostal nikto verný. Jej radcovia sú ochotní ju pri prvej príležitosti zradiť, nemá oporu v Jonovi, v ktorom vidí už len hrozbu, nemá podporu Severu. Sansa sa postará o to, aby sa na trón nedostala. Kým dračia kráľovná neprišla do Západozeme nerobila chyby, osudným sa jej stal – paradoxne – príchod domov. Svoju premyslenú stratégiu vymenila za emócie a spravila strategickú chybu.

Chladnokrvná poprava najbližšej priateľky bol... Foto: HBO
hra o tróny, game of thrones, daenerys, Chladnokrvná poprava najbližšej priateľky bol pre Daenerys posledný klinec. Definitívne stratila trpezlivosť, zábrany, súcit a zdržanlivosť. Zmocnil sa jej len hnev a túžba po krvi a pomste.
Rozzúrená Daenerys po krutej smrti ďalšieho... Foto: HBO
hra o tróny, game of thrones, drogon, daenerys, Rozzúrená Daenerys po krutej smrti ďalšieho svojho dračieho dieťaťa sa vydala sama s Drogonom proti Euronovej vražednej flotile.

Verdikt

Začiatok druhej polovice sezóny obsahujúci už len tri epizódy priniesol úplnú zmenu pravidiel celého boja o moc. Zmenila sa atmosféra, postupne sa menia charaktery, doteraz zabehnuté spojenectvá sa drvia a prizerajúci divák nemá istotu už v ničom. Hra o tróny predvádza priam dokonalé predstavenie, v ktorom sa už nedá spoľahnúť na nič a nezostáva už nič druhé, len rezignovane sa prizerať a bez dychu prijímať rany, ktoré si postavy uštedrujú.

Opäť nechýbali šokujúce konce, smrť draka Rhaegala a Missandei opäť boli ranou do srdca skôr pre Daenerys, ako pre ostatné tábory. Nateraz sa ôsma séria javí ako deštrukcia pre dračiu kráľovnú. Doteraz neotrasiteľná hrdinka sa rýchlo mení, do popredia sa derie hnev a nenávisť a jej očividná ochota zbaviť sa najbližších spojencov. Pričom netuší, že zrada je tak blízko.

Missandei bola zmierená s osudom. Vedela, že... Foto: HBO
hra o tróny, game of thrones, missandei, Missandei bola zmierená s osudom. Vedela, že nemá šancu vyviaznuť zo zajatia Cersei, svojej kráľovnej poslala jasný posledný odkaz - Dracarys.

Zostávajú už len dve epizódy, tá nasledujúca sľubuje ešte väčšiu akciu, ako bola ponúknutá v tretej epizóde. Vojna o Zimohrad bola epická a ukončila Najväčšiu vojnu. Piata epizóda sľubuje rozuzlenie Poslednej vojny. Daenerys s Drogonom a jej vernou armádou chcú zmasakrovať Kráľovo prístavisko a už nedbať na rady Tyriona, ktorému sa po smrti Missandei rozsypala pevná pôda pod nohami.

Ďalší únik

Najnovšia epizóda sa opäť nevyhla predčasnému úniku na internet. Nateraz Hra o tróny na celej čiare prehráva boj pred predčasným zverejnením. Okrem tretej epizódy, všetky ostatné sa dostali von skôr ako ich oficiálne odvysielalo HBO. Tentokrát „zrada“ prišla z Thajska, kde sa niekoľko hodín pred vysielaním objavila štvrtá epizóda a internet zaplnili informácie o najväčších zvratoch.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Hra o tróny #Game of Thrones #oseriáloch